adscode
adscode

Sorular, Sorunlar Havalarda Uçuşuyor!

Öğrenci, öğretmen ve veli sayımız, en az 100 ülkenin toplam nüfusundan daha fazla. Daha da önemlisi, öylesine dinamik (!) bir eğitim sistemimiz var ki, hızına yetişmek mümkün değil. Alınan bir kararın mürekkebi kurumadan, o çöpe atılıyor, yenisi geliyor. Böyle olunca da, soruların ve sorunların ardı, arkası kesilmiyor…

aguclu@milliyet.com.tr




Bütçede en büyük pay, uzun süredir eğitime ayrılıyor, en fazla kadro öğretmenlere veriliyor, hemen her yıl onbinlerce yeni derslik açılıyor, üniversite sayımız 200’ü geçti, öğrenci bursları her yıl katlanarak artıyor…
Peki o zaman onca şikayet niye?


Herkes yapılanların farkında ve müteşekkir, kızgınlık, yapılanlara ve yapanlara değil, sisteme. O kadar çok değişiyor ki, kafaları karmakarışık. Daha da önemlisi, adam yerine konulmak ve ve sorularını cevaplayacak bir muhatap bulmak istiyorlar.


Bakan Selçuk, ekranları sevdi, hemen hergün kanallardan birinde, hatta günde bir kaç defa, o yetmedi, dijital kanallarda anlattıkça anlatıyor. Keşke bir de söylemek istediklerinin yanı sıra, cevap bekleyen soruları cevaplasa, ne güzel olur!..


Aşağıdaki soru ve durum tespitleri, gelenlerin yüzde biri bile değil.
Aradan çıkıp, soru ve sorunlarını, direk MEB’e, YÖK’e, ÖSYM’ye ve Rektörlere duyuralım. Eğer hala duymadılarsa, duymuş olanlar!..


12’ler Mezun Edilsin
2. dönem açık liseye geçen 12.sınıf öğrencilerinin durumlarını dile getirmenizi rica ediyorum.
Ben de bir eğitimci olarak bu durumda olan öğrencilerin de 1. dönem notlarına göre okullarından mezun edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konu hakkında görüşlerinizi bildirmeniz gerçekten çok önemli. Çok teşekkür ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum.


Yurtdışında Yaşayanlar!
Yurtdışında görev yapan kamu görevlisiyim, zaman zaman yazılarınızı okuduğumda önemli sorunları objektif bir şekilde dile getirdiğinizi görüyorum. Ben de İtalya'da 3 sene görev yapacak olan bir devlet görevlisiyim. Kızım lise öğreniminde ilk iki sene Ankara'da Binnaz-Rıdvan Ege Anadolu Lisesi'nde okudu ve İtalya'ya geldikten sonra son iki senedir Uluslararası bir Amerikan Okulu'nda okuyor. Bu sene mezun olacak ve lisenin tamamını yurtdışında okumadığı için normal Türkiye'deki akranları gibi YKS'ye girecek. Başvurumuzu yaptık. Mezun olacağı okulun müfredatı Türkiye'dekinden farklı ve Türkiye'deki gibi bir rekabet ortamı da olmadığından kızım açığı kapatabilmek için fazlasıyla çaba gösteriyor.
Sizden gündeme getirmenizi rica edeceğim konu YKS tarihinin yeniden Haziran sonuna alınmasına ilişkin, Yurtdışından sınava başvuran bizim gibi adayların mağduriyetini engellemeye yönelik sesimiz olmanızdır. COVID-19 salgını nedeniyle İtalya'da da okullar Eylül ayına kadar açılmayacak. Öğretim google class platformlarında günlük olarak ve canlı dersleri de kapsayacak şekilde devam ediyor. Diploma ve transkriptin en erken Haziran ayı başlangıcında verilebileceğini değerlendiriyorum. Müteakiben İtalyan Sisteminde onaydan geçmesi ve apostil verilmesi için 1-2 hafta süre gerekecek. Ardından İtalya'da Eğitim Ataşesi olmadığı için İsviöre Bern'den denklik belgesi alınması gerekiyor. En az bir hafta daha ekledik. Şu anda uçuşlar kapalı Haziran ayında İtalya'ya uçuşların başlama tarihi de belirsiz kanaatimce Haziran ayının ikinci yarısından once seferler başlamayacak. Türkiye'ye bir şekilde ulaştık diyelim bu kez de 14 günlük zorunlu karantina süreci ve ÖSYM'de yapılması gereken işlemler düşünüldüğünde sınava girebilmemiz bile çok zor görünüyor.
Abbas Bey, bu konuda bir planlama ya da duyuru göremedim ama teklif edebileceğim ve süreci hızlandıracağını ve kolaylaştıracağını düşündüğüm iki husus ;
1- Türkiye'nin Dış Temsilciliklerinde (Belirli merkezlerde) merkezi sınavla uyumlu sınav imkanı yaratılması,
2- Diploma ve transkriptlere denklik belgesinin ÖSYM tarafından verilerek en azından sürecin daha hızlı işlemesinin sağlanmasıdır.
Lütfen sesimizi duyurarak bu konuda tedbir alınmasına yardımcı olun.
Saygılarımla sağlıklı günler diliyorum.

