adscode

Çocuklarımızın Dergi Kültürü Var mı?

İlkokul yıllarımda çok sevdiğim bir ritüel vardı. Genelde son derse tekabül ederdi. Yeni ünitenin yeni dergileri. Bugünlerde de aynı ritüeli sürdürürüm.

cemozel2021@gmail.com




Kızımdan gördüğüm kadarıyla sanırım artık yeni ünitenin yeni dergileri artık öğrencilere verilmiyor. Nedendir bilinmez, dergilerin o yeni sayılarını şeffaf poşetinden çıkarıp koklamak bana mutluluk veriyordu. Sayfalarını karıştırdıkça renkli renkli görseller, çizgi filmi andıran çizimler, fotoğraflar, okunacak metinler, testler çok hoşuma giderdi. İlkokul bittikten sonra bu uygulama sona ermişti. Keşke sona ermeseymiş.

Yurtdışını bilmiyorum; ama bizde dergi kültürü de pek yaygın olmayan şeylerden biri. Çok çok sonra hayatını okuduğum yazarların ya da hayatını dinlediğim başarılı arkadaşlarımın ortak özelliklerine bakıyorum da, geçmişlerinde hep bir dergi takip etme sürecinin içinde olmuşlar.

Kızım Pamira’nın da bu alışkanlığını kazanması için geç de olsa beşinci sınıfta TÜBİTAK’ın çıkarmış olduğu Bilim Çocuk dergisine abone olduk. Bu dergiye abone olmamızda, kızımın Fen Bilgisi öğretmeni Gülşah Mert’in bu dergiden ödevler vermesinin, büyük katkısı oldu. Bu vesileyle Gülşah öğretmenimize de çok teşekkür etmek isterim. Derginin yeni sayısının elimize ulaşmasında biraz gecikme yaşasak, kızım hemen sıkıştırıyor beni. “Baba! N’oldu bizim dergi? Hala gelmedi.” Kızımın bu telaşa girmesi bile benim için bir mutluluk kaynağı. Dergiyi özlemle beklemesi, onu büyük bir merakla karıştırması, yeni öğrendiği şeyleri benimle paylaşması müthiş keyif. Şu anda da derginin yeni sayısı elimde. Henüz poşetinden çıkmamış. Açmamak için kendimi zor tutuyorum; ama direnmeliyim. Dergiyi şeffaf poşetinden çıkarmak kızımın hakkı.

İlerleyen yaşlarda mesleki dergileri de takip etmeye başlıyor insan; ama hiçbiri bir hobi dergisinin yerini tutmuyor. Örneğin çok yakın bir dostum özel ilgisi nedeniyle arkeoloji dergisi takip ediyor. Kim bilir ne kadar keyif alıyordur her bir yeni sayısı çıktığında.

Küçükken bir veya birden fazla derginin peşine takılmak, çocuklarımızda güzel duygular uyandırabilir, onları meraklı bireyler haline getirebilir. Özellikle basılı olmaları, bir nevi oyuncak niyetine de geçeceğinden, sürekli gözlerinin önünde olmalarını sağlar ve defalarca bakıp yeni yeni şeyler keşfederler. Çocuklarımızın bu yönünü de geliştirmemizin faydalı olacağına yürekten inanıyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)