adscode
adscode

Tercih sancısı

Tercih sıralamasını nasıl yapmalıyız?

aguclu@milliyet.com.tr




YKS sonuçları açıklandı. Sıra tercihlerde. Peki nasıl bir tercih sıralaması yapılmalı? Hayaller mi öne çıkmalı yoksa istihdama yönelik beklentiler mi? Üniversite mi önemli meslek mi? Devlet mi vakıf mı? Bugün mü daha önemli gelecek mi?..

Tercih sıralamasını nasıl yapmalıyız?
Daha da önemlisi, tercih yelpazesine, hangi yükseköğretim programlarını yani hangi fakülte ve yüksekokulları almalıyız?
Bu konuda, temel prensipleri doğru belirlerseniz, hata yapma riskiniz azalır ve kendiniz için en doğru fakülteyi bulur, dolayısıyla da geleceğiniz yönelik en doğru yol haritasını çizmiş olursunuz...
Peki, bu konuda önceliklerimiz ne olmalı?
İşte size çok önemli ipuçları:
- Seçeceğiniz meslek çeşitliliği, bir, iki ya da en fazla üç olmalıdır.
- Tercihlerinizin tamamını, bir ya da iki mesleğe yönelik olarak yapın.
- Üniversite ya da fakülte seçiminden önce, yaşayacağınız kenti seçin. Puan ve yüzdelik dilimlerinizin çok üzerinde programları yazmayın.
- Açıkta kalmayayım diye kazandığınızda gidip okumayacağınız yerleri asla listenize almayın.
- Bir yere yerleştirildiğinizde, gidip kayıt yaptırmasanız dahi, bir sonraki yıl, orta öğretim başarı puanınızın yarı yarıya düşeceğini asla unutmayın!
- Üniversite tercihi yerine fakülte seçin. Yurt ve diğer barınma olanaklarını mutlaka göz önündebulundurun.
- İlle de şu üniversite olsun diye tüm tercihlerinizi o üniversiteden yana kullanmayın.
- Mutlaka hukuk diyorsanız tüm tercihleriniz hukuk olsun.
- Eğer bu sınavlara son girişim diyorsanız, her listenin sonuna, garanti niteliğinde ama yine de de keyifle okuyacağınız bir yer yazın.
- Sıralamanızı, puan ya da yüzdelik dilime göre değil, kesinlikle istek sıranıza ve kendi önceliklerinize göre yapın.

- Yüksek puanlı yerlerden sonra düşük puanlı yerler yazmanın bir anlamı yok, ölü tercih olur ve bir tercih hakkınızı boşa kullanmış olursunuz.
- Tercihte önemli olan puandır. Aynı fakülteyi siz birinci, ben onuncu sıraya yazsam dahi, benim puanım sizin puanınızdan binde bir bile yüksekse ve önceki tercihlerimden birine yerleştirilmediysem, ben kazanırım.
- Eğer üç kent belirlediyseniz önceliğiniz kent mi yoksa meslek mi sorusuna karar verip, sıralamayı ona göre yapmalısınız. İlle de şu kent olsun diyorsanız öncelikli tercihleriniz karma da olsa o kenttekiler olmalı, yok eğer meslek diyorsanız, tümü aynı mesleğe yönelik fakülteler olmalı.
- Sizi ilgilendiren bölümleri, bir kâğıda döküp, en yüksek ve en düşük puanlı olanları attıktan sonra, puanları tümüyle kapatıp, sıralamayı istekleriniz doğrultusunda gerçekleştirmelisiniz.
- Kazandığınızda sizi havalara uçurmayacak, yeniden sınava girmeyi düşündürecek hiçbir
bölümü, listenize almayın. Ve şunu sakın unutmayın: Birinci tercihinize girme şansınız ne ise son tercihinizi kazanma şansınız da odur! Hiç bir tercihinizi hafife almayın!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?