LGS Süresi Uzatılsın
Abbas bey iyi günler dilerim. LGS sınavında da süre uzatıldı mı acaba? Bu konuda bir bilgi bulamadım. Tweetlerinizde de söylediğiniz gibi bu sınavlar sıralama sınavı ve herkes için eşit fakat çocuklarımız küçük ağızlarındaki maske bir konsantrasyon sorunu yaşatacaktır ve son olarak yeni nesil sorular daha çok odaklanma gerektiriryor. iyi çalışmalar.

Yeni “Niteliklikli” Anodolu Liseleri Açılsın
Anadolu liaesi bulunmayan 21 ilimize nitelikli Anadolu lisesi tahsis edilecegi bilgisini medyadan takip ediyorum.Fen lisesi kazanamamiş çoçugunuz nitelikli anadolu lisesi olmadigindan Özel okula gitmek zorunda kaliyor.ilimizde (Karaman ) nitelikli Anadolu lisesi olsaydı özel okula göndermek zorunda kalnazdik.Ayrica maddi acıdanda iyi konumda degiliz.Acava nitekli Anadolu lisesi olmayan illere Nitekukli Anadolu lisesi açilacak mi? Acilirsa 9 .siniftan 10.sinifa geçmiş olacak olan çoçuklarimizinda geçen yil puanina gore 10.sinif için tercih yapilabilme imkani verilebilir mi?Sayin bakanimiza yazdim.Sizden istirhamim bu konuyu gündeme getirebilmeniz.Istegimiz aman aman uçuk kaçik bir şey degil.Bu konuda naduriyetimiz var
.Lutfen yardim edermisiniz.Sayğilar sunuyorum…

Yaş Kriteri?
Merhaba Abbas bey sizden bir ricam olacak lgs Sınavında yaş kriteri büyük bir haksızlığa yol açacak lütfen bu durumu gündeme getirin sizden rica ediyorum

Online Sınavlar
P. Üniversitesi öğrencileri olarak ciddi bir online sınav mağduriyeti yaşıyoruz ve sesimizi duyurmak istiyoruz. hiç kimseye ulaşamıyoruz bize yardımcı olur musunuz ?


