adscode
adscode

Uzaktan Eğitime, Yüz Yüze Sınav!..

Yapmış olmak için sınav yapılmamalı. Hele ki şu günlerde! MEB, 4 günlük sokağa çıkma yasağından hemen sonra, karne notu için ülke genelinde yüz yüze sınavlar yapacak. Peki bu konuyu, her yönü ile yeterince düşündük mü? Bilim Kurulu bu konuda ne diyor? Sınavlar ille de yapılacaksa, sokağa çıkmanın yasak olduğu günlerde yapılamaz mı?

aguclu@milliyet.com.tr




Risk söz konusu olduğu için 4 gün sokağa çıkma ilan edildikten sonra, yüz yüze sınav ne kadar doğru?..

Tam da ülkemizde vaka sayıları azalırken ve mutasyona uğramış yeni virüs dünyada kol gezerken, milyonlarca öğrenciyi sokağa dökmek ne kadar mantıklı?

 

Peki uzaktan eğitime erişemeyen, sınava girmeyen öğrenciler ne yapacak?..
Ölçme değerlendirme, ne kadar adil ve objektif olacak?
Milyonlarca öğrencinin bir anda sokağa çıkması pandemi sürecini nasıl etkileyecek?

20 yaş altına, 13-16 arası dışında sokağa çıkmak yasak. Hadi izin verildi, o riske değecek mi?..

 

Veliler, Öğretmenler, Öğrenciler Ne Diyor?

Okulların açılması konusunda olduğu gibi sınavlar konusunda da öğretmen, öğrenci ve veliler tam anlamıyla ayrışmış durumda.

Kimileri ısrarla yüz yüze sınavlar yapılmasın derken kimi de öğrencilerin okuldan kopmaması için sınavlardan yana. İşte sosyal medya üzerinden gelen görüşlerden bazıları:



. 30 kişilik sınıfta canlı derse en fazla 10 kişi giriyor. Onların da yarısının mikrofonu kapalı herhangi bir iletişim yok. Ne yaptıkları belli değil.

 

. Eger sınavlar yüz yüze yapılabiliyorsa çocuklar 10,15 gün okula gidip 20 yada 25 kişilik sınıfta 40 dakika sınav yapılabiliyorsa, eğitim neden yüz yüze degil? O zaman egitimde bir sakınca yok, egitim için ayrılan bütçe mi yok? Herkesin eşit şartta egitim alma hakkı vardır.

 

. Derslere katılım GB sızlıktan azalıyor. Paket yenilenince katılma artıyor paket bitince yine maalesef giremiyorlar derslere...

 

. Öğrencilerin okula gidebilmesi mümkünse 2 hafta sınavlara değil, dönem tekrarlarına gitsinler. Eğitim, nottan ibaret değildir, olmamalı. Hele ki böyle bir zamanda hiç ama hiç olmamalı.

 

. Akademik takvimde yaz aylarını da içine alan yeni bir düzenleme yapılması gerekli. Yüz yüze okul kapanışından en kötü etkilenen aileler zaten tatile gidemiyor, hiç değilse vaka sayılarının azalması beklenen bu aylarda telafi yapabilirler.

 

. Bugün öğrencime diyorum neden derse girmedin,hocam ben erken uyanamıyorum diyor (ders saati 12 30) bu öğrencinin evinde internet telefon var, sınav yapılmalı çünkü bizim çocuklarımız öğrenmek için değil sınıf geçmek için derse geliyor.

 

. Çocuklar sınava gelmiyorum demekte haklı. Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilecek kadar durum kötü ama bir gün sonra milyonlarca çocuk okullara gidecek, saçmalık. İnternet erişimi olmayan çocuklara haksızlık yapıldı. Tek çare bu yıl kayıp yıl saymak ve sınıf tekrarı.

 

. Çocuklar yarım saatten fazla kapalı yerde kalacak.toplu taşıma kullanılacak.Veliler onları götürecek.Bekleyecek.eve gelinecek ev içi bulaş…

 

. Abbas bey, MEB'in sınavlar konulu yazısı bilinmezlerle dolu. Sınava girmeyen öğrencilere ne olacak belli değil? Derslere katılmayan ya da katılamayan öğrenciler nasıl değerlendirilecek belli değil? Öğretmenlerin verdiği proje ödevlerini yollamayan ya da yollayamayanlara ne olacak belli değil. Eğitim bilinmezlik ve belirsizliklerle bakalım nereye kadar gidecek?

 

. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesi rafa kalktı çoktan. Hadi biz çocukları geçireceğiz de imkansızlık nedeniyle uzaktan eğitime giremeyenler için  öğrenemedikleri ne olacak? Nasıl ne zaman telafi edilecek...imkansız.

 

. Yapın, yapın sınavları  nasıl olsa virüs yok, kronik hasta yok, yaşlılarımız yok, herkesin özel arabası var ..

 

. Geçti/kaldı yapılabilir. İzmir'de pandemi üzerine bir de deprem yaşandı mesela. Haftalarca bizler de çocuklar da uyuyamadık bile. Normal bir sene geçirmedik, illa not verilecek diye bir şey yok bence.

 

. Anlamlı ve işlevsel bir çözüm bulunmalı aksi taktirde 2. dönem karşımızda hiç öğrenci bulamayız. Yarı yarıya bir terk ediş var uzaktan eğitimde. Okul kültürü önemli. (Sağlıktan önemli değil ama önemli.)



. Sınav, eğitim için amaç değil araç olmalı.İkinci dönem yapılsa olmaz mı sınavın ne acelesi var

 

. Sınav ve not sopa gibi gösteriliyor öğrencilere .Bunun zamanı hiç değil .

 

. Abbas bey yazınızı okudum. Güzel konulara değinmişsiniz ancak ben üçüncü bir alternatif sunayım. Bu çocuklar yaklaşık 1 yıldır okuldan uzak kaldılar. Uzaktan eğitimle kendimizi kandırmayalım. Birkere şartlar eşit değil. Bu şartları eşitlemek için Bu sene tüm sınavlar iptal edilmeli ve tüm öğrencilimize sınıf tekrarı yaptırılmalı. Yoksa evinde interneti bilgisayarı olmayan çocuğun suçu ne? Onlar bu bir seneyi bom boş geçirdiler. Adil bir çözüm isteniyorsa tüm öğrencilere sınıf tekrarı şart. Yoksa uçurumlar büyüyor!

 

. Önce sağlık gözüyle bakılmalı. Eğitim not için bir araç olmaktan çıkmalı. Bu yaşananların sorumlusu öğrenciler değil.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)