adscode
adscode

Sınav Heyecanı Yok Gibi... LGS ve YKS Dayatması!..

Liselere ve üniversite giriş konusunda, eskiden heyecan fırtınası eserdi. Öğrenciler, aileler, veliler başvuru ve sınav günlerini iple çekerdi. Gazeteler günler öncesinden yazı dizileri yapar, sınav sistemi ve en iyi okullara yönelik tartışmalar gerçekleşirdi. Şimdi, yaprak bile kımıldamıyor! Peki ama neden?..

aguclu@milliyet.com.tr





Üniversite başvuruları hala devam ediyor. 2.5 milyonu aşkın adayın YKS'ye girmesi bekleniyor.
Heyecan sıfır. Çünkü, üniversiteye girmek artık adeta çocuk oyuncağı. Barajı aşan, kontenjanlar dolmadığı için elini kolunu sallayarak üniversiteye girebiliyor. Hele ki bir de parası varsa!

Baraj deyince gözünüz korkmasın, soruların, dörtte birini yaptığınızda barajı rahatlıkla aşabiliyorsunuz. Çünkü giriş sınavları, bir başarı sınavı değil, sıralama sınavı.
100 üzerinden 50, 60, 70 alanlar, liseli ya da üniversiteli olacak denilse, emin olun, kazananların dörtte üçü açıkta kalır!..

Peki niye hiç heyecan yok?
Çünkü, üniversite diploması artık bir işe yaramıyor.
Şu anda, işsizlik sıralamasının en tepesinde üniversite mezunları bulunuyor!..
Yani, gençlerimiz,  verdiği onca mücadelenin, özverinin ve yaptığı harcamaların karşılığını alamamanın etkisinden hala kurtulabilmiş değiller...

Liselere girişe gelince. Orada durum daha da vahim.
Bu yıl, 1.8 milyon öğrenci liseye başlayacak ama sınavla öğrenci alan kurumların toplam kontenjanı 150 bin civarında. Meslek liseleri ve imam hatipleri çıkarttığınızda, kazandım diye sevineceğiniz okulların, toplam kontenjanı 50 bini bulmaz.
İşte bu yüzden de, çok ufak bir azınlık dışında sınava aşılanı bulmak çok zor. Dersaneye gidiyorlar mı, gidiyorlar, özel ders alıyorlar mı alıyorlar, sınava girecekler mi girecekler ama her şeyi öylesine yapıyorlar!..

Çocuklarımıza yapabileceğimiz en büyük kötülük, onların eğitim ve öğrenme heyecanlarını köreltme olacaktır.
Ne olur, bunu yapmayalım, yoksa faturası hem onlara hem de ülkemize çok ağır olur!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?