adscode
adscode

Üniversiteyi Kazananlar Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM Başkanı Aygün, YKS yerleştirme sonuçları gelecek hafta açıklanacak dedi ama heyecan dorukta. Peki öne çekilme ihtimali var mı? Keşke gün ve saat verilseydi de hiç bu tartışmalar yaşanmasaydı. Haftanın ilk günü, hatta ilk saatleri açıklanırsa hiç şaşırtıcı olmaz.

aguclu@milliyet.com.tr




Üniversiteyi kazananları şimdiden kutluyor, yerleşemeyenlere ise sabır diliyoruz. Önümüzde daha 2 yerleştirme var ve on binlerce kontenjan açığı olacak gibi görünüyor. Hem de hemen hemen her üniversitede ve muhtemelen her fakültede. Bu yüzden, ekranda “Hiç bir yere yerleşemediniz” yazısını gördüğünüzde şakın kararlar bağlamayın!..

Peki iddia edildiği gibi alan barajı alan fakültelerde, ciddi kontenjan açığı olursa ne olacak?

YÖK ve ÖSYM, umarız bu konuda ayrıntılı bir çalışma yapıyordur…

2. Ek Yerleştirme kararı alınmasaydı, bu işe bitmiş gözüyle bakılabilirdi. Çünkü böylesi bir karar, ilk yerleştirmede bir yere girenlere haksızlık olurdu.

Ama eğer bir esneklik söz konusu olursa, sadece bu yıla özel olmak üzere, üniversiteye yerleşenlere de 1. Ek yerleştirmede tercih hakkı tanınabilir, kalan boşluklar da 2. ek yerleştirmede doldurulabilir. Böylece hem hiç kimsenin hakkı yenmemiş olur hem de kapıda yüzbinlerce aday beklerken mini minnacık puanlar yüzünden kontenjan açıkları kalmamış olur.

Birkaç puanlık esnemeler kesinlikle kalite erozyonu yaratmaz. YÖK ve ÖSYM, ellerindeki verilere göre şimdiden bir simülasyon çalışması yaparlarsa, boşuna zaman kaybetmemiş olurlar.

Şu an için muhtemelen yerleştirme işlemleri tamamlanmış ve ikinci kontroller yapılıyordur. Bu yüzden hangi alanda, hangi üniversitede ne kadar kontenjan açığı var, hepsi bellidir.

Eğer hiç kontenjan açığı kalmamışsa kimsenin söyleyecek bir sözü olamaz ama eğer var da ve göz göre göre, yanlış öngörüler yüzünden bu kontenjanlar boş kalırsa, yazık hem de çok yazık olur…

Hem gençlerimiz hem de üniversitelerimiz ve ülkemiz için doğru ve hayırlısı ne ise o olsun. Hiç kimsenin hakkı yenmesin, adil olan ne ise o yapılsın...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)