adscode
adscode

Ücretli öğretmenlik yine olacak mı?

Peki aylardır tartışılan uzman öğretmenlik yasası, çıtayı yükseltecek mi? Her derde deva olacak mı? Onu da zaman gösterecek…

aguclu@milliyet.com.tr




Okul hazırlıkları çoktan başladı. Milyonlarca öğrenci ve aile yakını, bu heyecanı ilk kez yaşayacak. Kimi ilkokula, kimi de ortaokul, lise ya da üniversiteye başlayacak. Benzer heyecan, öğretmenler arasında fırtınalı bir şekilde yaşanıyor… 

Eğitimin en temel unsurlarından birisi de öğretmen. 

Onlar ne kadar donanımlı ise eğitimin kalitesi o kadar yüksek olur. 

Peki aylardır tartışılan uzman öğretmenlik yasası, çıtayı yükseltecek mi? Her derde deva olacak mı? Onu da zaman gösterecek… 

Söz öğretmenlikten açılmışken, ücretli öğretmenlikten söz etmemek mümkün değil. Yükleri ağır ama esameleri bile okunmuyor. 

Hangi mesleğin ücretli çalışanı var ki, öğretmenlik için böylesi bir durum söz konusu? 

Bir öğretmen, avukat ya da yargıçlık yapabiliyor mu, doktor olarak hasta bakıyor mu ya mühendis olarak bina inşa ediyor mu ki, sınıfa hemen her fakülte hatta yüksek okul mezunları öğretmen olarak girebiliyor! 

Türk Eğitim-Sen, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında da ücretli öğretmen sayılarını araştırmış ve ortaya çok çarpıcı tespitler çıkmıştı. Bu yıl için ne önlemler alındı? 

Gelin önce bir önceki yılın verilerine bir göz atalım? 

- 81 İl Valiliğinden alınan bilgiler neticesinde ücretli öğretmen sayısı pandemiden bu yana en yüksek noktaya ulaştı. 

- 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 79 ilde (Hakkari ve Bolu İl Valilikleri ücretli öğretmen sayısını göndermedi) ücretli öğretmen sayısı 85 bin 513’e çıktı. Bir önceki bu sayıs 69 bin 326 idi. 

- İstanbul 25 bin 469 ücretli öğretmenle ilk sırada yer alıyor. 

- İstanbul’u 5 bin 19 ile Ankara takip ediyor. 

- Ücretli öğretmenlerin 34 bin 445’i eğitim fakültesi, 42 bin 75’i lisans mezunu, 8 bin 993’ü ön lisans mezunu. 

- Ücretli öğretmenlerin mezuniyet alanlarına göre bazı illerdeki dağılımı şu şekildedir: Ağrı’da görev yapan 957 ücretli öğretmenin 409’u eğitim fakültesi, 441’i lisans, 107’si ön lisans mezunudur.

- Ankara’da görev yapan 5 bin 19 ücretli öğretmenin 1.928’i eğitim fakültesi, 2 bin 906’sı lisans, 185’i ön lisans mezunudur. 

- İstanbul’da görev yapan 25 bin 469 ücretli öğretmenin 5 bin 151’i eğitim fakültesi, 15 bin 872’si lisans, 4 bin 446’sı ön lisans mezunudur. 

- Zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmenliğinde ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı 2 bin 402’dir. Bunun 1.669’u İstanbul’dadır. 

- 77 il valiliğinden gelen verilere göre ise ülkemizde norm kadro açığı 115 bin 93. Çok daha vahim olanı ne biliyor musunuz? 

Çocuklarımızı teslim ettiğimiz ücretli öğretmenlerimize, ikinci sınıf öğretmen muamelesi yaptığımız yetmezmiş gibi verdiğimiz maaş asgari ücretin yarısı kadar bile değil. 

Kaldı ki içlerinde çok çok değerli olanlar da var ve bu işi para için değil mesleğin ulviyeti için yapıyorlar. 

“Öğretmenlik Meslek Kanunu çıktığında ücretli öğretmenlerimiz ne olacak?” diye sormuştuk, yasa çıktı, değişen ne oldu? 

Norm kadro açığı kadar öğretmen atanacak mı yoksa yola kaldığı yerden devam mı edilecek? Hak etmeyen sınıfa sokulmamalı, girenlere de asla ayrım yapılmamalı...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?