adscode
adscode

Baban ne iş yapıyor?

Soru sormak çok faydalıdır. Biliyoruz ki felsefenin temeli de soru sormaktır; ama öyle gereksiz sorular vardır ki, sorulmasa daha iyi olur.

cemozel2021@gmail.com




 
 
"Baban ne iş yapıyor?"
 
Bu sorunun kimler tarafından kimlere sorulduğunu hepimiz tahmin edebiliriz, üstelik doğru bir şekilde tahmin edebiliriz. Birçoğumuz bu soruyla muhatap oldu.
 
Kimisi sevdi bu soruyu, kimisi duyar duymaz içi titredi.
 
Kimi sevineceği yerde arkadaşlarını düşünüp itiraz etti kendi iç dünyasında, kimi de göğsünü geremeye geremeye söyledi ne iş yaptığını babasının. Bazıları kadere inat gerdi göğsünü, emekle, alın teriyle kazanılan ekmeğin kıymetini bilircesine, "İşçi" dedi, "Limon satıyor" dedi, "İnşaatta çalışıyor" dedi. Dedi de dedi.
 
Bu soruyu soranlar içimizde, muhatap olanlar da içimizde.
 
Gelin, bu soruyu sorup çocuklarımızı zor durumda bırakmayalım. Özellikle de günümüzde, bırakın herhangi bir vasıfsız işçiliği, "babam işsiz" cevapları tavan yapmaktadır. Hal böyle iken gerçekten bu sorunun hiç sorulacağı yok. 
 
Eskiden bir de "Kaç kardeşsiniz? sorusu vardı. Çocuk aklımla, arkadaşlarım alay eder endişesiyle, altı kardeş olduğumu söylemez, evin en küçük çocuğu olan bendeniz ve bir üstümü doğmamış kabul eder, "4 kardeşiz." derdim. Ortaokulda, ne zaman ki benden daha fazla kardeşi olan biri çıktı, ondan sonra söyleyebildim 6 kardeş olduğumuzu. 
 
Çocukluğumuzun travma soruları yerine daha güzel sorulara muhatap olmak isterdim. 
 
Yapmayın etmeyin efendiler! Kıymayın çocuklara. Duyuyorum ki hala bu tür sorular soruluyormuş.
Bu sorular yerine, "Bugün yeni bir şey öğrendin mi, en son okuduğun kitap hangisi?" gibi sorular sorsak daha iyi olmaz mı?

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)