adscode
adscode

Temel Liselerin Akıbeti Ne Olacak?

bpelister@hotmail.com




Milli Eğitim Bakanlığımız Dershanelerin kapanış sürecinde gerçekten vatanına milletine bağlı ve bu ülkeye hizmet eden kurumları diğerlerinden ayırıp mağdur etmemek için Temel Liseleri Eğitim camiamıza kazandırdı.

Ancak birçok kişi ve kurum bu yeni açılan okulların fiziki yetersizliklerinden dolayı, halkımız tarafından tercih edilmeyip ölü doğacağını tahmin ediyordu. Ancak bu yıl üçüncü Eğitim-Öğretim dönemlerini tamamlayan bu okullarımız gayet kanlı ve canlı ayaktalar ama bazı çevreler bu okullara hala zombi muamelesi yapmaya devam ediyor.

Bu konuda kabullenemedikleri gerçek ise onlara göre beş yıldız otel ayarında özel okullar varken böyle tek binada, bahçesiz, spor salonsuz, sabahçı-öğlenci eğitim yapan bu okullara insanlar nasıl çocuklarını gönderdikleri.

Şunu net olarak belirleyelim; Bu Eğitim modeli o zamanki ülkemizin şartlarından dolayı mecburi, zorunlu ve süreli olarak başlatılan bir geçiş hareketidir.

İster beğenelim istersek beğenmeyelim bu okullarımız üç yıldan beri ellerinden gelen tüm gayretle Milli Eğitimimize katkıda bulunmaya devam ediyorlar. Her sektörde olduğu gibi buralarda da çürük elmalar var ama bunu genele yayıp binlerce kurumu töhmet altında bırakmayalım.

Şunu da söylemeden geçmeyeceğim; hangi okul sahibi, çalışanı, öğrencisi çok daha iyi fiziki şartlarda bir okula sahip olmak istemez ki?

Her neyse, bu çevreler Temel Liselere karşı olacaklarına ilk önce öğrencilerin ve Velilerin bu okullara karşı olan ilgisinin nedenini bir çözsünler ve bununla ilgili kendilerine ders çıkarsınlar.

Bize göre nedenler maddi ve sosyolojik.

Maddi nedenler;

 Fiyatlar diğer Özel Okullara göre çok daha ucuz, (En az 10 Bin)

 Bu okullar kent merkezinde olduğu için okul servisi yok,(En az iki bin beşyüz)

Çiftli eğitim ama sabah 8.30 başlıyor ama gün içinde Derslerden sonra, etüt ve soru çözümleri ile akşam 16.00’ yı buluyor ve Dershane masrafı yok ( En az Beş bin)

 Öğlen yemeği yok, yıllık Yemek parası yok( En az üç bin) .

Diğer Özel Okullarla arasında yıllık bazda toplam 15 binle 30 bin TL arasında fark eden ve birçok aile için de çok önemli olan bir rakam bu. 

Sosyolojik neden ise; Her anne –baba imkânları doğrultusunda öğrencisinin daha iyi ve daha özel bir Eğitim-Öğretim alıp topluma karışmasını ister, sosyolojik neden de bu kadar basit.

Şimdi yazımızın başlığında sorduğumuz Temel Liselerin Akıbeti Ne Olacak?

Sorusuna cevap verelim, 

Dönüşüm kapsamında bu okullarımızın 2018-2019 Eğitim –Öğretim yılı sonunda faaliyetleri sona erdirmesi gerekiyor, ancak taahhütlerini tutup Dönüşen ve yeni bahçeli, Özel okul standartlarına geçenler hariç.

Peki ya dönüşemeyenler?

Çünkü birkaçının dışında hiçbirisinin arkasında bir holding ya da sağlam bir sermaye yapısı yok.

Dönüşüm sürecinde Devletimiz tarafından ‘’irat’’ dediğimiz, ihale yolu ile arsa –bina kiralamaları ile okullaşmaları sağlanacak olan Kurumlar belli oldu ama hala bu konuda bir gelişme yok.

Zaman her geçen gün hızla ilerliyor ve okul açmakta öyle birkaç aylık mevzu değil en az bir yıllık bir süreç demek.

Bu okullarda okuyan on binlerce öğrenci, binlerce öğretmen,  yardımcı personel ve veliler olumlu ya da olumsuz bu okulların akıbetini ne olacağının cevabını 2018-19 Eğitim –Öğretim yılı başlamadan M.E.B ‘dan merakla bekliyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)