adscode
adscode

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARINI KAPATMAK ÇÖZÜM MÜ?

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları yönetmeliği, en sık değişen yönetmelik olarak rekor kırdı.  

ikegitmeni@hotmail.com




Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde 2012 yılından 2020 yılına kadar 18 kez değişiklik yapıldı. Peki, neden bu kadar sık değişiklik yapıldı? Özel öğretim kurumları yönetmeliğinde dikiş tutturulmayan konu nedir?

Eğitim sistemimizde özel öğretim kurumları ile ilgili sorunlar ve tartışmalar, hız kesmeden devam etmektedir. Bilindiği gibi 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra dershaneler kapatılmıştı. Dershanelerin yerine okullarda destekleme kursları açılmıştı. Özel öğretim kurumları yönetmeliğinde de değişiklik yapılarak, dershanelerin yerine sadece liselere yönelik özel öğretim kursları açılmıştı. Yönetmelikle dershanelerin temel liselere dönüştürülmesi sağlandı. Özel öğretim kurumları yönetmeliğine göre temel liseler ise, 2019 yılında kapatıldı.

Özel öğretim kursları ile ilgili sahada yapılan araştırmalarda, kursların tam hız devam ettiği görülmektedir. Eğitim ilanları ve reklamları incelendiğinde kurs merkezlerinin bursluluk sınavları yaptıkları, kampanyalar düzenledikleri görülmektedir. Bazı kurslar çıtayı daha da yükselterek ders saatlerini yükseltme, kursiyerlerine hediyeler sunma vb. farklı taahhütlerde bulunmaktadırlar.  Bilindiği gibi özel öğretim kursları sadece liselere yönelik açılmaktadır. Peki, ortaokul öğrencilerine yönelik kurslar düzenlenmiyor mu?  LGS kursları da düzenleniyor. Yönetmelikte olmayan kurslar için ilanlar da veriliyor. Peki, Milli Eğitim Bakanlığı kurslar konusunda görmemezlikten mi geliyor ya da özel öğretim kurumları cezaları göze alarak mı LGS kurslarını açıyorlar? Dershaneler özel öğretim kurslarına dönüşerek, eskiden olduğu gibi tam gaz yollarına devam etmektedirler. Dershanelerini kapatarak okul açan okul kurucu temsilcileri, özel öğretim kurslarının daha kazançlı olduğunu ifade etmektedirler. Bazı dershane sahipleri okul açtıklarına bin pişman olduklarını ifade etmektedirler. “Özel öğretim kurslarının kapatılmayacağını bilseydim okul açmazdım” diyenlerin sayısı azımsanmayacak çoğunluktadır. 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğinde yapılan son değişiklilikte özel öğretim kursları ile ilgili önemli bir değişiklik olmayıp, sadece kurs açacakların eğitim fakültesi mezunları olması maddesi eklenmiştir.  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dershanelerin kapatılmasından sonra okullardaki desteklenme kurslarının özendirilmesi için çalışmalar başlatılmış, kurslarda görev alan öğretmenlerin hizmet puanlarına ek puan verilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2020 eğitim öğretim yılının birinci döneminde okullardaki destekleme kurslarını denetleyerek, öğrenci sayısı düşük derslerdeki kursların kapatılması için çalışmalar başlattı. Hani dershanelere olan ihtiyacı okullardaki destekleme kursları giderecekti? Daha önceki yazılarda da ifade ettiğim gibi dershaneler ya da özel öğretim kursları sonuçtur.  Eğitim sistemimiz sınav odaklı bir yapıdan kurtarılmadığı sürece, adı dershane olmuş ya da özel öğretim kursu olmuş fark etmez; bu tür özel öğretim kurumları bir şekilde varlığını sürdürecektir. Peki, çözüm nedir?

Eğitim sistemimizde kademeler arası geçişte sınav odaklı yapı yerine, eğitimde etkili bir yöneltme ya da yönlendirme sisteminin getirilmesi gerekmektedir. Eğitim sistemimizin sınav odaklı yapıdan kurtulmasının yol haritası; eğitim öğretimin tüm kademelerinde doğru ve etkili yönelteme ya da yönlendirme sistemiyle, öğrencilerin geleceğine yön vermek olmalıdır. Eğitimde kademeler arası geçişte sınavlar yerine öğrencinin ilgi ve yetenekleri doğru değerlendirilip, üste kademelere doğru yönlendirmesi yapılmalıdır.  Eğitim öğretimde öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin doğru değerlendirilmesi, öğretmenlerin öğrencilerle ilgili doğru ölçme ve değerlendirme teknikleri kullanmasına bağlıdır. Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri nasıl doğru ölçülür? Eğitim öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin öğrencileri daha iyi tanımaları için öğretmenlere yönelik öğrencileri tanıma, yönlendirme ve değerlendirmeleri konusunda eğitim programları düzenlenmelidir. Öğretmen yetiştirme sürecinde de öğrenciyi tanıma, yönlendirme ve değerlendirme çalışmalarına yer verilmelidir. Okullardaki rehberlik birimleri, öğrencileri tanıma, yönlendirme konusunda daha etkili çalışmalar için yeniden yapılandırılmalıdır. Eğitim kurumları için öğrenciyi tanıma ve yönlendirme konusunda daha etkili değerlendirme programları geliştirilmelidir. Eğitim öğretim kurumlarındaki tüm kademelerde uygulanan ölçme değerlendirme çalışmalarının daha objektif, daha etkili ve daha güvenilir olması için ortak değerlendirme sistemine geçilmelidir. Eğitim öğretim kurumlarında yapılan değerlendirme sınavlarının tüm eğitim öğretim kurumlarında aynı anda ve ortak yapılmasıyla, kademeler arası sınav ihtiyacı da ortadan kaldırılmış olacaktır.

Eğitim sistemimizin sınav odaklı yapıdan kurtarılmasıyla ilgili yukarıda sıraladığım öneriler gelecek eğitim öğretim yılında pilot uygulama ile hayata geçirilecek olan yeni lise modelinde değerlendirilmelidir. Eğitim sistemimizde kısa vadede çözüm için, özel öğretim kurslarıyla ilgili düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır. Yönetmelikte olmayan LGS kursları mutlaka yönetmeliğe girmelidir. Özel öğretim kurslarının birçoğunda LGS kursları bir şekilde yapılmaktadır.  Milli Eğitim Bakanlığının bu konudan habersiz olması mümkün değildir. Birçok özel öğretim kurs merkezi, kurumsal web sitelerinde bunu alenen duyurmaktadır. Yönetmelikte olmayan bu kursların denetlenmesi de mümkün olmayacaktır.  

Sonuç olarak, dershaneler ya da özel öğretim kursları sınav odaklı eğitim sisteminin bir sonucudur. Eğitim sistemimiz sınav odaklı yapıdan kurtarılmadıkça; dershaneler ya da özel öğretim kursları gibi kurumlar varlığını bir şekilde sürdürür. Özel öğretim kurslarının yasaklanması durumunda da merdiven altı olarak denetimsiz devam etmeleri, eğitim açısından daha büyük sorunlara neden olacaktır. Bu nedenle, eğitim sistemimizde dershane ya da kurs sonucunu doğuran nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Geleceği aydınlık, yarınları umut dolu bir nesil için, “ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM”…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)