Yazlıkta güneşlenen site sakinlerine kulak misafiri oldum bu bayramda. Kitaplardan bahsedildiğini duyunca, ister istemez algıda seçicilik devreye giriyor. Konu özetle şu: Ne okusak?
Doğru kitapları bulamadığımız zaman, cep telefonlarının esiri oluyoruz. Instagram ve Tik Tok gibi sosyal medya araçları, kitaplarla geçireceğimiz kaliteli zaman dilimlerini çöpe atmamıza neden oluyor. Bu nedenle kalemi elime alıp, bu yazıyı yazmayı kendime bir borç bildim.
Her ne kadar kitaplarla geç tanışsam da okuduğum kitap sayısı 1000’e yaklaştı. Bir kitap kulübü moderatörlüğü de yapıyorum. İki haftada bir, kitap okutmaya çalışıyorum. Beş yıl zarfında okuttuğum kitapların sayısı 100 civarında. Sürdürülebilirliği sağlanmış bir kitap kulübünün okuduğu bu kitap sayısı, yılda ortalama 15 kitap okuyan Fransa'dan bile fazla. Bi' ara Türkiye'ye dair içler acısı bir istatistiki veriye ulaşınca, gülmüştüm ağlanacak halimize; çünkü o veriler Türkiye'de yılda ortalama her 6 kişiye 1 kitap düştüğüne dairdi. Umarım bu sayılar biraz düzelmiştir.
Konuyu dağıtmadan site sakinlerine buradan biraz kitap önerisinde bulunmak istiyorum. Hepsi okunmuş, beğenilmiş, tavsiye edilmiş, tavsiye üzerine okunanlarca da çok sevilmiş ve pek çok hayır duasına vesile olmuş kitaplar. Bu tavsiye edeceğim kitapları herkes yaz mevsiminde okunacak kitaplar olarak da alıp okuyabilir:
Gerçi her okura özel, kitap tavsiyesi yapmak en sağlıklısı; ancak bu biraz mümkün görünmüyor:
Hazırsanız listeme başlayayım:
Listenin ilk sırasında Amerikalı bir yazar ve onun muhteşem bir romanı var. Steinbeck'ten Cennetin Doğusu. Jack London’un Martin eden adlı kitabı da bir o kadar enfestir. Amerika Kıtası’ndan ayrılmadan önce Marquez’in Kırmızı Pazartesi adlı eserini de valizinize almayı unutmayın.
Sırada, içinde bolca deniz kokusu bulunan harika bir Türk romanı var. Ahmet Büke'den Deli İbram Divanı.
Romen yazar Panait Istrati'nin novellası Arkadaş da bu listeye girmeyi hak eden bir başka doyumsuz eser.
Dümeni Afganistan'a kıralım ve Khaled Hosseini'nin Bin Muhteşem Güneş adlı romanına kulak verelim. Bu yazarı hiç duymadım diyenlere bir başka meşhur kitabı olan Uçurtma Avcısı’nı hatırlatalım.
İçinde Rus edebiyatı olmayan bir kitap listesinden bahsedilmese gerek. Anna Karenina, Suç ve Ceza, Kumarbaz, Hacı Murat, Ana, Oblomov gibi kıymetli eserlerin okunduğunu farz ederek bu yöndeki oyumu Turgenyev'in Babalar ve Oğullar adlı eserinden yana kullanmak istiyorum.
Biraz yukarılara çıktığımızda ise Norveçli yazar Knut Hamsun'ın kapısını çalıp, bir kap yemek karşılığında Açlık adlı doyumsuz kitabını listemize alalım.
Doktor, senarist, yönetmen, oyuncu ve aynı zamanda yazar olan rönesans aydınımız Ercan Kesal'ın her kitabını tavsiye etmekle birlikte Peri Gazozu adlı eseriyle başlanmasını tavsiye ederim.
Sunay Akın'ın deneme/öykü karışımı bütün eserlerini mi tavsiye etsem imgelerle bezeli şiir kitaplarını mı tavsiye etsem bilemedim. “Şiir deme bana” diyenlerinizi duyar gibiyim; ama Sunay Akın'ın şu üç şiirini okuduktan sonra belki fikriniz değişebilir:
Alacak
Yol kenarlarındaki
Yağmur mazgallarını
Kumbara sanıp
Harçlığımı atardım
Bu yüzden en çok
Denizden alacaklıyım.
Filika
Batmak üzere olan
Bir gemide
Panik içindeyken herkes
Ne de çok sevinir
İpleri çözülen
Filika
Tapınak
Yıldırımlı bir havada
Dua etmeye gidiyorsan
Ve yoluna çıkan iki tapınaktan
Birinde paratoner var
Ötekinde yoksa
Bilime sığınır insan
Orhan Kemal'in romanlarını da öykülerini de ayrı severim. Murtaza, Baba Evi, Avare yıllar gibi romanlarının yanı sıra öykü kitapları da muhteşemdir.
“Uzun zamandır sıkı bir deneme kitabı okumamıştım” diyenlere de Gündüz Vassaf’tan Cehenneme Övgü adlı kitabını tavsiye edeyim.
Hepimizin ihtiyacı olan sevgiyi, kitabından öğrenmek isteyenlere ise Erich Fromm’un Sevme Sanatı’nı öneririm.
Dönem dizisi izlemeyi sevenlere de dizi tadında iki kitap önermek isterim. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’ndan Kiralık Konak ve Recaizade Mahmut Ekrem’den Araba Sevdası’nı salık veririm.
Bir de Nehir Söyleşi tarzı söyleşi kitaplar vardır ki pek çok dişe dokunur ünlünün bilinmeyen yönlerini bu tür kitaplarda bulabilirsiniz. İlber Ortaylı'nın Zaman Kaybolmaz adlı eseri bu kitaplara iyi bir örnektir.
Çocukları küçük olan site sakini annelere de (babalara da tabii ki) nokta atışı bir kitap önerim var: Amerika’da yaşayan Çinli bir annenin (Amy Chua) çocuklarını yetiştirmek için neler yaşadığını yazdığı “Kaplan Annenin Zafer Marşı” adlı kitabını okumaları bir farkındalık yaratacaktır diye düşünüyorum.
Keşke çocuk edebiyatına da hakim olsaydım da sitedeki küçük kankalarım Eralp ve Arda’ya da kitap tavsiyesinde bulunsaydım; ama onlarla dün oynadığım keyifli langırtın da tadı damağımda kalmadı değil. Emir ve Barış’a da kitap tavsiyesinde bulunacağım; ama onların bu sene LGS dönemi. Hayırlısıyla bir girip çıksınlar da onlarla da ayrıca konuşurum. Başta Emir ve Barış olmak üzere, sınava girecek öğrencilere üstün başarılar diliyorum. Buğlem zaten kitap kurdu olmuş durumda. Sağolsun babası Birol, güzel güzel kitaplar alıp besliyor kızını.
Kitap deyince akan sular duruyor.
En iyisi şimdilik burada son vereyim tavsiyelere. Sonra devamını yazarım. Keyifli okumalar, diyerek sözlerimi bitirip, Sunay Akın’ın yeni çıkan ve hemen bitmemesi için Tanrı’ya dua ettiğim Koyu Mavi memleket Kumaşı adlı kitabına döneyim.