adscode

Arttırılmış Gerçeklik Abartı mı?

Son zamanların en çok konuşulan konularından biri de “augmented reality” yani arttırılmış gerçeklik.

cemozel2021@gmail.com




Çok da güzel dilimize adapte olmuş. Aslında istersek ne de güzel çeviriyoruz yabancı kelimeleri. Tutulmaya görsün, sonrasında alıp başını gider. Neyse konumuz, dilimize giren yabancı kelimelerin Türkçeleştirilmesi değil. Onu başka bir zaman ele alırız.

Öncelikle arttırılmış gerçekliğin ne olduğunu buraya alalım.

Vikipedi’den aldığım tanımda şöyle diyor Arttırılmış Gerçeklik için: “Gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır.”

Hafta içinde online bir toplantıya katıldım ve toplantıda Avrupa’nın önemli eğitim ve araştırma kurumlarından biri olan İsviçre’deki EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne)’den bir yetkili çok güzel bir sunum yaptı. Sunumda arttırılmış gerçeklik ile ilgili bazı videolar paylaştı. Bu videolardan biri görülmeye değerdi. Elimden geldiğince bu videoyu size görünür kılmaya çalışacağım.

Videonun baş kahramanı bir bahçıvandı. Bahçıvan, çevresinde binaların olduğu ve sadece çimen ekilmiş bir bahçeyi tasarlamaya çalışıyordu. Hangi ağaç türünü nereye diksem, nereye banklar koysam şeklinde uzun uzun düşüneceğine, arttırılmış gerçekliğin nimetlerinden yararlanma yolunu seçti. Öncelikle işlem yapacağı yeşil alanın bir drone vasıtasıyla kuş bakışı olarak görüntüsünü kaydetti. Sonra bu görüntüyü bilgisayara kaydedip arttırılmış gerçekliğin içinde sürece dahil etti. Sanal olarak görülen ağaçları bahçenin her yerinde denedi. Neresi güzelse oraya koydu. Beğenmedi, yerini değiştirdi. Yanına iki bank koydu.

Sonra sistemin yardımıyla diktiği ağaçların hangi mevsimde nasıl göründüğünü gözlemleme fırsatı buldu: çiçek açarken, yaprak dökerken, cılız bir çocuk gibi görünürken…

Zamanı ileri alarak örneğin 5 yıl sonra ağaçların ne kadar büyüdüğünü, büyürken ne gibi etkilere yol açtığını seyretti. Hatta bahçenin yanındaki binalardan birinin mutfak penceresine ağaçların gölgesi vurunca, ağacı oraya dikmekten vazgeçti.

İzledikçe dilim tutuldu. Gelecekte olabilecekleri şimdiden yaşamamıza vesile olan bir teknolojiyle karşı karşıyayız. Bu teknoloji sayesinde çok bilmiş atalarımızın da bazı sözlerini yabana atıverebileceğiz. Ülkemiz “Kervan yolda düzülür” mantığıyla hem emek, hem zaman hem de para kaybetti.

Eğer yeni çıkan bu teknolojileri gençlere anlatabilirsek, hayatımıza uyumlu hale getirebilirsek çok faydalı olacağını düşünüyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)