Bu 100 makalenin 59 tanesi açık erişimli dergilerde yayınlanmış. Açık erişimli olduğundan daha çok kişiye ulaşmış ve almış olduğu atıflarda da bunu görebiliyoruz.
Aşağıdaki tabloda ise, yapılan bu çalışmaların konu bazlı dağılımını görüyorsunuz. En çok tıp alanındaki yayınlar atıf almış. Arkasından hemen çevre ile ilgili yapılan çalışmalar ağırlık kazanmış.
En çok atıf alan yayınları hangi ülkelerle ortaklaşa yapmışız dediğimizde ise aşağıdaki tabloyla karşılaşıyoruz. Bu listeye bakınca da ilginç sonuçlar elde edebiliriz. Yaptığınız yayınların görünürlüğünü artırmak için uluslararası işbirliği son derece önemlidir. Listeye baktığımızda güçlü ülkelerle yayın yaptığımızı görebiliyoruz. Yine bunun yanı sıra Çin’in ABD’nin önüne geçmesi, bilimsel anlamdaki işbirliği eksenimizin Uzak Doğu’ya daha çok kaydığını gösteriyor. Yine Çin kadar uzak olan Avustralya’nın da ilk beşe girmesi şaşırtıcı geldi. Komşumuz İran’la da kaliteli bilimsel işbirliğimiz sürüyor ki, o da ilk onda yer alan ülkeler arasındadır.
- Çin
- ABD
- İngiltere
- Avustralya
- İtalya
- İspanya
- Hindistan
- Fransa
- Almanya
- İran
Bilimsel çalışmaların üretilmesinde kuşkusuz birçok kurum, kuruluş ve vakıftan da destek alınmaktadır. Aşağıdaki tabloda hangi kurumlardan fon alındığı ya da hangi fon sağlayıcının kaç tane yayının yapılmasına katkı sağladığı görülmektedir. En üst sıradaki kurumun Çin’e ait olması, bu ülkenin bilimsel çalışmaları ne kadar desteklediğinin bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.
2021’de en çok atıf alan yayın, “Guidelines for the use and interpretation of assays for monitoring autophagy (4th edition)11”dır. Çok yazarlı bir çalışmadır ve Türkiye’den katkı verenler arasında Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, ODTÜ, Hacettepe, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’ni görüyoruz. Bir çalışmanın yayınlandıktan sonra atıf alması hemen olacak bir şey değildir. Bu bilgi doğrultusunda daha bir yıl bile dolmadan 245 atıf alması takdire şayandır.
Türkiye’de 2021 yılında yapılan ve en çok atıf alan 100 bilimsel yayının dosyasını burada kapatalım. İlerleyen zamanlarda 2021’e daha geniş bir pencereden bakarız.