adscode
adscode

Annenizi Ne Kadar Tanıyorsunuz?

Sevgili Gençler,   Biliyorum bırakamıyorsunuz telefonunuzu elinizden. Adeta bir uzvunuz oldu. En azından şarj olurken bırakın elinizden. Kitap okuyun da demeyeceğim hemen. Biraz sözlü tarih denemeleri yapın. Geçin annenizin, babanızın karşısına, çocukluklarını ve gençliklerini sorun, anne ve babalarını anlattırın onlara. Bakın göreceksiniz ne anılar ne yaşanmışlıklar tadacaksınız.

cemozel2021@gmail.com




Ben çok yaparım bunu. Hatta geçenlerde şakaya vurup şu soruyu sordum, 5 çocuğunu köyde doğurup bir de üstüne İstanbul'da beni dünyaya getiren anneme:

 

"Anne! Babamla ilk nerede tanıştınız?"

 

Muzurluk peşinde olduğumu anlayınca o da muzurca cevap verdi:

 

"Paris'te."

 

Eşref saati olduğunu anlayınca da eskilere götürdüm onu. Ağzım açık dinledim. Kâh iç çekti hüzünlü bir şey anlatırken, kâh gül'ücükler açtı yüzünde komik şeylerden dem vurunca. Bu eşref saatlerden birini de anneannemin ölüm yıl dönümüne denk getirdim. Maksadım annemi üzmek değildi, anneannemin anısını yaşatacaktım. Anneannemi anlattırdım uzun uzadıya. Okuma yazma bilmeyen annesinin doğayı okuyarak, ondan dersler alarak köyde ebelik, ortopedistlik ve veterinerlik yaptığını hatta bir doğumu da adeta bir sağlık personeliymişçesine hastanede nasıl yaptırdığını anlattı.  Anneannemi anlattığım bir yazıda paylaşmıştım bütün ayrıntılarıyla. Merak edenleriniz olursa diye linki paylaşıyorum: Ele Ebe: Bir Rönesans Köylüsü

 

Ebeveyn tavrıyla size sert gibi görünen anneleriniz ve babalarınız da çocuktu bir zamanlar. Onları çokça dinlemeye çalışın. Belki ilerde yazar olmak isterseniz bir sürü hikaye çıkarabilirsiniz onların anlattıklarından. Vakti zamanında Anadolu'da kapı kapı gezip hikaye toplayan yazarlarımız bile varken elinizdeki bu fırsatı kaçırmayın. Sadece babanıza askerlik anılarını sormayın yeter. İşte o zaman hapı yuttunuz, demektir.

 

Okullarda sizlere eski çağları da anlatıyorlar; ama yakın tarihi anlatmıyorlar. O yüzden yakın tarihi pek bilmeyiz biz. Bizzat tanıklık eden büyüklerinizden de yakın tarihi öğrenin ilk ağızdan.  Onlar da size daha yakın olabildikleri için çok sevineceklerdir. Belki de şimdiye kadar yaşanmışlıklarını kimseye anlatacak fırsatları olmamıştır. Konuştukça yumuşar insan. Döker içini, rahatlar. İyi gelirsiniz onlara. Aranızdaki bağ, daha da kuvvetlenebilir. Elinizden hiç telefon düşmüyor diye şikayet ediyorlar sizden; ama görüyoruz ki onların da ellerinden düşmüyor. Böylece teknolojiden bağımsız, hoş vakit geçirebilecek zamanlar yaratabilirsiniz birbirinize. Sözlü tarih candır!

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)