adscode
adscode

Üstün ve özel yetenekli çocuklarımız ve BİLSEM’ler

Üstün veya özel yetenekli öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda geliştirilmelerine olanak sağlayan Bilim ve Sanat Merkezleri için başvurular başladı.

aguclu@milliyet.com.tr




Milli Eğitim Bakanlığı’nın son 50 yılda hayata geçirdiği en önemli projelerden biri de BİLSEM’ler. Hikmet Uluğbay döneminde temeli atıldı. Sonraki bakanlar döneminde ise gönülden desteklenmese de en azından engel olunmadı. Sayıları 300’e yaklaştı. 

Üstün veya özel yetenekli öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda geliştirilmelerine olanak sağlayan Bilim ve Sanat Merkezleri için başvurular başladı. 

Eğer çocuğunuzda bir farkındalık gözlüyorsanız mutlaka başvurun, ileride çok yararını göreceksiniz... 

Peki bu çocuklar kimler, nasıl fark edilir? İşte size birkaç önemli ipucu:

- Gelişiminin tüm alanlarında yaşıtlarının ilerisindedirler. 

- Erken yürür, erken konuşur, okumayı erken yaşta öğrenirler. 

- Sürekli soru sorarlar, meraklıdırlar. 

- Zihinsel ve fiziksel olarak büyük bir enerjiye sahiptirler. 

- Ayrıntılara olağanüstü dikkat ederler. 

- Zengin sözcük hazinesine sahiptirler. 

- Akıcı konuşurlar. 

- Çabuk öğrenme, kavrama ve akılda tutma özellikleri vardır. 

- Uzun süre dikkatlerini bir konu üzerinde yoğunlaştırabilirler. 

- İlgi alanları geniştir. 

- Karmaşık problemleri çözmekten hoşlanırlar. 

- Sorumluluk duyguları kuvvetlidir. 

- Gözlem güçleri vardır. 

- Sebep - sonuç ilişkisine ilgi duyarlar. 

- Yaratıcılık ve mucitlik özellikleri vardır. 

- Azimli ve sebatlılardır. 

- Kendilerine güvenleri tamdır. 

- Espri yetenekleri vardır. 

- Liderlik özellikleri vardır. 

- Başkalarıyla kolayca işbirliği yaparlar. 

- Alçakgönüllülerdir. 

- Başkalarına yardım etmekten hoşlanırlar. 

- Çalışkandırlar. 

- Başarıdan zevk alırlar. 

- Orijinal ve eleştirel düşünceye sahiptirler. 

Üstün veya özel yetenekli her öğrencide, elbette bu özelliklerin hepsinin birden bulunması beklenemez. Ama bu özelliklerden önemli bir bölümünü çocuğunuzda gözlemleyebiliyorsanız, en yakın BİLSEMe başvurmanızda yarar var. Çocuğunuzu direkt olarak öğrenime almasalar da size yol yordam gösterirler. 

Çocuğunuzu, anne - baba olmanın ötesinde bir eğitici olarak da izlemelisiniz. Ondaki olumlu ya da olumsuz her farklılığı dikkate almalısınız. Eğer üstün veya özel yetenekleri varsa bunu sakın hafife almayın. Onu ilk keşfeden siz; işleyen, değerlendiren de BİLSEM olsun. 

Ülkelerin en büyük hazinesi, üstün yetenekli, iyi eğitilmiş gençlerdir. 

Amerika gibi bazı ülkeler de var ki, sadece kendilerininki ile yetinmez, dünyanın en yetenekli öğrencilerini de, cazip tekliflerle ikna edip, kendi ülkelerine kazandırırlar. 

Ve eğer ABD dünyanın tek süper gücü haline geldiyse, bunun en önemli gerekçelerinden birisi de, dünyanın dört bir yanından gelen üstün yetenekli gençlerdir. 

Bırakın bizimkileri, çok daha iyi koşullar sağlandığı için Avrupalı üstün yetenekli gençler bile, geleceğini ABD’de arıyor... 

BİLSEM’ler 

Bu konuda hiç kimse suçlu ya da kabahatli aramamalı. 

Önemli olan üstün yetenekli çocuklarımızın heba olmaması. 

Elbette tüm çocuklar önemli ama ortak hazinemiz üstün yetenekli çocuklarımız, sınav sarmalından kurtarılarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda en iyi şekilde yetiştirilmeliler... 

İlk yıllarda sayıları tek haneliydi, uzun yıllar üç haneye çıkamadı. 2021 yılı sonunda 225'e ulaştı. MEB’in yıl sonu hedefi ise 350. 

BİLSEM'lerde 554'ü genel yetenek, 183'ü müzik ve 232'si görsel sanatlar olmak üzere 969 atölye bulunuyor. 81 ildeki BİLSEM'lerde 12 bin 579'u ilkokul, 43 bin 954'ü ortaokul ve 10 bin 842'si lise olmak üzere toplam 67 bin 375 öğrenci eğitim alıyor. 

BİLSEM'ler fikrî mülkiyet konusunda da başarılı çalışmalar yapıyor. 2021 yılında 184 patent, 394 faydalı model, 2 bin 63 tasarım ve 16 marka olmak üzere 2 bin 657 ürün tescil başvurusunda bulunan BİLSEM'ler; 13 patent, 39 faydalı model, 1.245 tasarım ve 8 marka olmak üzere 1.305 ürünün tescili aldı. 

Bu arada bilim ve sanat merkezlerine (BİLSEM) 2022-2023 eğitim öğretim yılında alınacak öğrencileri belirlemek üzere tanılama ve yerleştirme sürecine ait kılavuz yayımlandı. 

Örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel, resim veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanımlanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitimi vermek üzere açılan BİLSEM'lere 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri başvurabilecek. 

Aday gösterme süreci, okul yönlendirme komisyonları tarafından yürütülecek.

Her okulda 1, 2 ve 3. sınıf düzeylerinden her bir yetenek alanı için belirtilen her bir sınıf düzeyindeki toplam öğrenci sayısının en fazla yüzde 20'si aday gösterilebilecek. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecek. 

Öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri 19-30 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler ise 19 Nisan 2023 tarihinde ilan edilecek. 

Önceki yıllarda aday seçim süreçlerinde ciddi rahatsızlıklar yaşanmıştı, umarız bu yıl hak edenlerin kazandığı bir yıl olur...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)