Sınav Yerini Değiştirmek İstiyoruz
Umarım mesajı görürsünüz. Virüsten dolayı şehir değişikliği yapan üniversite öğrencileri sınav giriş yerlerini okudukları yerde seçtiler. Bu kadar öğrenci kendi arabasıyla geri dönemeyecek.
Otobüsler çalışmıyor. Otobüslere izin çıkar mı diye düşünmekten ülserim coştu, ders çalışamıyorum. Sizce yer değişikliği hakkı tanırlar mı? Lütfen bizim için ses olun hocam. Sayıca çokuz ama umurlarında değil

Haksızlık Değil mi?
Hocam merhaba LÜTFEN GÖRÜN BU MESAJI
Herkes 12 ve mezunlara odaklanmış durumda ama şu an en en en kötü şey biz 11 lere oldu. Bu yıl çoğu derece öğrencisi zaten tyt de 120-119 en kötü 118 net yapacak. Mezuna bırakıp tyt lerini seneye kullanacaklar
Biz 135 dk sınavla boğuşup anca 110-115 net yaparken onlar rahat rahat 165 dk da 119-120 yapıp çıkacaklar.
Ben ilk 100 hedefi olan bir öğrenciyim şimdi ise ilk 2-3 bine girebilmem mucize olur.
Bu hakkın bu yıl için iptal edilmesi gerekiyor yoksa 4 yıl boyunca uğruna çalıştığım derece de üniversite de ellerimden kayıp gidecek.
Benim babam vefat etti ve üniversitede okuyabilmemin tek yolu derece bursları. Şimdi kimsenin bunu benim ellerimden almaya hakkı yok!

Mağduriyet Oluşturmaz mı?
Son açıklama ile TYT süresi 165 dakikaya çıkartıldı malumunuz. Bildigimiz kadari ile TYT puanı 2 sene kullanılabiliyor. Bizlerin üniversite sınavına gireceği sene de bu 165 dakikalık puanla
TYT notu alan bu senenin mezunlarının 2021 YKSde bu puanları mı kullanılır ve bu durum mağduriyet oluşturmaz mı?
Merhaba,
Özel okullar, çalışanları adına İŞKUR'a kısa süreli ödenek başvurusu yapıyor ve öyle komik rakamlar ödeniyor ki geçinmek imkansız. Uzaktan eğitim vermeye devam ediyoruz ancak sözde işsiz gösterilip devletten %60 bir ücret alıyoruz, kalanını okul tamamlasa yine şükredicez.
UZAKTAN EĞİTİM VERDİĞİMİZ platformlarda kullanabilmemiz için bari İNTERNET hediye etseler... Özel okul çalışanlarının haklarını savunan bir DERNEK SENDİKA(olandan hayır
görmüyoruz) yok. Daha bir çok sorun var...
Biliyorum ancak söylediğimizle kalıyoruz, değişim dileğiyle...
Hoşçakalın

Tayinler Ertelenmesin!
Merhaba Abbas bey. Ben 5 senedir doğuda çalışan bir öğretmenim. Bu sene artık tayin senem.
Ancak öğretmenlerin il dışı tayinlerini haziran ayından ağustos ortasına aldılar ve hemen peşine eş durumu tayinlerini getirdiler. Dolayısıyla ben, eşim ve bizim gibi binlerce öğretmen ne ara tayinleri çıkacak ev bulup yerleşecek ve 10 gün içinde okula başlayacak. Lütfen sesimizi dile getirin. Haziranda tayinlerimiz olsun gerekirse pandemiden dolayı ilişik kesme işlemleri yine ağustosta olsun ama yerimizi bilelim. Çok çaresiz bırakılıyoruz. Sesimizi duyurun


Atandık Ama!..
Merhaba Abbas Bey, biz 18 Mart'ta atanan 20.000 öğretmeniz. Atamamızın yapıldığı günden 45 gün geçmesine rağmen kararnamelerimiz gönderilmedi; özlük haklarımız, sigortamız, maaşımız yani kısaca öğretmen olduğumuza dair hiçbir şey yok elimizde. Ayrıca, "atandığımız" için işlerimizden çıktığımız/çıkarıldığımız için "işsiziz". Kiramızı, faturalarımızı nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Gerekenin yapılmasını istiyoruz. Kararnamelerimizin bir an önce elektronik ortamda verilmesine dair talebimiz var. ücretli öğretmenlerin mağduriyetine son verildi,usta öğreticilerin mağduriyeti son buldu. Bizim bu sıkıntımızi gidermek için yardım edebilir misiniz. Lütfen yardımcı olun.


