adscode
adscode

YKS İçin Geri Sayım Başladı. Son Gülen Siz Olun!

Üniversite sınav başvurularıyla birlikte YKS için de geri sayım başladı. Artık her günün, her saatin çok önemi var. Evet kısa bir süre kaldı ama hala her şeyi toparlayıp, sizi hedefe ulaştıracak yeterince zaman var! Yeter ki bu süreyi en iyi şekilde değerlendirin!..

aguclu@milliyet.com.tr




Peki ama nasıl?

 

Üniversite ve diğer sınavlara hazırlık süreci, maraton yarışına benzer.

Enerjinizi, zamanınızı ve aklınızı iyi kullanırsanız, uzun süre sonlarda götürdüğünüz yarışı, en önlerde biterebilirsiniz!

 

Maratonun ilk yüz metrelerinde en önde gidenlerin, yarışı tamamlayamaması ya da sonlarda bitirmeleri, buna karşın, ortalarda gidenlerin son yüz metrelerde atağa kalkarak, ipi en önlerde göğüslemesi, taktik, teknik ve kondisyon kadar, aklın da öne çıkmasıdır.

 

Üniversiteye hazırlıkta, artık son yüz metrelere geldik yani atılan her adım çok önemli.

Peki bu noktada neler yapılabilir?

 

Önceki yılların deneyimleri çerçevesinde, öne çıkan, en önemli ayrıntılar şöyle:

 

. Zaman kullanımı çok önemli. Bir soruyu ya da herhangi yazılı bir metni,  asla ikinci kez okumayın. Yoksa sınavda zaman sorunu yaşarsanız!

 

. En çok yaptığınız hataları tek tek bir yere not edin ve onları bir kez daha yapmama  konusunda disipline olun!

 

. Son 3 yılın YKS sorularını konulara göre ayırın ve ÖSYM’nin soru sorma mantığını yakalamaya çalışın.

 

. Test çözerken, mutlaka cevap kartı kullanın ve doğru şıkları oraya işaretleyin. Kaydırma yapmayın!

 

. Sakın hasta olmayın!

 

. Çok zor olacak ama tümüyle izole olun, dış dünya ile üç, beş aylığına tüm kontağınızı kesin. Sosyal medya hesaplarını dondurun, kendi kendinizi takip için ayrı bir hesap açıp tüm gelişmeleri ve en doğal son halinizi oraya kaydedin ve dışarıdan bir göz olarak, gidişatı sürükle kontrol altına tutun.

 

. Hedefi olan adaylar, çok daha başarılı oluyor, bu yüzden okuyacağınız kent, üniversite ve fakülte hedeflerinizi şimdiden belirleyin, tercihlerinizi son dakikaya bırakmayın ve mutlaka B,C, D planlarınız olsun!

 

. Meslekleri yakından tanıyın. Sanki o bölümü kazanmış, mezun olmuş ve o işi yapıyormuş gibi düşünün, sonra da en beğendiğiniz karedeki sizle, o hayaline kavuşan siz, birbiriyle ne kadar örtüşüyor, mutlaka kontrol edin. Yoksa, derin hayal kırıklıkları yaşanabiliyor!..

 

. Uyku düzeninizi, tuvalet alışkanlığınızı, 3, 4 saat kapalı mekanda kalma ve yeme, içmenizi şimdiden disipline edin. Çalışma ve yatak odanız mümkün olduğunca sade olmalı. Ders çalışırken ya da uyumaya çalışırken dikkatinizi dağıtacak, sizi alıp hayal dünyasına götürecek hiç bir şey olmamalı.

 

. Bu yılki sorular, herkese eğitim erişimi sağlanamadığı için muhtemelen hızlı okuma ve muhakemeye dayalı olacak. Bu yüzden yorulduğunuzda ya da kafaınızı dağıtmak istediğinizde, günde bir, iki saat ne bulursanız onu okuyun. Televizyondan uzak durun.

 

Yazdıklarımı okuyunca bana da afakanlar bastı. Sanki sıkı yönetim bildirisi gibi ama sınavı kazanamayanların, istedikleri fakülteye giremeyenlerin, o halleri gözümün önüne gelince, o anları yaşamaktansa, her türlü fedakarlığa katlanmanın biraz zorunlu olduğunu acıyla hatırladım. Hele ki bir de, sınava ikinci, üçüncü kez giriyorsanız..

 

Üniversiteye girmek hem çok zor hem ede çok kolay!

 

Muhtemelen 2.5 milyon civarı aday başvuracak ve ilk 250 bine girmeyenin işi çok zor! Çünkü bir çok mesleğe yönelik baraj var!

 

Elinizdeki para kadar harcama yaptığınız gibi, elinizdeki puana göre tercih yapma zorunluluğunuz olduğu için esnek davranmalısınız!  A Üniversitesi’ne değil de B Üniversitesi’ne ya da da devlete değil de vakıf üniversitelerinden birine girme şansı yakalayabilirsiniz.

 

Şunu şakın unutmayın üniversiteler elbette önemli ama öğrenci çok daha önemli. İyi bir öğrenci, nereyi bitirirse bitirsin, suyun akıp yolunu bulduğu gibi, o da yaşamında istediği noktalara mutlaka gelecektir.

 

Sadece ülkemize değil, dünya geneline baktığınızda, hayata sınav şampiyonaları değil, yaşamını, işini ve geleceğini ciddiye alanlar yön veriyor.

 

Diplomanın her şey olmadığını, son yıllarda çok net gördük.

Şu anda, işsizlik sıralamasının en tepesinde onlar yer alıyor. Ve ne olur siz de diplomalı işsizler kervanına katılmayın!

 

Yazdıklarımız elbette sadece YKS için değil tüm giriş sınavları için geçerli.

2021 sınav maratonu boyunca, gelişmeleri ve önceki yılların verii ve tecrübelerini sizlerle paylaşmaya deva edeceğiz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?