adscode
adscode

Çocuklar eğlenerek öğrensin

Bir çocuğu, anne babalarımızın, hatta bizlerin çocukluğundaki değerler ve kişisel özelliklerle büyütebilmenin, ailesiyle birlikte olmasını, oynamasını, sosyalleşmesini sağlamanın bir yolu var mı?

damlaaktan@gmail.com




Günümüz dünyası tam bir hız dünyası oldu. Daha da önemlisi, TEDx konuşmacısı, demografi uzmanı ve fütürist Mark McCrindle tarafından “Alfa kuşağı” olarak tanımlanan ve X ve Y kuşağının çocukları olan günümüz çocukları tam bir “hızlı tüketim” çocuğu olarak yetişiyor. Peki böyle bir dünyada, bir çocuğu, anne babalarımızın, hatta bizlerin çocukluğundaki değerler ve kişisel özelliklerle büyütebilmenin, ailesiyle birlikte olmasını, oynamasını, sosyalleşmesini sağlamanın bir yolu var mı?

Tabii ki var! Modern dünyanın gerçekliğinden çocukları alarak, belirli zamanlarda aileleriyle sosyalleşebilecekleri oyun ortamları yaratmak ve çocukların kendi kendilerini keşfederek algısal, sosyal ve bütünsel zeka gelişimlerini sağlayan oyunlar kurmak. Onların tabletlerin dünyasından birkaç saat bile uzaklaşmaları, sosyalleşmeleri, geleceklerindeki benlik kavramları için çok büyük fayda sağlıyor. İTK Ventures girişimlerinden biri olan Pakolino Etkinlik Seti ile tanıştığımda, bunun ne kadar eğlenceli olabileceğini de keşfettim. Daha fazla markanın bu tarz oyun setleri çıkarmasını dileyerek, Pakolino.com Operasyon Yöneticisi, Arzu Tırış’la bugünkü çocuklara bu imkanı veren şahane bir eğitim setini ve bugünün dünyasındaki çocukları konuştuk.

PAKOLİNO nedir, kısaca anlatabilir misin?

 Pakolino 3-7 yaş çocukları için tasarladığımız aktivite kutuları. Üyelik sistemi ile çalışıyoruz. Üyelerimize her ay farklı bir temada hazırlanmış, eğitim psikologlarının onayından geçmiş, 3 tane aktivite için gerekli malzemeleri ve yönergeleri gönderiyoruz. Amacımız, dijital çağda büyüyen çocuklarımızı biraz daha analog, faydası kanıtlanmış aktivitelerle el becerilerini güçlendiren aktivitelerle geliştirmek, problem çözme yetilerine katkı sağlamak, biraz sabır ve dikkatlerini arttırmak. Bir eğitim çözümü olarak bizim için öncelikli olan çocukların eğitimine ve gelişimine katkı sağlamak. Ancak bir o kadar da önemli olan çocukların aileleriyle geçirdiği zamanı kaliteli hale getirmek. Ailelerin çocuklarıyla geçirdiği zamanı, yoğun ve stresli bir ortanda çalışan anne baba için kısalan zamanı şimdi çocuğumla ne oynayayım, nereye gideyim, ne napayım, hangi malzemeler, hangi oyuncakları tercih edeyim gibi sorulardan arındırarak çocukları ile birlikte eğlenceli bir şeyler yapabilmelerini sağlamak. Bu aktivitelerde çocuklar çok eğleniyor ama, büyükler de bir o kadar eğleniyor ve bunu hisseden çocuklar daha mutlu oluyor.

Bu girişimin ortaya çıkış süreci nasıl oldu?

Birçok girişim gibi Pakolino da bir ihtiyaçtan doğdu. Çalışan girişimci bir annenin çocuğuyla geçirdiği kısıtlı zamanı hem daha eğlenceli ve hem de kaliteli geçirebilmek adına sürekli, çocuğumla bugün ne yapsam, evde hangi malzemeleri bulundursam, onun gelişimine ben nasıl destek olsam diye araştırmaya başlaması ve yurtdışında abonelik sistemiyle çalışan aktivite kutularını keşfetmesiyle başlıyor süreç. Her ay kapınıza gelen bu kutular, hem çocuğunuzun gelişimine destek olmak hem de ailece birlikte kaliteli zaman geçirebilmek için pratik ve  n önemlisi ekonomik bir çözüm. Pakolino, 72 yıllık köklü geçmişi ile eğitimde bir ulusal marka olan İzmir Özel Türk Koleji’nin Pakolino’yu satın almasının ve sahip olduğu misyonu, değerleri, eğitim felsefesini Pakolino’yla buluşturmasının ardından kullanıcılarını arttırarak hayatına devam ediyor.

