adscode
adscode

Özel Yabancı Liselere Yoğun Talebin Nedenleri!

Bu yıl özel yabancı liselere büyük bir talep patlaması yaşandı.

alaaddindincer@egitimajansi.com




Talep patlamasının nedenleri üzerinde durmak ve düşünmek gerekmektedir. Üstelik fiyatları 40 ile 75 bin lira arasında değişmesine rağmen büyük bir talep patlaması yaşanan özel yabancı liselerin bu denli ilgi görmesi pek çok soruyu içinde barındırmaktadır. İlgini kaynağı yabancı dil öğrenmek veya bu liselerin YGS, LYS ortalamalarının yüksek ya da verilen eğitimin niteliğinin çok yüksek olması ile de anlatılamaz. Söz konusu liselerde yapılan eğitimin Türkiye’nin pek çok lise türünün üzerinde olduğu bir gerçek. Ancak talebin nedenleri daha derinlerde, eğitim sistemine damga vuran bazı düzenleme ve uygulamalara duyulan kaygılardan kaynaklanmaktadır.

Bu kaygıları doğru okumak ve anlamlandırmak gerekmektedir. Okulun ait olduğu ülkenin öğretmenlerinin yanında TC Vatandaşı olan öğretmenlerinde görev yaptığı 11 özel yabancı lise bakalım bu yükü nereye kadar taşıyacak. Öğrenci kontenjanı Bakanlar Kurulu iznine tabi olan bu liselerin sayısı 2012-13 Eğitim yılında 14,öğrenci sayısı 8 bin370 iken aradan geçen 5 yılda birleşmeler ve devirlerden kaynaklı 2016-17 eğitim yılında lise sayısı 11’e öğrenci sayısı 6 bin 744’e düştü. Özel yabancı liselere ön kayıt ve ayıtlar için konulan sürelerin kısalığı veliler ve çocuklar için tam bir çileye dönüştü. Bu kadar büyük eziyet ve çileye katlanan insanların nedenlerini anlamak ve dinlemek gerekir.

Özel yabancı liselere kayıt talebinin yoğun yaşanmasında etkili olan nedenleri sıralayacak olursak,

-Velilerin devlet okullarına olan güven duygularının sarsılması,

-Aralarında İstanbul Erkek, Kabataş, Kadıköy Anadolu gibi liselerin olduğu 58 devlet lisesine yönelik proje okul düzenlemesine duyulan tepki ve kaygı,

-Özel yabancı liselerin bağlı olduğu ülkelerin üniversitelerinin bu lise mezunlarına sağladığı kontenjanlar ve olanaklar,

-Yaşam tarzlarının mahalle baskısı altında olduğunu düşünen toplum kesimlerinin “endişeli laiklerin” devlet okullarında verilen eğitimin laiklik ilkesi ile çelişen uygulamaları olan; ders zamanlarının namaz saatlerine göre ayarlanması, kız erkek öğrencilerin sınıflarda ayrıştırılması, mescit, abdesthane vb benzeri uygulamaların yarattığı kaygılar,

-Özel yabancı liselerdeki okul ikliminin devlet liselerinden daha rahat ve demokratik olduğuna ilişkin genel algı,

-Özel yabancı liselerin diğer özel liselere göre kayıt tarihlerini daha önce başlatmış olmaları özel yabancı liselere ilginin yoğunlaşmasının ilk akla gelen nedenleri olarak sıralanabilir.

Sonuç olarak; özel yabancı liseler belli anlaşmalar ile kurulmuş özel statülü liselerdir. Kuruluş yıllarında mensubu oldukları ülkelerin Türkiye’de yaşayan vatandaşlarının çocuklarına eğitim verilmesi amaçlanıyordu. Sonraki yıllarda özel yabancı liselere TC vatandaşlarının da kayıt yaptırabilmesinin yolu açıldı. Günümüzde bu liselere kayıt yaptıranların büyük bir bölümünü TC vatandaşları oluşturmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı oluşan tabloyu “ yurttaşların kişisel tercihi” ya da “parası olanların özel tercihi” diyerek geçiştirmemelidir. Yapılanları yeni bir tür “toplum mühendisliği” olduğuna dair yorum ve iddialara inanmak istemiyoruz.

Toplumun oldukça yüksek oranda olan bir kesiminin mevcut eğitim sistemine yönelik eleştiri, güvensizlik ve endişelerini dikkate almak, düzenleme, uygulama ve politikalarında daha dikkatli olmak gibi bir zorunluluğu ve sorumluluğu bulunmaktadır. Yanlışlardan arınmak, doğru olanı aklın ve bilimin süzgecinden geçirerek uygulamak eğitimin olmazsa olmaz temel ilkesidir. Bu ilkeye göre hareket edilmesini beklemek ise bütün yurttaşların en temel talebidir. Yönetenlere düşen görev bu talep doğrultusunda eğitim politikalarına belirleyerek uygulamaktır.

Önümüzdeki dönem de 15 Temmuz Faşist Darbe Girişimi benzeri kalkışmaların yaşanmaması, demokrasinin sağlam temellere oturmasının yolu, yetiştirilecek nesillerin eğitimin nitelikli ve farklılıkları kapsayacak çoğulcu bir anlayış ile düzenlenmesinden geçmektedir. Yukarıda sıralana ve benzeri başka nedenlerden dolayı özel yabancı liselere olan yoğun ilgiyi basitleştirerek ele almamak, derinlemesine irdelemek ve sonuçlardan kendimize dersler çıkarmak yararlı olacaktır. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)