adscode
adscode

Üniversiteye Girişte Değişen Kuralların Zamanlaması Doğrumu ?

Aralık ayındayız yani yılın hemen hemen ortası, şurada YGS ye kalmış 3 ay, LYS ‘ ye de 6,5 ay falan ama gelin görün ki tüm bu sınavlarla ilgili ufak ama radikal kararlar alınıyor.

bpelister@hotmail.com




Alınan kararların bir kısmı doğru olabilir, ama zamanlaması yanlış!

YÖK’ün uzun ve kısa vadeli programların nasıl yapılması gerektiğini bize öğretecek kurumların başında gelmesi gerekiyor.

Ülkemizdeki Yüksek öğretiminin amiral gemisi tüm uygulamaları ile hepimize örnek olmalı.

Yıllarca söyledik maçın ortasında kural değiştirmeyin, Öğrencilerin aklını karıştırmayın diye..

28 Şubat sürecinde bir gecede alınan karaların acı sonuçlarının bedelini yıllarca ödedik, her aklımıza estiğinde bir şeyleri şıp değiştirmeyiz.

Peki, neydi alınan bu yeni kararlar;

İlahiyat isteyen İmam hatip öğrencileri LYS de girecek!

Günümüzde yüce dinimizi olduğundan farklı gösterenlerle mücadele etmek için ilahiyat fakültesine girecek İmam hatip lisesi öğrencilerimizin arasından en iyilerini ve donanımlılarını seçmemiz gerekiyor. Ancak bu öğrenciler yılın başından beri YGS’ye odaklanmışken LYS motivasyonlarını nasıl sağlayacağız. LYS testlerinden Edebiyat –Coğrafya ve Sosyal testleri de işin içine girince bu konuları bu saatten sonra nasıl yetiştirecekler.

Öğretmelik 240 bin barajı!

Tamam, bizce de doğru bir karar, çünkü öğretmenlik, tıp, hukuk, mühendislikten bile önemli. Eğitimin ana kaynaklarından birisi keşke ilk 30 bindeki kardeşlerimiz bu meslek için mücadele etse. Ama ilkönce mesleği cazip hale getirmemiz gerekiyor. Her ne kadar bu kutsal meslek bir gönül işi de olsa ilk 30 binlerde sınavı kazanan bir öğrenciyi nasıl bir gelecek ve kariyer bekliyorsa aynısını da öğretmenlerimize vermeliyiz.

Sınavsız geçiş kalktı, Katsayı geri geldi!

Sınavsız geçiş için bizde yıllarca kaldırılsın dedik. Meslek yüksek okulları resmen facia dedik, Lisede zayıflarla geçen bir öğrenciyi daha payda eşitlemeyi bile bilmeden 2 yıllık fakülteye gönderiyoruz dedik, ama bunu yıl ortasında yapın demedik.

Katsayı olayına gelirsek , doğru kullanılırsa aslında güzel bir sistem.

Bu konudaki görüşümüzde şu; Üniversitede kendi bölümlerini seçecek olan Meslek Lisesi öğrencilerinin ortaöğretim başarı puanlarına bir fark yapılacaksa bu fark ya onlara sınavda kendi Meslekleri ile ilgili sorulacak sorulardan olmalı ya da okul hayatlarındaki meslekleri ile ilgili yaptıkları atölye yada diğer çalışmalardan , yani şeffaflığı tartışılan orta öğretim puanlarından değil. Önemli olan O mesleğe gönül ve emek vermiş öğrenciler belirlenmesi ve ödüllendirilip önünün açılmasıdır.

Yıl ortasında alınan kararlar doğru da olsa zamanlamaları pek şık değil.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)