Çocuklar Pakolino ile en çok hangi alanlarda gelişebiliyorlar?

6 gelişim alanını hedefliyoruz. Küçük motor kasları, büyük motor kasları, dil gelişimi, duygusal gelişim, araştırma ve keşfetme! Bu gelişim dallarından hiçbiri bir seferde gelişen şeyler değil. Hepsinin pekiştirilmesi ve zamana yayılması gerekiyor. Ancak bu şekilde yetkinlik kazanılabiliyor. Bu nedenle her ay bir kutu hazırlıyoruz ve her seferinde farklı aktiviteler ile dil gelişimi, duygusal gelişim gibi farklı alanlara odaklanıyoruz.Bu durum çocuktaki değişimin de aşama aşama net bir şekilde gözlemlenmesini sağlıyor.  Biz bu kutularla tüm aileri  mutlu ettiğimize inanıyoruz. Bize gelen geri dönüşler de böyle! Herkes birbirine vakit ayırıyor, hem oynuyor, hem eğleniyor hem de öğreniyor.

Aileler ve çocukların ortak olarak kullanabileceği bir etkinlik kiti midir?

Her ailenin çocuk yetiştirme şekli farklı. Ancak bütün uzmanların birleştiği bir nokta var, o da çocukların oyunla öğrendiği gerçeği. Çocuk, özellikle de 3-7 yaş grubundaki çocuklar oyunla öğreniyor. Pakolino, tüm aileye birlikte olmayı, yeniden oyun oynamayı öğretti mi? Derseniz evet biz buna inanıyoruz. Çünkü Pakolino kutularındaki aktiviteleri aslında çocuğun tek başına yapamayacağı şekilde tasarladık. Yani Pakolino kutularındaki aktiviteleri yaparken mutlaka bir büyüğün yardımına ihtiyacı var. Yaş gruplarına göre süreçte bir ebeveynden yardım alma ihtiyacının oranı değişiklik gösteriyor olsa da çocuk mutlaka en azından bir kişiden de olsa destek alıyor.  Böylece büyük küçükle oyun oynuyor. Bu durum da iletişimi, eğlenceyi, sohbeti ve mutluluğu beraberinde getiriyor.

Pakolino’yu diğer oyun setlerinden ayıran özellikler var mı, varsa neler?

“Dijital Yerli” olan çocuklarımız teknoloji içine doğdular; ellerinde kameralar, akıllı telefonlar, tabletlerle dolaşarak sürekli yeni bir şeyler öğrenebilmek için sorular soruyorlar. Çocukların zaten doğasında olan bu merak ve isteklerini destekleyebilir ve yönlendirebilirsek ancak o zaman öğrenmelerinin de anlamlı ve kalıcı olacağına inanıyorum. Bu noktada biz anne babalar olarak küçük müdahalelerde bulunarak çocukların STE(A)M alanlarına yönelik bilgi ve becerilerini geliştirilebiliriz. Eğer çocuklarımıza dünyayı keşfedebilme şansı verir, sorunları çözmek ve kendi bağımsız yargılarını kullanmak için her gün zengin fırsatlar ile karşı karşıya bırakırsak 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılan ve STE(A)M eğitiminin de önem verdiği yaratıcılık, eleştirel düşünme, problem çözme gibi becerilerini geliştirebiliriz.

Tasarladığımız aktivitelerle, anne babaların çocuklarına oyun yoluyla bu becerileri katmalarını pratik ve eğlenceli hale getiriyoruz. Bir kutuda çocuklar özel tasarlanmış malzemelerle geometrik yapılar ve rampalar tasarlayarak mühendislik ve matematik becerilerini geliştirirken diğer bir kutuda kendi tohumlarını ekip, bahçede farklı şekil, renk ve dokulara göre hazine avına çıkarak bitkileri, doğayı gözlemleyerek bilimsel süreç becerilerini geliştiriyor. Başka bir kutuda kendi tiyatro sahnesini kurup, farklı karakterler için yarattığı hikâyelerle kendini ifade ediyorken tasarladığımız kutu oyunlarıyla stratejik düşünme ve takım oyunu bilincini güçlendiriyoruz. Pakolino aktivite kutularıyla anne babaların çocuklarına oyun yoluyla 21. yüzyıl becerileri katmalarına destek oluyoruz.

