adscode
adscode

Tercih Adaletsizliği

Üniversite tercihleri perşembe günü başlıyor. Kafalar karmakarışık. Ne sınav sistemi doğru bir sistem ne de tercih sistemi. Her yıl yüz binlerce öğrencinin üniversiteyi kazanması ve bitirmesine rağmen hala aradığı mesleği bulamayıp yeniden sınava girmesi bu yüzden!

aguclu@milliyet.com.tr




Mevcut sınav sistemi 40 yıl öncenin koşullarına göre şekillendirilmiş, kesinlikle adil olmayan, kendini yenilemeyen ve özellikle de hayattan ve gençlerden kopuk bir sistem.

 

İki gün sonra tercihler başlayacak, sıralamaya ya da geleceğe yönelik en ufak bir bilgilendirme yok.

 

Yanlış tartıyla doğru ölçüm yapmaya çalışıyorlar ve bunu asla başaramıyorlar. Acı olan ise bu durumdan ne kendileri ne de üst kurumlar haberdar!...     

 

Alın size bir örnek:

“Benim çocuğum güzel sanatlar lisesi mezunu. Ve bu çocuktan, kendi bölümüyle ilgili bir bölümde okuyabilmesi için matematik yapması bekleniyor. Barajı geçiyor ama sıralamaya takılıyor. Her çocuğun yeteneği, ilgi alanı, başarılı olduğu dal ayrıdır. Güzel sanatlar lisesi’ne seçilerek girdi ama mezun olunca resim öretmenliği bölümüne başvuramıyor! Lütfen bu haksızlıkları ilgili yerlere duyurun...”

 

Benzer durumda on binlerce öğrenci var. 800 bin barajını aşamayan yetenek gerektiren bölümlere giremiyor. Amaç bu öğrencileri mezuna bırakıp dershaneye yönlendirmekse bunu çok iyi başarıyorlar!..

 

Bugünkü sınav sistemlerinin onlarca yıkıcı etkisi var ama en acımasız olanı, çok azı dışında tüm adaylar üzerinde senden bir şey olmaz algısı oluşturuyor olmasıdır!
Oysa her çocuğun,
her gencin,
her yetişkinin 
başarılı olacağı bir alan mutlaka vardır!
Önemli olan gençlerimizi değersizleştirip hayallerini yok etmek değil, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda başarılı olacakları o alanları bulup, o yönde eğitim vermektir!.. 

MEB, YÖK ve ÖSYM keşke bu konuda biraz olsun çaba sarf etse ama hepsi koltuk derdinde. Öğrenciyi, veliyi, öğretmeni düşüneni ara ki bulasınız…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)