adscode
adscode

Yüzde 25’lik depremzede kontenjanı ne kadar adil?

Adaylar aynı aday, hayaller aynı hayal, depremzedeler aynı depremzede olmalarına karşın, sadece yaşadıkları kente göre onlara bu hakkın tanınması ne kadar eşitlikçi?

aguclu@milliyet.com.tr




Depremzedelere yönelik ek kontenjan kararı, önemli ve bir kadar da moral verici bir adım. YÖK’ün hantallığı nedeniyle gecikmese ve üzerinde biraz daha çalışılsa çok daha iyi olurdu. Sınav ve kontenjanlar, her şeyden önce adil olması gerekir. Peki bu öyle mi?

Adaylar aynı aday, hayaller aynı hayal, depremzedeler aynı depremzede olmalarına karşın, sadece yaşadıkları kente göre onlara bu hakkın tanınması ne kadar eşitlikçi?

Her kentteki her üniversite de aynı bölümler yok.

Örneğin tıp, örneğin hukuk.

A kentinde yaşayan depremzede böylesi bir olanaktan yararlanırken, diğeri bulunduğu kentte bu bölümler yok diye diğer 3.5 milyon adayla mı yarışacak?

Depremzede öğrenciler, deprem bölgesindeki tüm üniversitelerden aynı koşullarda yararlansalardı ya da ülke genelindeki tüm kontenjanlar yüzde 2’lik, 3’lük bir ekleme yapılsaydı daha mı iyi olurdu?

Üzerinde çalışılmalı ve son dakikaya bırakılmadan simülasyon çalışmaları yapılmalıydı.

Yoksa iyilik yaptık derken, zaten perişan durumdaki bazı depremzede aileleri bir de bu bunun için üzmeye kimsenin hakkı olmamalıydı.

İşte yaşananlar:

“Merhabalar, YÖK 10.05.2023 tarihinde resmi sitesinde;  deprem illerindeki öğrenciler için %25 kontenjan artışı yapıldığını ve her adayın kendi ilindeki devlet üniversitelerine başvurması şartıyla bu haktan faydalanılacagını duyurdu.

Bu konuda büyük haksızlıklar var.

Şöyleki;  depremden çok fazla etkilenen Osmaniye'de tıp ve diş hekimliği fakülteleri olmadığı için tıp ve deş hekimliği hedefleyen öğrenciler bu haktan faydalanamaz iken deprem bölgesine çok uzakta olan ve daha az etkilenen diğer illerdeki öğrenciler Osmaniye’deki depremzede öğrenciden daha az puan almasına rağmen istedikleri bölümlere yerleşebilecektir.

Bazı il ve ilçelerdeki depremzede öğrenci ile Osmaniye’deki depremzede öğrencinin depremde yasadığı travma şüphesiz aynı olmamıştır.

Yine depremin merkezi Kahramanmaraş’ta yaşayan bir cok yakınını arkadaşını ve öğretmenini kaybeden ve hedefi eczacılık olan bir aday, şehrindeki Sütçü İmam Üniversitesi’nde Eczacılık fakultesi olmadığı için bu imkandan faydalanamazken, Kahramanmaraş’taki bu adaydan daha az depremden etkilenen adaylar, diğer depremzede kentlerde eczacılık fakultesi bulunduğu için bu haktan faydalanabilecektir.

Depremin en çok etkilediği illerden Adıyaman’da ingilizce öğretmenliği  hedefleyen ve emek veren bir aday Adıyaman Üniversitesi’nde bu bölüm olmadığı için bu haktan faydalanamazken, Adıyaman’a göre depremden çok çok az etkilenen bir başka depzede ildeki üniversitede İngilizce öğretmenliği bulunduğu için kendi ilinde bu imkandan faydalacaktir.

Daha benzer birçok örnek sayılabilir.  Bu dabüyük haksızlıklara neden olacaktır.

Depremzede öğrencilere, tüm depremzede illerdeki üniversitelere basvuru olanağı sağlanması daha adil olacaktır…”

YÖK umarız bu konuyu henüz vakit varken bir kez daha gözden geçirir...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)