adscode
adscode

Askıda Kitap

Askıda ekmek uygulamasını ilk duyduğumda çok etkilenmiştim. Veren el ile alan el birbirini tanımıyor. Harika bir iyilik hareketiydi.

cemozel2021@gmail.com




Ekmek büyük bir ihtiyaç. Kitap da bir o kadar ihtiyaç. Güzel İzmir’imizde Yerdeniz Kitapçısı, Pandemi döneminde çok güzel bir konuya el atmış. Kitap alacak imkanı olmayan için bu yöntem de oldukça mantıklı. Aslında bi’ taşla iki kuş vurulmuş oluyor. Hem bağımsız kitapçıyı hem okuru desteklemeyi amaçlayan, kitabın kitapçıdan satın alınıp askıya bırakıldığı bir uygulama. Aslında daha çok da kitap okumak isteyenlere destek olan kişilerin içsel mutluluklarını bu sayede yakalayabilmeleri.

Bu uygulamadan Twitter sayesinde haberdar oldum. Çok güzel paylaşımları olan Nuray Önoğlu’ndan öğrendim. Askıda kitap uygulamasından faydalanan kitapseverlerin gülen yüzlerinin fotoğraflarını paylaşıyordu. Çok merak ettim bu uygulamayı. Daha doğrusu bu süreci nasıl işlettiklerini merak ettim. Sordum da Nuray Hanım’a. Sağolsunlar kendileri de konuyla ilgili bilgi paylaştı. Bu paylaştıkları bilgilerin detayı da geçen ayki Kafa Dergisinde yer alan bir röportajda var.

Bu uygulama Pandemi döneminde başlamış. Nuray Önoğlu’nun çevirisini yaptığı Sabotaj Çetesi adlı romanı okuyup çok beğenen ve bu kitabı yeni yıl armağanı olarak beş üniversite öğrencisine kendileri aracılığıyla hediye etmek isteyen bir okur başlatmış. Adı Vehbi Yurdakurban. (Böyle insanlara can kurban) Vehbi Bey’in talebini memnuniyetle kabul etmişler ve Twitter hesaplarından “Askıda beş adet Sabotaj Çetesi var, öğrenci kimliğiyle gelen ilk beş üniversite öğrencisi kitapları alır,” diyen bir duyuru paylaşmışlar. Kitaplardan birini almaya gelen öğrencinin annesi de askıya üç adet, yine Nuray Önoğlu’nun çevirdiği Salla Gitsin adlı kitabı bırakmak istemiş. Onu da duyurmuşlar. İyilik bu, durur mu? Parfüm gibi dağılmış her yere. Tania Taşçıoğlu, Yunus Erduran da bu iyilik hareketine hayat suyu taşıyanlardan. Hatta Yunus Erduran askıya bir miktar da nakit bırakmış, okurlar dilediği kitabı seçebilsinler diye. Sonra bu hareket kartopu gibi büyümüş. Şu anda askıda çok sayıda kitap ve bir miktar da nakit paraları varmış.

Bu uygulamanın birbirini tetikleyen iki ulvi amacı olmuş: Birincisi kitapları askıya bırakacağınız kitapçıdan alıyorsunuz ve pandemi nedeniyle bütün bağımsız kitapçıların zor zamanlar geçirdiği bu günlerde, birine ekonomik olarak destek vermiş oluyorsunuz. İkincisi ise okura yönelik. Kitaba bütçe ayıramayan bir okurun kitap okumasına olanak sağlanıyor. Geçtiğimiz bir buçuk aylık süreçte inanılmaz şeyler yaşamışlar. Yurt dışından ve şehir dışından yazarak askıya kitap bırakan çok sayıda okur varmış. Bir kitap sorup fiyatını öğrendikten sonra dükkandan çıkmaya yönelen bazı okurlara “Kitabı size askıdan verebiliriz,” dediklerinde yüzlerindeki ifade görülmeye değermiş.

En büyük dilekleri de Askıda kitap uygulamasının bütün ülkeye yayılması. Dualarımız onlarla olsun tabii; ama bu iyilik hareketini duyurmak da boynumuzun borcu olsun.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)