adscode
adscode

Sosyal Bilimleri Nasıl Yok Ettik?..

Dünya genelinde krizlerin, felaketlerin ardı arkası kesilmiyor. Açtığı yaralar çok derin ama öyle ya da böyle geçiyor. Peki yarattığı psiko-sosyal sorunlar? İşte asıl önemli olan o! Örneğin sınavların, göçlerin, hastalıkların, savaşların, yoksulluğun yarattığı sorunlar?

aguclu@milliyet.com.tr




Sosyal bilimler önemliydi ama son yüzyılda yaşananlar ile çok daha önemli hale geldi. İki büyük dünya savaşı ve felaketlerin her türlüsünü yaşadık. Korona bunların en sonuncusuydu. Gitmek de bilmiyor. Aşı bulundu, risk azaldı peki ya yarattığı travmalar?..

 

Bu konuda kaç bilimsel çalışma yapıldı? Bilen varsa ne olur bize de göndersin. Yine aynı şekilde doğal afetler, iç ve dış göçler, ekonomik dalgalanmalar ve sınavların yan etkileri konusunda da bilimsel çalışmalar varsa ne olur onları da paylaşın ki, biz de başkaları ile paylaşalım…

 

Hem devlet katında hem de sivil toplum örgütlerince çok sayıda bilimsel yarışma düzenleniyor ve sosyal bilimlere yönelik olanlara katılım yok denecek kadar az. Oysa ülkemiz bu konuda dünyanın en önemli araştırma alanlarından birisi. Ne ararsanız var. Yaşanmadık bir şey kalmadı!.. Peki biz ne yapıyoruz? En iyi öğrencilerimizi, sayısal alanlara yönlendirdik, sosyal bilimleri adeta yok ettik! O yetmedi, bazı meslekleri onore edip puanları yükselttik diğerlerini tü kaka ilan ettik.

 

Önemli olan isteklerimiz, hayallerimiz, yeteneklerimiz, Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji değil popülarite oldu. Kan görünce bayılanları tıbba, yüz binlerce gencimizi de, sırf puanları yüksek diye tercih gününe kadar hiç akıllarından geçirmedikleri mesleklere yönlendirdik.

 

Matematik ve fen’e yönelenlere “zeki çocuk” deyip sınavlarda en yüksek puanı onlara verdik, diğerlerini dışladık. Sonra da sosyal bilimler neden öldü diye şaşkınlık yaşadık… Bu yanlıştan dönelim artık!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?