adscode
adscode

Öğrenciler Neden Spor Yapmalı?

Hayatın temposunda kaçırdığımız, sınav, deneme, ders dışında öğrencimizin başarısına katkı sağlayacak hiçbir şey olamadığına efsunlandığımız zamanlardan geçiriyoruz.

bpelister@hotmail.com




Öğrencilerin en güzel yıllarında onlara ömür boyu kazanacakları güzel alışkanlıklardan olan Sporu hep atlıyoruz. İşte burada çok büyük yanlış yapıyoruz!

Artık eski Türkiye yok, her yerde spor salonu, yüzme havuzu, özel spor merkezleri, Yeter ki biz isteyelim.

Bugünkü köşemizi bu konuya ve bu konunun uzmanı olan Uzman Antrenör Mustafa GÜRBÜZ Hocamıza ayırdık.

Şimdi söz Mustafa GÜRBÜZ Hocamızda;

Öğrenciler Neden Spor Yapmalı?

Bu konu Türkiye'deki eğitim sisteminin temel meselelerinden biridir. Hükümet politikaları ve özellikle belediyeler üzerinden önemli adımlar atılmasına rağmen hala ciddi eksiklikler, alınması gereken çok yol var.

Çocuklarımız okula başladığı gün sporla tanışmalı çünkü günümüzde ortalama 5 buçuk yaşından itibaren eğitim hayatına atılan miniklerin sahip oldukları enerjiyi doğru yönlendirebilmenin yegane yolu budur.

Gelişmiş ülkelerde bu baraj ana okullarına kadar indi çünkü spor yapmanın çocuklara ne gibi değerler kattığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 

Örneğin Fransa'da yapılan araştırmalarda gençliği uyuşturucu ve sigara alışkanlığından korumada uzakdoğu sporları olarak bilinen savunma sanatlarının çok etkili olduğu saptandı. Bunun üzerine uyuşturucu ile mücadele için ayrılan bütçenin büyük bir kısmı bu sporların teşvik edilmesi amacıyla harcanmaya başladı. Bu stratejinin çok başarılı sonuçlar verdiğini belirtelim...

Bugün Fransa'da ilköğretim çağındaki çocukların herhangi bir uzakdoğu sporu yapması neredeyse mecburidir!..

 

Derslerimizde Başarılı Olmak İçin

Özellikle Türkiye'de değişen çevre koşulları ve gelişen teknolojinin etkisiyle çocuklarımızın yeterince hareket edemediğini, sokakta arkadaşlarıyla oynayamadığını ve adeta eve hapsedildiğini biliyoruz. Ağaçların tepesinde yada doğanın içinde büyüyen nesillerin yerini bilgisayarın başından kalkmayan, saatlerce TV izleyen ya da cep telefonu ve tabletiyle haşır neşir olan bir nesil aldı. Evlatlarımız kahvaltı kültürü yerine fastfood kültürüyle büyüyor. Buna ebeveynlerin aşırı korumacı tavrını da eklersek ortaya agresif, asosyal ve doğal olarak obez adayı çocuk profilleri çıkıyor.

İşte tam bu noktada fiziksel aktivite içeren herhangi bir spor dalıyla uğraşan çocukların ve gençlerin bu tarz sorunlar yaşamadığına şahit oluyoruz çünkü düzenli spor yapmak öğrencilere sağlıklı yaşam kültürü kazandırır, fiziksel ve beyinsel gelişimini olumlu etkiler, kötü alışkanlıklardan uzak tutar. 

Yukarıda bahsettiğimiz Uzakdoğu sporlarının tüm bunların yanı sıra kendini savunmayı öğretmek, toplum içinde davranış kurallarını (büyüklere saygı-küçüklere sevgi vs.) benimsetmek, disipline etmek, özgüvenini artırmak ve enerjisini dengelemek gibi birçok özelliği daha var ki, gelişme çağındaki çocuklar için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz. 

Netice olarak sağlıklı, bilinçli, analitik düşünme yeteneğine sahip, derslerinde başarılı bir öğrenci olmak istiyorsak bunun yolu düzenli spor yapmaktan geçiyor.

 

Unutmayın, SPOR HAYATTIR...     

MUSTAFA GÜRBÜZ

(Uzman Antrenör)

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)