adscode
adscode

TYT-AYT Uyarı ve Taktikler - II

YKS ile ilgili seri yazılarımız devam ediyor. Bu günde Ünsal Okulları Gaziosmanpaşa Şube Rehber Öğretmeni Elif ŞAHİN bizlere çok önemli taktik ve uyarılarda bulunacak.

bpelister@hotmail.com




 
        Sevgili öğrenciler, TYT-AYT sınavlarının yaklaştığı son bir hafta içerisine girmiş bulunmaktayız.
Bu dönem içerisinde gerek uyku düzenimizi gerekse beslenme düzenimizi artık oturtmaya çalışmalıyız ki biyolojik saatimiz de buna uygun olarak işlesin. Bu düzeni sağlayan ve sabahları dinç ve zinde kalkan bir adayın sınav günü enerjisi yüksek olacak, sınavın hissettirdiği heyecanı rahat bir şekilde kontrol edebilecektir. 
       Sınavla ilgili olumsuz düşüncelerden uzak durmakta da fayda var. Sizi motive edecek espritüel insanlarla sohbet etmek ruhunuza iyi gelecektir. Sınav öncesi haftanın sakin ve huzurlu geçirilmesi önemlidir.
       Sınavdan bir iki gün öncesine kadar ders çalışmaya devam edebilirsiniz. Eksik olduğunuz konular üzerinde pekiştirici sorular çözmeye devam etmeniz lehinize olacaktır.
       Sınavın yaklaştığı bu son dönemde günde en az bir deneme çözmeniz gerekir. Gerçek sınavdaki kurallar da göz önüne alınıp süre eşliğinde çözülen bu denemeler bizi sınav gününe en iyi şekilde hazırlayacaktır. Her sınavdan sonra analizler yapmayı unutmayıp, yapamadığınız sorularda öğretmeninizden yardım alınız.
        Sınavdan bir gün önce adaylar ders çalışmayı bırakmalı o günü keyif alabilecekleri bir etkinlikle geçirmeliler. Ayrıca yemeklerini evde yemelerini, dışarıdaki yiyecekleri tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Boğazınızda rahatsızlık oluşturabileceği için dondurma, soğuk su v.b yiyecek ve içecekleri dikkatli tüketin.
Sınav öncesi son gün ise şu önerilerde bulunabiliriz:
        Sınav yerinize nasıl gideceğinizi ve sınavda yanınızda bulunması gereken ( kimlik ve sınav giriş belgesi) evrakları unutmayın.
Sınav sabahı ne kadar iştahsız olursanız olun mutlaka kahvaltı yapın. Sabah yapılan kahvaltı, dikkat süresini uzatır ve enerji verir.  Kahvaltıda, tam tahıl ekmeği, yumurta, peynir çeşitleri, domates, salatalık,  gibi besinler bulunması sağlığınız açısından faydalıdır.
Sınava gireceğiniz yere sınav saatinden en az yarım saat önceden gidin (9:30'da).
Sınava girerken yanınızda bir yakınınızın olmasında fayda vardır. Bu kişinin sizi kaygılandırmayan, motive eden biri olmasında fayda vardır.
Sınav salonuna zamanında girin ve sınavdan beş dakika öncesinde bütün ihtiyaçlarınızı gidermiş olun.
Sınav öncesi kaygılı olduğunuzu hissederseniz burnunuzdan dört-beş kez yavaş yavaş nefes alın ve yavaş yavaş verin. Bu egzersiz sizi rahatlatacaktır.
Optik formlarınız dağıtıldıktan sonra formunuzu kontrol edin ve gerekli yerleri doldurup son kontrollerinizi yapın. Bir bölüme başlamadan önce, o bölümü hızlı bir şekilde gözden geçirin.
Sınava kendinizi en iyi hissettiğiniz testten başlayın. Soruları çözerken soruda verilenleri ve istenileni iyi okumalısınız.
Sorulardaki olumsuz ifadelere, parantez içi bilgilere dikkat etmelisiniz. Altı çizili kelimeleri dikkatli okumalısınız.
Özellikle, sözel bölümdeki sorulara dikkat etmeli, sorunun çözümüne geçmeden bütün seçenekler okunmalıdır.
Zamanı iyi değerlendirmek için, cevapları optik forma gruplayarak kodlayınız. Gruplayarak kodlama size zaman kazandıracağı gibi, cevapları kaydırma olasılığını da ortadan kaldıracaktır.
Bir soru üzerinde belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamazsanız paniklemeyip turlama tekniğini kullanın. Yapabileceğiniz diğer sorulara odaklananın.
Herhangi bir soru üzerinde zaman harcamak gerektiği için hemen soruyu atlamayın.
‘Uzun soru zor sorudur.’ şeklinde yanlış bir inanış vardır. Unutmayın bir soru ne kadar uzunsa, içinde o kadar ipucu vardır. Problemi çözerken ise mutlaka yazarak çözün ki işlem hatasını en aza indirgenmiş olsun. Özellikle sık sık işlem hatası yapan öğrenciler bu öneriyi mutlaka dikkate almalılar.
        Geçen zamanla ilgilenmeyip kalan süreyi en iyi şekilde kullanmaya çalışın.
       Sınavlarda zor sorularla karşılaşabilirsiniz. Bütün soruları cevaplama beklentisi içinde olmayın. Çözemeyeceğiniz sorularda moralinizi kesinlikle bozmayın. Unutmayın ki bu bir sıralama sınavıdır. Size zor gelen herkese zor gelebilir.
      Sınav esnasında dikkat dağınıklığı hissettiğiniz anda 5-10 saniye gözlerinizi dinlendirin.
      Yukarıda belirtilenleri sınav gününe kadar alışkanlık haline getirirseniz sınav anında gayet rahat ve sakin olacaksınızdır. Ve unutulmamalıdır ki sınavla ilgili en önemli strateji, kafanızdaki olumsuz düşünceleri bir kenara bırakmanızdan geçer. Son ana kadar elinizden geleni yapıp kendinize mutlaka olumlu telkinlerde bulunmalısınız. Sınavda esas başarı kendinize olan inancınızdır.
     Sevgili gençler; sizleri bu süreçte en içten duygularımızla destekliyor ve başaracağınıza inanıyoruz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)