adscode
adscode

Öğretmen Açıkları Sorunu Büyüyor!

Öğretmen açıkları sorunu hemen her dönem eğitim sisteminin temel sorunları arasında hep ilk sırada yer aldı. Bu yılda çözüm bekleyen sorun alanı olarak gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

alaaddindincer@egitimajansi.com




MEB’in 2016 Yılı Haziran ayı verilerinde 853 bin 987 öğretmen, 67 bin 146 idareci bulunmaktadır. Öğretmenlik alanında en çok 207 bin 387 öğretmen ile sınıf öğretmenliğinde branş bazında ise 68 bin 539 öğretmen ile İngilizce öğretmenliğinde bulunmaktadır. İdarecilikte 22 bin 902 öğretmen ile sınıf öğretmenliği, branş öğretmenliğinde 4 bin 277 öğretmen ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği ilk sıralarda yer almaktadır.

Şubatta yapılan 30 bin atamanın ardından Bakanlık açık sayısını 65 bin olarak açıkladı. Ancak ülkede yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ardından açığa alınan ve ihraç edilen sayılarla bu açık yeniden yüz bin rakamına ulaştı. Buna birde bu yıl emekli olan 10 bin ile idareci olarak atanacak olan 15 bin toplamda 30 bin öğretmen eklenince ihtiyaç bir anda 135 bine çıktı. Buna karşılık Bakanlık 15 bin atamayı bekleyenlerden KPSS sonuçlarına göre,5 bin de dershane ve etüt merkezlerinde görev yapmakta olup KPSS’YE GİRMEYENLERDEN olmak üzere toplamda 20 bin sözleşmeli atama yapacağını açıkladı. Üstelik bu atanacaklar yayımlanan kılavuza göre ancak 10 Ekimden sonra göreve başlayacaklar Ayrıca dershane ve etüt merkezlerinden atanacakların Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen atanacak olması da tam bir hukuksuzluk örneğidir. Atanmayı bekleyen yüz binlerce öğretmen varken 5 bin dershane ve etüt öğretmenini KPSS’siz sadece mülakatla atamak büyük bir aksızlık örneğidir.

Günlerdir başta havuz medyası olmak üzere çeşitli köşe yazarlarının ve sosyal medyanın baskılaması ile gündeme getirilen Doğu ve Güneydoğu’da 14 bin öğretmenin açığa alınma girişimlerinin gerçekleşmesi halinde bu açıkların 140 bin rakamına ulaşacağını hesaplamak için matematiği çok bilmek gerekmemektedir. Ayrıca bu 14 bin öğretmenin sadece şüphe, dedikodu ve mahalle baskısına karşılık ve hiçbir belgeye dayanmaksızın açığa alınacak olmasını da başka bir haksızlık ve mağduriyet örneği olarak bir kenara not etmek gerekmektedir. Dileğimiz ve beklentimiz algı operasyonları sonucunda oluşan, oluşma olasılığı olan bütün mağduriyetlerin bir an önce son bulmasıdır

Bakanlığın yaptığı norm kadro çalışmasına göre işte en fazla ihtiyaç duyulan branşlar 

2015-16 Eğitim öğretim yılı başında Bakanlığın ilan ettiği norm kadro ders saat sayıları ile açık bulunan öğretmen ve idareci sayıları. Bu sayılardan 2016 Yılının Şubat ayında ataması yapılan 30 bin öğretmen düşülecektir.

 

Din kültürü ve Ahlak Bilgisi: Milli Eğitimin gözde branşı Din kültüründe öğretmen ihtiyacı 17.744

Rehber öğretmen: Öğretmen ihtiyacı 13.992

İngilizce Öğretmenliği: İngilizce öğretmenliği 12.663

Sınıf öğretmenliği: 5874 öğretmen ihtiyacı bulunuyor.

İlköğretim matematik öğretmenliği: İlköğretim matematik öğretmenliği öğretmen ihtiyacı 7.579

Türkçe: Türkçe öğretmenliğinde öğretmen i 6.469

Beden eğitimi: beden öğretmenliğinde öğretmen ihtiyacı 5.532

Türk Dili ve Edebiyatı: Edebiyat öğretmenliğinde öğretmen ihtiyacı 5.224

Fen ve teknoloji: Fen bilgisi öğretmenliğinde öğretmen ihtiyacı 4.985

Bilişim teknolojileri: Bilişim teknolojileri öğretmenliğinde öğretmen ihtiyacı 4.874

Okul öncesi öğretmenliği: Okul öncesi öğretmenliğinde öğretmen ihtiyacı 4.800

Sosyal Bilgiler: Sosyal bilgiler öğretmenliğinde Türkiye genelinde öğretmen ihtiyacı 2.740

Sonuç olarak, Öğretmen açıklarını; dün olduğu gibi bugün ve gelecekte iş güvencesi ve pedagojik formasyonu olmayan sözleşmeli/ücretli öğretmen çalıştırarak kapatma yoluna gitmek çocuklarımıza haksızlık geleceğimize vurulacak en büyük darbe olacaktır. Bütün bu sonuçlara bakarak öğretmen açıklarının 2016-17 eğitim öğretim yılını sekteye uğratacak boyutlara ulaşacağını, çocuklarımızı bu yıl öğretmensiz dersliklerin beklediğini belirlemiş olmamız bir durum saptaması olarak kayıtlara geçilmelidir. Bir tarafta öğretmen açığı olmayan,20 öğrencili ve her türlü olanağı ile tam teşekküllü okullar, diğer tarafta öğretmen açıkları, kalabalık sınıfları, ikili eğitim yapan ve fiziki alt yapıları ile yetersiz okullar. Adalet, eşitlik, hak ve hukuk bunun neresinde yetki ve sorumluluk sahibi birilerinin bunu bize anlatmasını bekliyoruz. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)