adscode
adscode

Zorunlu eğitim 12 yıl olsun ama!.. (2)

Amaç ve hedeflerimiz, birbirinin aynı ilken uygulamalar ve özellikle de sonuçlar neden hepimizi aynı derecede mutlu etmiyor?

aguclu@milliyet.com.tr




Öğrencisinden öğretmenine, velisinden politikacısına, işvereninden çalışanına hemen herkes daha iyi bir eğitim isterken, neden sürekli patinaj yaptığımızı dün sizlere de sormuştuk, mesaj yağdı. Konuyu ciddiye almamız, gelecek açısından çok önemli... 

Amaç ve hedeflerimiz, birbirinin aynı ilken uygulamalar ve özellikle de sonuçlar neden hepimizi aynı derecede mutlu etmiyor? 

Çünkü, 

Birbirimizi yeterince dinlemiyoruz. 

Yeni fikirlere açık değiliz. 

Değişimden korkuyoruz. 

Böylesi daha kolayımıza geliyor… 

İşte gelen görüşlerden bazıları: 

– 8 yıllık kesintisiz eğitimi hiç sorgulamadık bugün bu noktaya geldik. 12 yıllık eğitim kesinlikle yeniden gözden geçirilmelidir. 

– Niçin eğitim veriyoruz? 

– Nasıl eğitim bir eğitim metodu istiyoruz? 

– Neden herkese aynı eğitim veriliyor? 

– Eğitim verenler, niçin eğitim verdiğinin ne kadar farkında? 

– Ana babaların eğitimden beklentileri neler? 

- 12 yıldan sonra üniversiteye gitmeyecek bir kişinin o saatten sonra bir mesleğe yönelmesi çok zor. 8 yıllık temel eğitimden sonra herkes yolunu çizmeli. Ona göre yönlendirilmeli. 

- Bu noktada eğitim ve öğretim ayrımını iyi yapmalıyız. Zorunlu öğretim 5 yılı geçmemelidir. Temel Türkçe+Matematik+Yüzme+Beden Eğitimi+Ahlak+Görgü ve Toplum Kuralları şeklinde olmalıdır. Daha sonrasında isteyen öğretimine devam etmelidir. Eğitim ise sürekli olmalıdır. 

- Sınıfta kalma diye bir kavramın olmadığı bir sistemde 4 sene lise çok fazla. . Liselerdeki ders saatleri azaltılmalı ve isteğe göre olmalıdır.

- Öğrenci erken yaşta mesleğe yönelmek istiyorsa onu zorlamanın ve ille de üniversiteye yönlendirmenin bir anlamı yok. 

- 1 yıl okul öncesi 8 yıl da ilk ve ortaokul zorunlu olmalı. Ondan sonrası, hem okumak istemeyene zarar hem de onu zorla okutan devlete zarar. 

- İlkokul sonrasini rahat bıraksınlar. Okuma yazmayı 4 işlemi zor öğrenen birisini 18 yaşına kadar okul sıralarında tutmak, liseyi bitirince de kazanamayacağı bir sınava zorlamak issiz nesiller getirdi. Bu ülkenin sadece öğretmene, doktora değil çiftçiye, tesisatcıya, boyacıya da ihtiyacı var. 

- Okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almamamız büyük bir hata . 

- Hayvancılık ve tarımın yok olmasının önemli nedenlerinden birisi de 12 yıllık kesintisiz eğitimdir. 

- Bence okumak isteyenler, okuyup gidiyor. Okuyamayanlari zorla okutmak saçma. Okumayanlar, yaşları çok ilerlemeden (çocuk işçi demeyin) üretim elemanı olarak yetiştirilmelidir. 

- Meslek liseleri ülkenin ihtiyacına göre yeniden yapılandırılmalı ve özendirilmelidir. 

- Çocuklar 18 yaşına kadar mecburi okuyor ondan sonra elleri hiç bir işe yakışmıyor. 18 yaşından sonra çırak desen olamıyor. 

- Herkes lise okumak zorunda değil. Okumada gözü olmayan öğrenciler yüzünden verimli ders işlenemiyor. Herkes lise okuyacak diye bugün bu kadar hiçbir işten anlamayan işsiz gençlerimiz var. 

- Sadece süre üzerinden bir model oluşturulmaz. 

- Çocuklara liseyi zorunlu tutarak akademik başarısı düşük olan öğrencinin meslek öğrenme çağında bu fırsat elinden alınıyor. 

- İlköğretim zorunlu olsun ama liseler bu haliyle zorunlu olmamalı. El becerisi iyi olan ama dersle ilgisi olmayan öğrenciler mesleğe yönlendirilmeli. 

- Eski gibi sadece ilkokul zorunlu olmalı. Ortaokul meslek okulları açılmalı. Lise 

- Top oynamayan takımın performansını mı tartışacağız? Üretime ve hayata yönelik olmayan bir eğitim her zaman eksik kalacaktır.

- Eğitimin süresi ve modeli değil, kalitesi önemli. Bilimsel müfredat, liyakatli öğretmenler, sanat, spor ve felsefe, düşünmeyi ve farklı açılardan bakmayı öğretmek, merak duygusunu geliştirmek çok daha önemli...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)