adscode
adscode

Sorunlarla Başa Çıkmanın Yolları: Böl Parçala Yönet

Bu yöntemi duyan bir kimsenin aklına hemen üç harfli bir ülke geliyor. Büyük bir sabırla bölüyor, sonra bir fırça darbesiyle parçalıyor ve sonunda tam kıvama gelince de bir güzel yönetiyor. Tıpkı koca bir et dilimini küçük parçalara bölüp rahat rahat yemek gibi.

cemozel2021@gmail.com




 
 
Bu anlattıklarım siyasi bir alandan beslendiği için lafı fazla uzatmayacağım. Bilimsel tarafa taşırsam daha rahat ilerleyebiliriz. Bir televizyon kanalında ilginç deneylere denk gelmiştim. Ortaya koca bir buz kütlesini almışlar, ısı tabancasıyla eritmeye çalışıyorlardı. Deneye başlamadan önce insanın aklına o koca buz kütlesinin ısı tabancasından çıkan yüksek ateşle bir iki dakika içinde eriyeceği düşünülürken, gerçek hiç de öyle değildi. Verilen yüksek ateş, buzu katman katman erittiği için beklendiği gibi bir iki dakika değil, uzun bir süre aldı. "E ne var bunda, koca bir kütüğü, bir ateşin içine attığımızda da aynı durum söz konusu" diyebilirsiniz. Çok da haklı olduğunuzu söyleyebilirim size; ama mevzu bahis, işte bu merak. İlkini bulduktan sonra ikincisini, üçüncüsünü bulmak kolay. Önemli olan bu merakı içinde barındıranların o ilk adımı atması. Sonrası geliyor. Tıpkı bir öğretmenin "14 sayısını kaç farklı yöntemle ikiye bölersiniz?" sorusunu öğrencilerine sorduğu gibi. İlk yaratıcı kıvılcımdan sonra cevaplar patır patır dökülür öğrencilerin ağzından. Eminiz duymuşsunuzdur. Kimisi 14 sayısının ortasından yukarıdan aşağı bir çizgi çizerek böler, kimisi sağdan sola bir çizgi çekerek böler ikiye, bazıları da Romen rakamına çevirip bu dediğimiz işlemi yapar. Kimisi de yazıyla "on dört" yazıp ortasından ikiye böler. Uğraştığımız konular üzerinde soruları doğru anlamak, hatta üzerine kendimiz de sorular sorarak yaratıcı bir şekilde çözüm yollarını arttırmak elimizde.
 
Buz deneyine tekrar dönecek olursak, "Buzu daha hızlı nasıl eritebilirdik?" diye bir soru sorsam, artık herkesin aklına buzu küçük parçalara bölüp yüksek ateşi verdikten sonra amacımıza ulaşabiliriz cevabını söyler. 
 
"Böl parçala yönet" yöntemi ile buz deneyini birleştirip sorunlarımızı daha rahat, daha akılcı ve her şeyden önemlisi daha yaratıcı bir şekilde çözebiliriz. 
 
Önemli olan bize sorulan soruların ne demek istediğini iyi kavramak, gerekirse biz de üstüne koyarak yeni sorularla yarayı deşmek, neşteri vurup parçalara ayırmak ve sonra da sorunlarımızın bir irin gibi akıp gitmesini sağlamak. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)