adscode
adscode

Eğitilememişler cemiyeti

Coğrafya dersleri sınırları, tarih dersleri savaşları anlatır. Dinse, imanı ve inanmayı... Peki bu muhteşem üçlü, hangi ara birbiri ile ters düştü de dünya bugün bir eğitilmemişler cemiyetinin hırsının kurbanı?

damlaaktan@gmail.com




21. yüzyıl.

Ukrayna ve Rusya bildiğimiz savaşın orta yerinde.

Yüzlerce masum insan ölüyor.

Peki bunun sorumlusu kim?

****

Gerçekten 5 gündür bunu düşünüyorum ve hâlâ cevabını bulamadım.

Bulamadım çünkü hangi cahil zihniyet ya da hangi eğitim kurumu “güç elde etmenin” savaşı haklı kılabileceğini açıklar bilmiyorum. Aslında cevap basit. Hiçbir zihniyet.

Cahili bunu açıklayamaz, okumuş zaten açıklamak istemez.

****

Yıllar önceydi. Slovenya Türk Büyükelçiliği’nden ağırlanıyorduk. Bir uluslararası yarışma için gitmiştik oraya. Büyükelçinin odasında otururken, konuşmaya başladı. O zaman için bana çok tuhaf ama çok mantıklı gelen, o güne dek hiç o açıdan bakmadığım bir noktadan bahsetti.

“Dünya bir kısır döngüye girdi. Çünkü Avrupa Birliği savaşı durdurdu. Geçmiş yüzyıllara bakın, bütün büyük gelişimler savaş sonrası dönemlere denk gelir. Çünkü kıtlık meydana gelir, herşey yıkılır, dünya başa dönmüştür. O yüzden yeniden üretmeye başlar. Savaş durunca dünya bir kısır döngüye girdi, üretim durdu. O nedenle gelişemiyoruz.”

****

O zaman, bir büyükelçinin ağzından bu sözleri duymak bir öğrenci olarak bana çok tuhaf gelmişti. Oysa o an için anlamadığım şey, insanoğlunun rahata alışmışlık seviyesine ulaştığında üretmeyi de bırakacağı gerçeği idi. Çünkü konfor alanı rahattır ve kimse gerçekten tehdit edilene dek harekete geçmez.

Peki bu noktada Rusya ve Ukrayna devlet başkanları arasında neler oluyor? Konfor alanları tehdit ediliyor diye birbirleri ile savaşmanın kime nasıl bir zarar verdiğini hiç mi görmüyorlar? Yoksa temelde en basit gerçeği, yaşayabilme hakkını kimse bu insanlara öğretmemiş mi?

Avrupa Birliği’nin 1950’lerde durdurduğu savaşı, bugün Rusya yine Avrupa Birliği sınırları içinde başlattı. Durup düşününce, hangi derste bunun bize öğretildiğini düşünüyorum. Coğrafya dersleri sınırları, tarih dersleri savaşları anlatır. Dinse, imanı ve inanmayı... Peki bu muhteşem üçlü, hangi ara birbiri ile ters düştü de dünya bugün bir eğitilmemişler cemiyetinin hırsının kurbanı?

Ben cevabını bulamadım, bulan varsa söylesin olur mu?

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05