adscode
adscode

Gelecek Yıl Sınavlara Hazırlıkta Yeni Dönem

2019-2020 Eğitim Öğretim Dönemi ilgili yeni değişiklikler gündemde.

bpelister@hotmail.com




Sınavlara hazırlık anlamında en büyük değişiklik gelecek yıldan itibaren Özel Öğretim Kursları ve Temel Liselerin kapanması.

Milli Eğitim Bakanımız , basınla paylaştığı düşüncelerinde bilhassa Özel Öğretim Kurslarının kesin bir şekilde kapanacağını söylüyor, Temel Liseler için bu ihtimal bize göre %80 ‘lerde .(Bunun açıklamasına başka bir yazımızda değiniriz)

Sanrım Ekim ayı içinde açıklanacak olan Milli Eğitim Bakanlığı üç yıllık Hareket Planında tüm bu bahsettiklerimizi net olarak görebileceğiz.

Ancak toplamda 900 bin civarında olan Üniversite kontenjanları için bir sonraki yıllarda 2 milyon beş yüz bine yakın aday nasıl hazırlanacak, onu pek bilemiyoruz.

İhtimallerden bazıları şuanda yürüklükte olan yönetmeliklere göre Okullar, Halk Eğitim merkezleri ve Belediyelerin açacağı Yetiştirme Kursları ile bu işin halledilmesi.

Yukarıda söylediğimiz gibi şu anda da böyle bir hizmet var ama öğrenciler bu yıl daha çok Özel Öğretim Kursları ve Temel Liseleri tercih etti.

Bu talepten dolayı Özel Öğretim Kursları ve Kişisel Gelişim Merkezlerinde en son ulaşılan sayı 2.500 ler civarı.

Her ne kadar Okullar, Halk Eğitim Merkezleri ve Belediyeler iyi niyetli olsalar da asıl işlerinin yanında bu çalışmaları yapmaları öğrencileri pek tatmin etmiyor demek ki.

Çünkü bu kurumların kendilerine özgü öncelikleri var;

-Okullarda hafta içinde tempo çok yoğun, bütün hafta devam eden bu Eğitim-Öğretimin yanında Yetiştirme Kurslarını ancak Hafta sonunda açabiliyorlar.

-Halk Eğitimlerin faaliyetleri de aynı, kendiişlerinin yanında bilhassa açık öğretim, meslek edinme kursları onların tüm zamanını alıyor.

Ayrıca Halk Eğitim Merkezlerinin çoğunluğunda yeterli Fiziki ortam ve bu konuda ders verecek yetişmiş öğretmenleri de yok. Hâl böyle iken onlarda bu eksikleri okulların yerleşkelerini kullanarak ve ücretli öğretmen görevlendirmesi ile aşmaya çalışıyorlar.

-Belediyeler ise sınavlara hazırlık olayına hepsinden çok daha fazla yabancı. Öğrencilere bu konuda yardımcı olmak isteyen Belediyeler bu işi Kültür Müdürlüğüne havale ediyor onlarda hayatının bir döneminde bu işlerle teşvik-i mesaisi olmuş öğretmen ya da yönetici bulup onlara bu kursları açmaları için destek sağlıyor.

Her zaman dediğimiz gibi yapılan bu sınavların sebeplerini ortadan kaldırmadığımız sürece bu yarışın devam etmesi gayet olağan.

Çünkü ortada belirli sayıda öğrencinin girebildiği, sıralama sonucu ile yerleştirme yapan bir sınav varsa buna hazırlıkta mutlaka olacaktır.

Önemli olan bu hazırlığın nasıl ve kimler tarafından yapılacağı.

Aksi takdirde beklentileri karşılanmayan adaylar başka yolları denemeye başlar.

Bunun sonucunda da kontrolsüz kurumlar ve merdiven altı dershaneciler yeniden ve daha güçlü bir şekilde hortlar.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)