adscode
adscode

‘Yeter artık’ diyen sadece onlar değil!

Bizdeki meslek yelpazesi Batılı ülkelerin onda biri kadar değil. Bu yüzden neredeyse bütün meslek grupları obezleşti yani ihtiyacın çok üzerinde mezun oluştu.

aguclu@milliyet.com.tr




Eczacılar, “Yeter artık yeni fakülte açılmasın, zaten ihtiyacın çok üzerinde eczacı var” diye YÖK’e isyan etmiş. Hukuktan mühendisliğe, öğretmenlikten işletmeye onlarca meslek aynı durumda. Çaresi yeni fakülteler açmak mı yoksa doğru insan gücü planlaması mı?

Bizdeki meslek yelpazesi Batılı ülkelerin onda biri kadar değil. Bu yüzden neredeyse bütün meslek grupları obezleşti yani ihtiyacın çok üzerinde mezun oluştu. Bu da mesleklerini itibarını yerle bir etmeye yetiyor da artıyor...

Başka ülkelere bakmaya hiç gerek yok.

Biz de olayın farkındayız ama nedense söylenenler YÖK ve ÖSYM’nin bir kulağından giriyor, öteki kulağından çıkıyor.

Fazla değil yakın bir zamanda, 2016’da, Sağlık Bakanlığının bünyesindeki Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bir rapor hazırlamış:

“'2012 yılında revize edilen 2023 yılı hedeflerine göre olması gereken eczacı sayısı 31.300...”

İşte tam da bu nokta da İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan'ının açıklaması çok önemli.

- Türkiye'de eczacılık fakültelerinin sayısı 60'a ulaştı. Hindistan ve ABD'nin ardından eczacılık fakültesi sayısı en fazla olan üçüncü ülkeyiz!"

- 2012 yılında revize edilen 2023 yılı hedeflerine göre olması gereken eczacı sayısı 31.300. Ancak 2014 yılındaki fakülte ve öğrenci sayılarına göre 2023’te beklenen eczacı sayısı 39.400.

Kaldı ki bu tespit yapıldığında eczacılık fakültesi sayısı 23’tü. Bugün ise eczacılık fakültesi sayısı 60’a dayanmış durumda.

- Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde bir binanın önce işletme fakültesi olarak açılmasına, sonra yeterli öğrenci sayısı yok denerek Sağlık Bilimleri Fakültesi olmasına, 2019 yılında ise eczacılık fakültesi olarak kullanılmasına karar verilmişti. Geçtiğimiz hafta Samsun’da eczacılık eğitimi görmek için bu fakülteyi tercih etmiş öğrenciler Ankara’ye taşındı..

- Neden mi? Çünkü yaptım demekle olmuyor.

- Çünkü Resmi Gazete’de yayımlandı diye dört duvardan fakülte olamıyor.

- Çünkü dünyanın en güzel binasını da yapsan, kaliteli eğitim ortamı olmazsa ona “üniversite” diyemiyorsun.

- Çünkü dört duvarın içinde eczacılık eğitimi için yeterli fiziki imkan yok, akademik kadro yok. Şimdi bu binayı tercih etmiş çocuklar, Ankara’da Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde eğitim görebilecekler. Yazık...

- Devlet hazırladığı raporla kendi ağzıyla bu fakülte enflasyonuna dikkat çekmişken hangi mantıkla hala yeni fakülte açıyorsunuz?

- Eğitim, bir şehirde, ilçede ekonomik hareket sağlamak için kullanılacak bir alan olamaz, olmamalı.

- Dönelim YÖK Başkanının demecine. Ne demişti: “Sağlık alanındaki ‘kalite’ birinci önceliğimiz...” Söylemler ile yaptırımlar örtüştüğünde aranan kalite bulunacak ama ne zaman?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)