adscode
adscode

YÖK, Aşılamada Üniversitelere Öncelik İstedi

Tüm dünya için en güzel yeni yıl armağanı, görünen o ki korona aşısı olacak. Sınırlı sayıda üretildiği için öncelik, sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinlerde. YÖK bu kapsama üniversitelerin de dahil edilmesini talep etti...

aguclu@milliyet.com.tr




 
 
Aşı üreten firma sayısı ve üretim sınırlı, dünya nüfusu ise çok kalabalık. Bu yüzden, aşı çalışmalarında öncelik, gücü ve parası olanlarda değil, en fazla ihtiyacı olanlarda.
 
Öncelik sıralaması, ülkeden ülkeye ve pandemi koşullarına göre değişebiliyor. 
 
Görünen o ki hemen her yerde birinci öncelik, sağlık çalışanları, yaşlılar, kamusal öneme haiz görevlerde. İşte bu noktada, eğitim kurumlarına, öğrencilere ve vatandaşlara ne zaman sıra gelecek sorusunun cevabı merakla bekleniyor.
 
MEB'ten bu konuda öğretmen ve öğrenciler için henüz somut bir istek söz konusu olmasa da YÖK'den kademeli de olsa bir istek geldi.
 
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'ndan, üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde görevli akademik personel, sağlık çalışanları ve yükseköğretim kurumlarında görevli akademik ve idari personelin öncelikli olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılama programına dahil edilmesini istedi.

YÖK, Sağlık Bakanlığına Kovid-19 aşılama programına ilişkin önerilerini içeren bir yazı gönderdi.

Yazıda, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında yapılacak aşılama çalışmalarında, çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlarının göz önüne alınarak genel önceliklerin belirleneceğini, buna göre ilk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinlerin aşılanacağının açıklandığı hatırlatıldı.

YÖK yazısında şu görüşlere yer verildi:

"Üniversitelerimizin sağlık uygulama ve araştırma merkezleri (üniversite hastaneleri) ile üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri arasında tesis edilen birlikte kullanım mevzuatı çerçevesinde görev yapan akademik personel ve sağlık çalışanlarının da öncelikli aşılama kapsamında değerlendirmesinin çok önemli olduğu açıktır. Ayrıca yükseköğretim kurumlarımızda yüz yüze verilen örgün eğitim ve öğretim faaliyetlerinin en kısa zamanda başlatılabilmesi ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini temin için 'yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik ve idari personelin' de kademelendirme yapılarak öncelikli aşılama programına dahil edilmesi önem taşımaktadır."

 

Söz konusu yazıda, bu önerilerin, Sağlık Bakanlığınca kabulü halinde kademelendirme çalışmaları için YÖK'ün her türlü iş birliğine açık olduğu da ifade edildi...

 

Sağlık Bakanlığı, ülkemizdeki genel durum çerçevesinde umarız ki, YÖK'ün ve üniversitelerin bu taleplerini de fazlasıyla ciddiye alır. Çünkü, böylesi zor koşularda üniversite ve araştırma merkezlerinin önemi kat be kat daha artar! Onların yapacağı bilimsel araştırmalar, virüsün yayılmasını ve hızını frenler, üniversitelerin açılması da, hayatın bir an önce normale dönmesine olanak sağlar...

 

YÖK, umarız, bu arada benzer bir yazıyı da üniversitelere ve YURTKUR'a da gönderip, yükseköğretimin normale dönüşmesi konusunda neler yapıldığını ve yapılacağını sormuştur!..

 

Peki bizim "milli aşı" çalışmaları nasıl gidiyor?

 

Hemen olmasa da yakın bir gelecekte mutlu sona ulaşılabileceği konusunda ciddi söylemler var. Haydi hayırlısı diyoruz...

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)