adscode
adscode

Yetenek Sınavları Çok Konuşulacak?

Yetenek sınavı ile öğrenci alan bazı bölümler, artık merkezi yerleştirme ile öğrenci alacakmış! YÖK, bu kararı almadan önce, tüm ayrıntıları, umarız, enine boyuna düşünmüştür! Çünkü, çok çetrefilli bir konu!..

aguclu@milliyet.com.tr






Güzel sanatlar fakülteleri, konservatuarlar ve spor okullarına girişte, çok büyük sıkıntılar yaşandığı, onlarca yıldır tartışılıyor. Ama bunun yolu yine de bu olmamalıydı.

Spor ve sanat konusunda üstün yeteneği olan gençlerin, temel bilimlerle fazla işi olmuyor ama olaya bilimsel açıdan bakanlar, Matematik'siz sanat da, spor da olmaz görüşünde. Olsa da nereye kadar sorusunu sormadan edemiyorlar...

Bu, notasız saz çalmaya, şarkı, türkü söylemeye benziyor.
Nota bilmezsen, müzisyen olamazsın dayatması var sanki!
Oysa, nota bilmeden de çok başarılı olan sanatçılarımız olduğu gibi nota üstadı olup da hiç ismini duymadıklarımız da var.

Karmaşık bir konu. Her şey dozunda ve zamanında olduğunda, temel bilimler, sanatçı ve sporculara kesinlikle yararlı olacaktır.
Ama görünen o ki, bu gençlerin konsantrasyonları müthiş bir şekilde bozulacak. Sanatı, sporu bırakıp, dersanelere koşacak, test çözmeye başlayacaklar.

İstenen bu mu bilmiyoruz ama keşke maç ortasında kural değiştirilmesiydi.

YKS'ye yani üniversite sınavlarına hazırlanmak öyle üç günlük bir şey değil. Bu adayların çoğu, barajı aşamayıp elenecek, yerlerine de, bu konuda hiç bir yeteneği ve donanımı olmayanlar girecek.

Tıpkı, ilimden, bilimden, yabancı dilden, AR-GE'den bir haber profesörler gibi konun uzmanı olacaklar ama ne ülkeye, ne bilime ne de bulundukları kuruma hiç bir katkıları olmayacak.

Böylesi kararlar, öğrenciler sınava hazırlanırken değil, liseye başlarken açıklanır ve ileride bu fakültelere yönelecek öğrenciler de işi, ta en başından sıkı tutup, YÖK'ün istediği kriterleri yerine getirirler.
Doğru olan bu ama sanki biz onu aramıyoruz. Arıyor olsaydık, böylesi bir dayatma ile karşılaşmazdık.
Yok eğer, bizlerin de bilmediği, görmediği ayrıntılar varsa, YÖK, onları açıklasın ki, en büyük desteği, biz kendilerine sağlayalım...
Gençlerimiz de ülkemizi de her şeyin en iyisini hak ediyor. Bu konuda en doğruyu bulmak da hepimizin görevi...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?