adscode
adscode

Yok Olan ve Gelecek Vaat Eden Meslekler?..

Hemen her şey öylesine hızlı değişiyor ki, onlardan birisi de meslekler. Mesleki değişim ise eğitimle iç içe. Eğitim yerinde sayarken mesleklerin transformasyon geçirmesini beklemek hayal olur. Peki bu boşluğu başka kurumlar doldurur mu?

aguclu@milliyet.com.tr




Önümüzdeki yıllardaki değişimin bugünkünden çok daha hızlı olacağı kesin ve maalesef pek çok kurum gibi okullar ve eğitim sistemleri de bu değişimin hızına ayak uyduramayacak. İşte bu nokta da ya eğitim sistemleri ve öğretim kurumları kendini değiştirecek ya da ortaya çok daha farklı kurumlar çıkacak…

 

Modüler eğitim sistemi yani ihtiyaca göre eğitim modeli kesinlikle yaşamın bir parçası haline gelecek.

 

Zorunlu temel eğitimden sonra, bugünkü modellerin ayakta kalma süreçleri çok da uzun olmayacak.

 

Dershane benzeri ama akademik eğitim değil yetkinlik kazandıran kurumların bir adım öne çıkacağı kesin. Çünkü gençler artık diploma değil, bir an önce bir meslek edinip hayata atılmak istiyor…

 

Bu çerçevede aşağıdaki habere bir göz atmakta yarar var!..

 

Diploma Değil Yetkinlik

 

ManpowerGroup Yetenek Açığı Raporu'na göre yetenek açığı tüm dünyada artarak yüzde 69 seviyesine ulaştı. Dünya genelinde her 10 işverenden neredeyse 7'si yetenekli işgücü bulmakta zorlandığını belirtiyor. Yetenek açığının yüzde 83 olarak ölçüldüğü Türkiye, işverenlerin aradıkları pozisyonu doldurmakta en çok zorlandığı ülkeler arasında yer alıyor.

 

ManpowerGroup tarafından 15 yıldır küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu'nun bu yılki sonuçları her 10 şirketten neredeyse 7'sinin yetenek açığı yaşadığını ya da işe alım yapmakta zorlandığını ortaya koydu. 42 ülkeden 19 binin üzerinde işverenin katılımıyla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre küresel çapta yetenek açığı yüzde 69 seviyesine ulaşırken, yetenek açığının yüzde 83 olarak ölçüldüğü Türkiye, Fransa (yüzde 88), Romanya, (yüzde 86) İtalya (yüzde 85) ve İsviçre (yüzde 83) ile birlikte araştırmaya dahil olan 42 ülke arasında işverenleri boş pozisyonları doldurmakta en çok zorlandığı ilk altı ülke arasında yer aldı. Personel alımında en az zorlanan ülkeler ise Çin (yüzde 28) ve ABD (yüzde 32) olarak sıralandı.

 

Araştırmada teknoloji ile ilintili rollere yönelik yüksek talep çıkarken, çevrimiçi perakende trendinin kalıcı olma belirtileri göstermesiyle birlikte lojistik sektörü pandemi öncesindeki pozisyon doldurma seviyelerine geri dönme belirtilerini şimdilik göstermiyor. Pandemiden en çok etkilenen sektörler çalışanlarını geri getirmeye başladıkça üretim, konaklama, eğlence ve seyahat sektörlerinde talebin güçlendiği gözleniyor. Türkiye'de talebin en çok arttığı roller şöyle sıralanıyor:

 

İmalat/Üretim

Operasyon/Lojistik

Satış/Pazarlama

BT/Veri

Yönetim/Ofis Desteği

İnsan Kaynakları

Ön Büro

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, şunları söylüyor: “Salgının küresel işsizlik üzerindeki etkisine rağmen, birçok ülkede şimdiden çok daha sıkı bir işgücü piyasasının işaretlerini görüyoruz. Ülkemizde ise kalifiye yeteneklerin kariyer imkânlarını yurtdışında genişletme eğiliminin etkilerine tanık olduğumuz bir gerçek. Pandemi döneminde duraksayan sektörler açıldıkça artan özel beceri talepleri, çocuk bakımı zorlukları ve artan rekabet, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin vasıflı yetenekleri çekmek ve elde tutmak için her zamankinden daha fazla zorlukla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.” Küresel çapta talebin en çok arttığı roller şöyle sıralanıyor:

 

Veri Analistleri & Bilim İnsanları

Yapay Zeka & Makine Öğrenme Uzmanları

Büyük Veri Uzmanları

Dijital Pazarlama & Strateji Uzmanları

Proses Otomasyon Uzmanları

İş Geliştirme Profesyonelleri

Dijital Dönüşüm Uzmanları

Bilgi Güvenliği Analistleri

Yazılım & Uygulama Geliştiricileri

Nesnelerin İnterneti Uzmanları

 

Küresel çapta talebin azaldığı roller şöyle sıralanıyor:

 

Veri Giriş Elemanları

İdari & Yönetici Sekreterleri

Hesap, Defter Tutma & Bordro Elemanları

Muhasebeciler & Denetçiler

Montaj & Fabrika Çalışanları

İşletme Hizmetleri & İdari Yöneticiler

Müşteri Hizmetleri Çalışanları

Genel & Operasyon Müdürü

Mekanik & Makine Tamircileri

Malzeme Kaydı & Stok Tutma Elemanları

 

İşverenler en çok Lojistik/Operasyon, Üretim, BT/Veri Analistleri, Satış/Pazarlama ve Yönetim/Ofis Desteği rollerinde niteliğe ihtiyaç duyarken, işverenler tarafından en çok talep edilen yetenekler iş takibi, güvenilirlik, dayanıklılık, stres toleransı & adaptasyon, inisiyatif alma, problemi fark etme ve çözüme ulaştırma, liderlik ve sosyal etki olarak sıralanıyor. ManpowerGroup Yetenek Açığı Araştırmasında pandemi sonrasında işverenleri muhtemel yeni çalışma modelleri üzerine görüşleri de yer alıyor. Araştırma bulgularına göre işverenlerin yüzde 69'u tam zamanlı iş yerine dönüşün daha verimli olduğu görüşünü belirtirken, yüzde 11'i ağırlıklı iş yerinde olmak üzere karma çalışma modelinin daha verimli olduğu görüşünü bildiriyor.

 

ManpowerGroup?

 

Küresel iş gücü çözümlerinde lider bir şirket olan ManpowerGroup® (NYSE: MAN), hızla değişen bir dünyada kurumların, kendilerine başarıyı getiren yetenekleri bulmasına, değerlendirmesine, geliştirmesine ve yönetmesine yardımcı olur.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)