Çocuk, oyuncağı kırılınca yerine hemen yenisinin geleceğini biliyor. Hâlbuki bu hiç doğru değil! Üstelik şimdiki çocuklar sokakta da büyüyemiyor. Dolayısıyla sosyal gelişimden de yararlanamıyorlar. Teknolojik aletlerle çok erken yaşta tanışıyorlar. Örneğin şimdiki çocuklar resimleri tabletlerde yapıyor. Tek dokunuşla bütün alanı boyuyor. Bu durum onu ‘hız’a alıştırıyor. Sonra çocuğun eline kalem kâğıt tutuşturduğunuzda, gerçek resmi yapamamaya başlıyor. Çabuk sıkılıyor. Oysaki çocuğun hayatta sabırlı ve üretebilir olması da gerekiyor.

Günümüzde teknoloji ve üretimdeki gelişmelerle yeni nesil çocuklar da hıza ve hızlı tüketime alışarak büyüyor. Bu da onların eski nesillerde var olan değer bilme, koruma ve önemseme gibi değerlerini azaltabiliyor. “Eskiyi at, yenisini al” zihniyeti henüz o yaşlarda oluşunca ve teknolojik aletlerle çok erken tanışınca da klasik öğrenme, oyun gibi aktiviteler onun için sıkıcı ve sabredilemez hale geliyor.

Peki, bu onları gelecekte nasıl etkiliyor sizce?
Her şeyi hazır olarak alan, denemeyen, yanılmayan, çabuk erişen çocuklar her şeyden de çok çabuk sıkılıyor. Sonra biz o çocukları 6 yaşında okula gönderiyoruz ve 40 dakika boyunca “Tahtaya bak!” diyoruz. Hal böyle olunca çocukların devreleri yanıyor, çünkü buna hazırlıklı olarak gelmiyorlar. Düşünün ki, çocukların tutkun olduğu bilgisayar oyunları da onlara her şeyi ‘hazır’ olarak veriyor. Sözgelimi çocuk oyun oynarken yanıyor, parmağıyla dokunup 5 can daha alıp oynamaya devam ediyor. Oysaki gerçek hayat böyle değil. Bu nedenle çocukları gerçek dünya ile tanıştırmamız gerekiyor. Ancak gerçek dünya da eskisi gibi değil! ‘Çekirdek aile tipi’ de değişti bugün. Biz çocukken ailelerimizle hep birlikte yemek yerdik, ama bugün çocuklarımızla birlikte yemek bile yiyemiyoruz. Çünkü saatlerimizi uyduramıyoruz. Hayatlar bölündü. Peki, ne yapacağız? Toplamanın bir yolunu bulacağız! Bunun en önemli yollarından biri de birlikte oyun oynamak! Bizim farkımız bu bilinçle aktivitelerimizi hazırlamamız.

Bir çocuk için sence Pakolino ile oyun ne ifade eder?

Aile zamanı. Düşündüğünüzde çocuğa verebileceğiniz en güzel hediye onunla geçirdiğiniz etkili zaman ve büyüdüğünde o zamanlarda  hatırlayacağı harika çocukluk anıları bırakmak değil midir?

Pakolino için tek bir cümle söyleyecek olsaydın bu ne olurdu?

1000 oyuncak gücünde.

Pakolino seti için bugüne dek aldığınız geribildirimler neler?

3 boyutlu düşünme, takım oyunu içerisinde rol sahibi olma, kendini ifade etme konusunda çocuklar üzerinde olumlu etkisi olduğu, merak duygusunu tetiklemesi, kardeşler yada ebeveynler arasındaki iletişimi geliştirdiği, çocukların motor becerilerinde gelişim gözlediklerini ve artık hayal güçlerini geliştirdiklerini akıllarına gelmeyecek malzemeler ile  yeni oyunlar kurdukları yada eşyalar yapabildikleri yönünde, tablet, telefon ve tv den uzak birlikte vakit geçirdikleri özel anlar yarattığımız yönünde ebeveynlerden geri dönüş alıyoruz.

Pakolino setlerine aileler nerelerden ulaşabilir?

www.pakolino.com web sitemizden üye olabilir yada e-ticaret sitesinden tekli kutularımıza ulaşabilirsiniz.

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05