Geçtiğimiz hafta, üniversite kütüphaneleri uluslararası bir konferansta bir araya geldi. Trakya Üniversitesi’nden Hakkari Üniversitesi’ne, Amasya Üniversitesi’nden Toros Üniversitesi’ne kadar Türkiye’den birçok devlet ve vakıf üniversitesi kütüphanesinin katıldığı büyük bir konferans yapıldı. Konferansın Türkiye ayağının yanı sıra dünyadan 30’a yakın ülkeden pek çok katılımcı da ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) Derneği’nin düzenlediği ANKOSLink2024 Uluslararası Konferansı’nda akademik, mesleki ve işbirliği toplantıları düzenledi.
Toplantıya ben de katıldım. Bir bilgi profesyoneli olarak, böylesi kapsamlı ve verimli bir konferansla ilgili bir yazı yazmayı kendime bir borç bildim. Unutmayayım diye yazımın hemen başında ortaya konulan emek ve katkı için bütün ANKOS Yönetim Kuruluna ve ANKOS gönüllülerine teşekkür ederim. Reklama girer diye isimlerini zikretmesem de bütün sponsorlar da teşekkürü hak ediyor. Eminim ki Atatürk bir bilim insanı olsaydı ve bu toplantının açılış konuşmasının davetlisi olsaydı, konuşmasını şu sözlerle noktalardı: Beni Türk Kütüphanecilerine emanet edin!
Kısaca ANKOS’tan da bahsetmekte fayda var. ANKOS, Türkiye ve KKTC Üniversitelerindeki Kütüphane / Bilgi Merkezi yöneticilerinin 1997 yılından itibaren bir araya gelerek elektronik kaynakların alımında tek yetkili yayınevlerine karşı veritabanı süreçlerini organize etmek üzere 2000 yılında KONSORSİYUM olarak kurulmuş gönüllü bir oluşumdur. Daha sonra dernek statüsüne geçmiştir. Bilgi kaynaklarının en ekonomik fiyatla elde edilmesi, verimli kullanılması ve paylaşımı içinde bulunulan bir süreçte ANKOS gibi konsorsiyum yapılarının ve paylaşımlı modellerin önemi daha da artmaktadır. ANKOS, bu kapsamda sürdürülebilir bilgi hizmetleri üretmek için yoğun çaba harcamakta, kütüphane uygulamaları geliştirmekte ve tüm paydaşların bir araya geldiği uluslararası etkinlikler düzenlemektedir. Son 25 yılda akademik kütüphaneciliğin gelişimine, çalışanların yeni bir vizyon kazanmasına, ulusal ve uluslararası alanlarda görünürlüğünün artmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Yönetim Kurulu da yine bilgi profesyonellerinden oluşan ANKOS Derneği’nin başkanlığını Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İsmail Çetinkaya yürütüyor. Yönetim Kurulu ile birlikte içinde benim de bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğum gönüllüler ordusu ile çok büyük çalışmalara imza atılıyor.
ANKOS Derneği’nin düzenlemiş olduğu Uluslararası ANKOSLink Konferansları ise, oluşturduğu iletişim ağı ile üniversite ve kamu kütüphanelerini, yurt içinden ve yurt dışından bilgi profesyonellerini, bilim insanlarını, yayıncıları, bilgi ve teknoloji firmalarını bir araya getirmektedir. Aynı zamanda bünyesindeki fuar etkinliği ve akademik programı ile mesleki yenilik ve gelişmelerin takip edildiği, sorunların tartışıldığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu dinamik bir platform özelliğini uzun yıllar sürdürmektedir.
Konferansın bu yılki ana teması “Üretken Yapay Zeka ve Akademik Kütüphaneler”di. Üç gün süren konferansta, birbirinden önemli konuları içeren konuşma ve paneller ile yenilik ve gelişmelerin takip edildiği firma sunumları yer aldı.
Konferansın en havalı kelimeleri “Yapay Zeka” idi. Herkes ondan bahsediyordu. İyisiyle de kötüsüyle de…
Yapay zekanın uygulama alanı genişledikçe devletlerin, ticari firmaların ve elbette yayıncıların bu alana yaptıkları yatırımlar katlanarak artmaya devam edecek. Yapay zeka uygulamaları için küresel ölçekte milyarlarca dolarlık büyük fonlar ayrılıyor, ciddi teknoloji yatırımları yapılıyor. Bu durumun, Üniversite kütüphanelerinde yürütülen birçok hizmeti gelecekte ne gibi değişikliklere uğratacağını hep birlikte göreceğiz.