Canlı Dersler
Bu hafta içerisinde başlamış olduğumuz tüm sınıflar için canlı ders uygulamasına maalesef yeterince katılım alamıyoruz. Öğrencilerimize ve velilerimize nedenini sorduğumuzda ise; İnternet bağlantısına ya da mobil internet paketine sahip olmadıklarını ve operatörlerin vermiş olduğu EBA İnternet paketlerinin canlı derslerde kullanılmadığını söylüyorlar.
Sosyo-ekonomik durumu iyi olmayan bu öğrencilerimiz için EBA internet paketlerini canlı ders bağlantısında kullanmalarına yönelik bir çalışma yapılamaz mı ya da operatörler ile bir anlaşma sağlanamaz mi?
Bunun hem bizler hem de öğrencilerimiz açısında çok faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
Saygılarımla.

Özellerde Çalışan Öğretmenler
Sizlere özelde çalışan öğretmenler olarak sıkıntılarımızı gündeme getirmenizi talep ediyorum
1. Covid 19 pandemisi ile okullarımızın ve kurs merkezlerimizin tatil edilmesiyle uzaktan online sistemine gectik fakat malesef ki yaşam standartlarımız asgarıinin altına indi ve bu süreçten en fazla etkilenen grup olarak hayatımızı idame ettirmeye borç yapmaya araba satıp kredilerimizi ödemeye başladık
2 . Malesef ki sürece katkısı olmayıp her ay düzenli şekilde maaş alan meb öğretmenlerinden aşağı duruma geldik
3. Kurucu ve kurum sahiplerinin insafına ve merhametine itildik
4. Çevremde bir çok arkadaşımın aylardır maaş alamadıkları ve psikolojik olarak büyük bir çöküntü yaşayan bir çok arkadaşımızın olduğunu farkediyoruz.
5. Özellikle sizlerinde takdirindedir ki çürümüş yozlaşmış ve kokmuş bir eğitim sisteminin içinde bizler canhıraş çalışarak düşük ücretler alarak meb in açığını kapatmaya çalışan kişileriz

Beden Eğitim Öğretmenleri


Ben bir beden eğitimi öğretmeniyim. Meslegimizle ilgil birçok olumsuzluk yaşıyoruz. Bu konuda çok önemli sorunlar hakkında kiminle görüşebilir miyiz. Sesimizi kimse duymuyor.


Zordayız!..


Sayın Abbas Güçlü. Ben biri anasınıfında biri birinci sınıfta okuyan iki çocuğun öğretmen anneaiyim. Bir öğretmen olarak eşimin yoğun mesaisi devam ederken evde uzaktan eğitim ile ilgili çalışmaları yürütemiyorum. Babamız çalışmaya devam etmek zorunda ve ben evde iki çocukla tek kalıyorum. Birinci sınıfta okuyan çpcuğum özle bir omula gitmekte. Okulların tatil olması ile birlikte çnce ödev ile yürütülen uzaktan egitim sürecine bile dahil olamamışken ardından Nisan ayında zoom uyğulamasından başlanan derslere de iştirak edemedik. Bir yada iki der se katılır gibi olduk ama şu uzaktan eğitimle ilgili mizah videolarından önde gittik ders esnasında verim olmadı. Sonra öğretmen zoom yasaklandı dedi bıraktı dersi.10 gün sonra hadi tekrar yasak değilmiş dedi başladı. Ancak biz uzaktan eğitim hizmetinden yararlanabilecek ev içi şartları bir yaş aralı iki çocukla oluşturamıyoruz. Lakin anne baba öğretmen olan yahut evde kalarak zaman gecirebilen mesleklere sahip çocuklarla ara şimdiden bir hayli Açılmış durumda.


