adscode
adscode

Eğitimli ve bilgili kalemlerin cesareti üzerine

Ülke sınırları içinde, bu kadar bilgisizce konuşanların ve ahkam kesenlerin kıt bilgileriyle birçok uzmana taş çıkaracak cesaretleri varken, işin erbaplarının bu kadar alçakgönüllü ya da kendine güveni az gibi durmaları tuhafıma gidiyor.

cemozel2021@gmail.com





Elimde bir kitap var. Kitabın başlığında bile bir çekimserlik hali var. Başlık aynen şöyle: "Kendime yazılar"

Kitabın yazarı ekonomi alanında belli bir uzmanlık sahibi olmasının yanı sıra entelektüel anlamda da kendini oldukça geliştirmiş ve hepimizin yakından tanıdığı biri: Mahfi Eğilmez.
Kitaptaki yazılarını "felsefe", "tarih", "siyaset ve siyaset felsefesi", "ekonomi felsefesi", "edebiyat, sanat" gibi başlıklar altında toplamış.

Örneğin "ekonomi felsefesi" başlığı altındaki iki yazı, yukarıda bahsettiğim olayla çok alakalı. Tam da konusu olan ekonomi ile ilgili yazılarda öyle sağlam alanlara değinmiş ki, artık altına kalın kalın imza atması gerekirken örneğin birinin altına (Fobi, Lobi ve Hobi adlı yazısı. Bu yazıda faiz korkusu olanların, bu korkularının zamanla faiz fobisine dönüştüğünden bahsediyor.)  şöyle bir not düşmüş: (Not: Burada kimseyi taraf almıyor ya da kastetmiyoruz. Ekonomik bir konunun yanlış bir zemine doğru kaymaya başlamasını önlemeye çalışmak gibi basit bir amaçtan öte bir amacımız yok.)

Bu notu maalesef çok şanssız bir açıklama olarak gördüm bir okur olarak. Yazara olan güvenimizi sarsmamalı, kaleminin efendisi olduğunu göstermeli biz okurlara. Ne demişti İsmet İnönü: "Eğer bir memlekette erbabı namus, laakal eşşira kadar sabur olmazsa, o memleket behemahal batar." Yani diyor ki; "Bir ülkede namuslu insanlar, en az namussuzlar kadar cesur olmazsa, o ülke mutlaka batar.

Bir başka yazısının başlığı da şöyle: Brezilya mı zengin Arjantin mi?

Bu yazıda o kadar oturaklı veriler sunup analiz yapıyor ki, bir okur olarak yazının sonunda cevabı siz de hemen bulabiliyorsunuz; ama gelin görün ki son yorumu okura bırakıyor şu son cümlesiyle: Brezilya'nın GSYH'sının yüzde 30'u sanal olduğuna, gelir dağılımı Arjantin'de daha düzgün çıktığına, yapılar ve insanlar Arjantin'de daha kaliteli göründüğüne göre hangi ülkenin daha zengin olduğuna siz karar verin.

Sayın yazarımız,

Her şeyi söylemişsiniz zaten. Çok incesiniz, teşekkür ederiz; ama bunca veriden ve analizden sonra son sözü söylemek de size düşer diyoruz ki bunu da en çok siz hak ediyorsunuz.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)