Buradaki bilgileri de süzgeçten geçirmekte fayda var. Bazı Twitter hesapları çok güzel bilgiler paylaşıyor. Muazzam. Saatlerce vakit geçirebilirsiniz. Ha kitap okumuşsunuz ha Twitter'da gezinmişsiniz, ikisi de bir bence.
Bazen de çok yararlı bilgiler vereceğim derken kantarın topuzunu kaçıranlar oluyor. Eminim ki o paylaşımları çok iyi niyetle yapıyorlardır; ancak kural ihlali yaptıklarının farkında bile değiller. Örneğin bir kitabın sayfalarının fotoğraflarını çekip paylaşımlarda bulunuyorlar. "E ne var ki bunda?" diyebilirsiniz. "Masum bir paylaşımda bulunmuş, bizi bilgilendirmeyi amaçlamış." da diyebilirsiniz; ancak telif hakları diye bir konu var pek de bilmediğimiz ya da bilmeyi istemediğimiz. Kural gereği kafanızın estiği gibi kitabın formatını değiştiremezsiniz. Bir kitabın sayfalarının fotoğrafını çekmek format değişikliğine girer. Yani siz basılı bir eseri dijital bir formata çevirmiş olursunuz.
Twitter'da yapılan sözüm ona faydalı paylaşımlardanb iri de internette ücretsiz erişilen kitaplara ulaşabileceğiniz, onları bilgisayarınıza indirebileceğiniz sitelerdir. Tam bir amme hizmeti gibi görülebilir; lakin gelin görün ki o kitapları ücretsiz yayınladıklarını söyleyen siteler de kural ihlali yapıp, yazarların ve yayınevlerinin haklarını gasp ederek ücretsiz paylaşımlarda bulunuyorlar. Üzülmeden söylemek isterim ki bu durum düpedüz hırsızlık. Bu tür hırsızlıklara alet olmamak adına telif hakları konusunda bilgi sahibi olmamız gerekir. Gördüğünüz üzere kul hakkı kavramı burada da peşimizi bırakmıyor. Üstelik bu kul hakkı sadece bize has da değil. Yani sadece Ahmet'in kitabında değil Hans'ın kitabında da bu durum geçerli. Sonuçta Hans da Allah'ın bir kulu.
Hırsızlık ve kul hakkı kavramlarına bir de bu açıdan bakıp, ücretsiz kitap paylaşımları yaparken ya da onları ücretsiz bir şekilde internetten okurken bu dediklerimizi kulak arkası etmezseniz bu fakir kitap kurdu kulunuzu sevindirmiş olursunuz.