adscode
adscode

Çıtayı yükseltenlerde bu hafta!

Türk Kütüphaneciler Derneği olarak Milli Eğitim Bakanlığının “Kütüphanesiz Okul Kalmasın” projesine de bu sayede destek olmuşlar. Açılışın zamanlaması da harika! Açılış, 58. Kütüphane Haftası kapsamında gerçekleşecek.

cemozel2021@gmail.com




Eşinize doğum günü hediyesi olarak ne alırdınız? Seçenekleri görelim. Tek taş mı, yoksa beş taş mı? Son model bir araba mı? Peki eşinizin adına bir okula kütüphane kurma fikrine ne dersiniz?

2004 yılında askerliğimi Şırnak’ta yapmıştım. İnanın insanın askerlik yaptığı yer de doğup büyüdüğü yer kadar memleketi sayılır. Bir de eşinizin doğduğu yeri de katarsanız birden fazla şehre, yeri gelince memleketim, diyebilirsiniz. Şırnak da benim için memleketim diyebileceğimiz güzide şehirlerimizden. Altı aylık dönemde unutulmaz dostluk anıları biriktirerek İstanbul’a döndüğümde acaba bir daha gidebilir miyim, sorusu hep zihnimdeydi; ancak duyduğum güzel bir proje ile gitmiş kadar oldum.

Nuh’un şehri olarak da bilinen Şehr-i Nuh…

Dillerimizde söylene söylene Şırnak adını alan ilimiz…

Keşke ben de orada olsaydım diye hafıylandığım bir hikayemiz var. Hikeyemiz şöyle:

Kahramanımızın adı Hakan Yolcu. Eşi İpek Eren için doğum günü hediyesi olarak bir yola çıkıyor. Yolunun kesiştiği bir dernek var. Türk Kütüphaneciler Derneği. Derneğin İstanbul Şube Başkanını arıyor ve amacını da anlatarak bir kütüphane kurmak istediğini söylüyor. Bu güzel talep karşısında şaşıran dernek yöneticileri, bu öneriyi, kütüphaneye ihtiyacı olan okullarımızdan Şırnak İdil Tepecik Ortaokulu Müdürü Aydın Meral ile paylaşıyorlar. Sayın Meral’in de özverili çalışmaları ile 4 ayın sonunda, içinde kitapları, filmleri, bilgisayarı, müzik enstrümanları ve mobilyaları ile cazip, öğrencileri için ilgi odağı olacak bir kütüphane oluşturuyorlar.

Türk Kütüphaneciler Derneği olarak Milli Eğitim Bakanlığının “Kütüphanesiz Okul Kalmasın” projesine de bu sayede destek olmuşlar. Açılışın zamanlaması da harika! Açılış, 58. Kütüphane Haftası kapsamında gerçekleşecek.

Okul Müdürü Aydın Meral de durumdan son derece memnun. İnce eleyip sık dokumuşlar. Kaliteli çocuk edebiyatı kitaplarını seçmeye özen göstermişler. Uzmanlık içeren bir süreç sonunda bin adet çocuk kitabı seçip satın alınması sağlanmış. Kitapların kütüphane programına işlenmesi ve her öğrenci için kütüphane kartı çıkarılması gibi süreçleri titizlikle yapılıp işlevsel bir yapı oluşturulmuş. Kütüphane mobilyalarının seçiminde, bunların çok amaçlı kullanıma uygun olacak şekilde tasarlanıp üretilmeleri sağlanmış. Kütüphanenin görsel açıdan ilgi uyandırması için de sanat dersi öğretmeni Yağmur Dumlu Bakır öncülüğünde öğrencilerle tablo çizimleri yapılmış ve bunlar belli oranlar göz önünde bulundurularak duvarlara asılmış. Süreç boyunca gerek okul idaresi ve öğretmenler ve gerekse de öğrenciler olarak kurulumda görev almışlar.

Yaşamış oldukları bu süreç, insanın aklına köy enstitülerini getiriyor. Bu vesileyle köy enstitülerini de sevgiyle anmadan geçmeyelim.

Hikayenin sonu yok. Bu daha başlangıç; ama şöyle bir özetleyecek olursak, temelinde insan var. İncelik var. Bir insanın, eşine doğum günü hediyesi olarak seçtiği yol var. Hediyenin gerçekleşmesinde katkısı olan kütüphaneciler var. Öğretmenler var ve tabii ki öğrenciler var. Bu güzel birlikteliği kitaplarla da harmanladıktan sonra ortaya böylesi güzel bir hikaye çıkıyor. Emeği geçen herkese teşekkür etmekten başka söz kalmıyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)