adscode
adscode

Yenilikçi Eğitim, Tatiller ve Sonu Gelmeyen Kayıt Dönemi!

Eğitimde yenilikçi reformlar hayal sanıyorduk. Muhammed Hoca ve MEF şaşırttı. Üniversitede final sınavlarını kaldıran MEF, proje ve ürün odaklı yeni bir eğitim sistemine imza atıyor. MEB, tatil uzatarak reform kervanına katılırken MEF’in üretim odaklı eğime geçmesi takdire şayan! Darısı diğer üniversitelerimize! 

aguclu@milliyet.com.tr




MEF, teorik öğrenmenin bir adım ötesine geçip, önce projelendir, sonra üret anlayışını esas alan yeni bir sistem getirdi.

Türkiye için yeni ama dünyanın bildiği bir sistem! Çünkü artık diploma bir işe yaramıyor! Aranan niteliklerin başında da sahip olduğunuz yetkinlikler ve üretim odaklı projeler geliyor!..

Üniversitelerimizin, dünyayı yakından takip etmeleri, gelecek için olmazsa olmazlarımızın başında geliyor. Ama sınavlara öylesine odaklandık ki, konuştuğumuz, tartıştığımız tek konu sınavlar…

Kayıt sistemi, hem liselerde hem de üniversiteye girişte iflas etti. Tıpkı diploma odaklı eğitim gibi! Bu yüzden yeni bir şeyler yapmak ve dünyayı yakalamak gerek. Peki ama nasıl?

Daha önce İTÜ Rektörlüğü de yapan Prof. Dr.  Muhammed Şahin, bakın bu konuda ne diyor:

“Dünyada eğitimin gittiği yönü görmek gerekiyor. 

Bizim kadar sınav yapan ülke yoktur belki.

Sınavlar başarıyı getirseydi, PISA raporlarında gerilerde olmazdık.

Şu anda dünya bu tarafa doğru gidiyor.

Yeni nesil farklı geliyor, bunu herkesin görebilmesi lazım.

MEF Üniversitesi, kurulduğundan bu yana Aktif Öğrenme Yöntemi olan Flipped Learning ile eğitim öğretim veriyor, yani grup çalışması şeklinde dersler işleniyor, ölçe değerlendirme de ona göre yapılıyor.

Ölçme Değerlendirme yöntemimiz 1 ay içinde ABD'de kitap olarak basılacak. 

MEF olarak başlattığımız yeni proje ile öğrenciler, lisans eğitimleri boyunca seçmeleri derslerimizinden en az 2 tanesini veya yüzde 20'sini Harvard, MIT ve Stanford tarafından kurulan EdX ve/veya Coursera'dan alma zorunluluğu getiriyoruz.

Finallerin kaldırılması, proje bazlı eğitim denemelerini 2 yıldır MEF'te yaptık, şimdi genelleştiriyoruz.

Final sınavları tartışması tüm dünyada var.

Örneğin Harvard Üniversitesi'nde derslerin yaklaşık yüzde 20'sinin final sınavları var. Sınavlarla öğrenme gerçekleşmiyor maalesef.

Önemli olan üretime dönüştürülen projeler!..”

 

Peki bu yeni sistem tutar mı?

Tutması gerek, yoksa boşa kürek çekmeye devam ederiz!..

Elde diploma ama hiçbir yetkinliği olmayan gençler yetiştiririz ki, bunun da ne kişiye ne de ülke hiçbir yararı olmaz!..

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)