Sayın Bakanımıza da instagram üzerinden konu ile ilgili durumumu yazdım bir sesimi duyurayım diye bir de sizle denemek istiyorum. Öğrenciler arasında hazır bulunuşlukla ilgiki ciddi farklılıklar doğuracak bu süreç. Birde özel okuldan alamadığımız hizmetle ilgili nasıl yol izleyecegiz oda belli değil. Herşeyin belirsiz olduğu şu ortamda içim rahat olarak uyku uyuyamayan kendi söküğünü dikemeyen bir terzi gibiyim. Şartşar gereği çocuklarını uzaktan eğitememek durumunda olan velilere bir ses olmak istedim. Sadece çocuğuma kitap okutabiliyorum. Diger ev içi sorumlulukları yerine getirmenin yükğne birde vicdan azabı artı bu yaraya kimsenin parmak basmamasının yokmuş gibi görülmesinin şaşkınlığı eklendi.

Fazla Yükü Nasıl Kaldıracaklar?
Abbas Bey merhaba 9.sinif anadolu lisesi ögrencisi annesiyim. İlk dönem oğlum 3 zayıf getirdi.
İkinci dönemde kurs ve özel ders takviyeleri ile bu dersleri kurtaracaginı umut ederken dünkü meb bakanının konuşmasıyla sorumlu geçti. Zaten sınıfta kalma yoktu. Belki bu dönem kurtaracaktı ve 10. Sınıfa böyle bir yük ile baslamayacakti. Bu çocuklara haksızlık yapıldığını düşünüyorum. En azindan Haziranda zayıfı olan çocuklara birinci dönem konularından kurtarma sınavı gibi bir sınav yapılmalı ve bu çocuklar bütün bir yazı ders çalışarak geçirmemeli.
Bu konuda meb e de istekte bulunacağım. Sizden ricam bu konuyu da dile getirmeniz.
Oğlum zayıflarımı kimse ogrenmesin dediği için sözümü tuttum ve bu nedenle size mesaj attım
Sizi sürekli takip ediyorum.
Saygılar


Özel Okul Zamları
2 çocuğunu da özel okula vermiş ailelerden birisi olarak, çektiğimiz acıyı ve içinde bulunduğumuz çözümsüz süreci aktarabileceğimiz, bir kamuoyu yaratabileceğimiz çözümler arayışı içindeyiz. Pek çok velimiz de bizimle aynı durumda. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda, özel okulların bu sene için açıklamaya başladıkları zamları yönetemez hale geldik. Resmi enflasyon oranında yapılan zamlar bile artık dayanılmaz boyutta iken bir de, okullara kanuni olarak verilen, enflasyon oranının %5 oranında daha fazlası ile zam yapabilme yetkisi ile uğraşıyoruz. Ve bu durum artık bizleri çok zorluyor, acı veriyor.. Kanun ile verilmiş bu yetkiyi özel okullar tartışmaya bile açmazken ve inatla bu oranlarda zam yapmaya devam ederken, biz veliler ile okul yönetimleri karşı karşıya gelmeye zorlanıyoruz. Tüm özel okullar bu zamları yaptılar ve şu anda açıklamaya başladılar. Kanunen Mayıs sonuna kadar MEB'e yeni fiyatlarını bildirmek zorunda olduklarından, bu ay fiyat açıklama ayı. Ve bu fiyatlar açıklanırken, gördük ki, okulların ayakları maalesef yere basmıyor; yönetimleri gerçekleri görmemekte direniyorlar.

Ancak bu sene yaşadığımız durum bambaşka. Covid salgını nedeniyle, okullarımızdan, geçtiğimiz sene ödediğimiz ücretin karşılığını halen alamamış iken (mahsuplaşma henüz konuşulmuyor), ve önümüzdeki yıl da eğitimin kesintilerle devam etmesi beklenirken yapılan bu zamların (%14, %18 ve indimlerin kaldırılması ile gizli olarak %25) hiçbir açıklanabilir yanı bulunmamaktadır. Velilerin gelir ve iş kayıpları ise özel okulların gündeminde dahi değil. Okul yönetimleri ile yaşadığımız tartışmalardan anladığımız kadarıyla, bu kural devlet eliyle esnetilmediği sürece (okullara bir yönerge verilmesi, kanunun değiştirilmesi gibi), biz velilerin okul yönetimleri ile pazarlık güçleri bulunmamaktadır. Bu nedenle, kanayan bir yara olan bu konunun, sürekli mağdur olan biz velilerin de yararına olacak şekilde bir karara bağlanması gerekmektedir. Okulların yapılan bu zamları geri çekmesi, ödeme kolaylıkları sunması gerekmektedir. Ancak bu konunun uzun vadeli olarak pazar şartlarına uygun şekilde düzenlenmesi gerektiği de bir gerçektir. Aksi takdirde pek çok veli çocuklarını artık özel okula veremeyecek.

Şu anda özel okul mağduru veliler, örgütlü bir hareket içindeler ve bu sömürü düzenine bir dur denilmesini istiyorlar. Yoksa su almaya başlayan bu gemi, hem bizler hem de özel okul patronları ile birlikte batacak.

Sizden, eğitim konularında uzmanlaşmış bir gazeteci olarak sesimiz olmanızı ve gerekirse bu konunun daha da geniş kitlelerce tartışılabilir hale gelmesi için desteğinizi rica ediyoruz.

Saygılarımla,

 

DGS Unutuldu mu?

Ülkemizin gündemin eğitim konusunda LGS, TYT, AYT vb. ne kadar yoğun olduğu sizinde malumunuz.

Bu sinavlar icin bazı iyileştirmeler yapildi. Ne yazık ki yaklaşık 300 bin küsür adayın girdiği DGS sınavı ile ilgili olarak bir gelişme yok.

Acaba kontenjanlar konusunda da bir iyileştirme yapılabilir mi?

Anlayışınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla...


Telafi Eğitimi?

Bakan Bey'e ya da Hamza Aydoğdu'ya şu soruyu sorabilir misiniz?
Telafi eğitimi 1 haziranda olursa 18 martta atanan öğretmenler dahil edilecek mi?



Sınav Yeri Güncelleme!

Merhaba hocam , ben Antalya'da yaşıyorum ve Eskişehir'de okuyorum.Pandemi çıkınca sınav yerimi Antalya'ya almıştım ve şimdi üniversite sınav takvimi güncellendi ve okul sınavları 26 Haziran'da bitiyor yks 27 Haziran ve mesafe 8 saat ,Eskişehir'den yurtiçi uçuş yok ve sınav yerimi güncelleyemiyorum. Ben ne yapacağım , çok üzgünüm.

 

PİKTES Öğretmenleri

Piktes öğretmenleri 4 yıllık tecrübenin kadroyla müjdelenmesini bekliyor Türkçe öğretip Türk kültürünü benimseten öğretmenler kadro talep ediyor 4000 kişi kpss mülakat güvenlik soruşturması ile başladığımız geçici görevimizde kalıcı olmak istiyoruz sesimizi duyun

 

Devamsızlıktan kalan ögrenci covid 19 sayesinde bir üst sınıfa gecer mi?

 

Sayın Güçlü merhaba,

 
Yazılarınızı düzenli takip etmeye çalışıyorum. Üniversitelerin yaz okulu konusunda bir netlik yok sanırım. Oğlum İTÜ Denizcilik öğrencisi. Bir yıl erken bitirmeye çalışıyor. Derece öğrencisi ama yaz okulu olmazsa bir dersten bir yıl beklemesi söz konusu. Benzer 20den fazla arkadaşı var. Teşekkürler.

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)