adscode
adscode

Yükseliyorum Öyleyse Varım: Lisansüstü Eğitimine Giden Yol

Eğitim hayatının önemli duraklarından biri de lisans sonrası devam edilen eğitim yaşamıdır. Yani yüksek lisans ve doktora durakları…

damlaaktan@gmail.com




Tam da bu dönemlerde pek çok üniversitede ara dönem başvuruları alınmaya başlandı.

Rekabetin gün geçtikçe arttığı günümüz iş dünyasında, eskiden “üniversite mezunu olmak” etiketinin yeterli geldiği bir dünyadan, insanın farklı etiketlerle donanmasının bir ihtiyaç haline geldiği bir düzene eriştik bugün dünya toplumları olarak.

Böyle bir sistemde en önemli olan, hangi alanda uzmanlaşacağınıza doğru karar verebilmek. Bu noktada ise dikkat edilmesi gereken bazı temel unsurlar var. Ne mi bunlar? Gelin birlikte inceleyelim…

  • Hangi Alan?: Öncelikle mezun olduğunuz lisans alanında devam edip etmeyeceğinize karar verin. Akademik camiada her zaman kendi alanında ilerlemenin daha doğru ve kolay olduğu görüşü yaygın olmakla birlikte, alan değiştirmek gerçekten istediğiniz ve gerekli çabayı gösterdiğiniz takdirde hiç de imkansız değildir. Kendi lisans alanınızı besleyebileceğine inandığınız bir alanı tercih etmekten korkmayın.  Bugün pek çok farklı alan mezunu sıklıkla iş alanındaki tecrübelerini beslemek adına MBA başvurusu yaparken, ilgi alanını iletişim çalışmalarına, veya tasarım çalışmalarına yöneltenler de çok sık çıkıyor karşıma.
  • Hangi Üniversite?: Mezun olduğu  lisans alanında devam etmeyi seçenlerin iki seçeneği var; kendi üniversitelerinde devam etmek veya farklı bir üniversiteye adım atmak. Bu noktada her iki seçeneğin de farklı avantajları/dezavantajları var.  Kendi üniversitenizde yüksek lisans yapmak size tanıdığınız hocalarla ve bildiğiniz, destek görebileceğiniz bir ortamda çalışma imkanı tanırken, farklı bir üniversitede olmak yalnızca akademik çevrenizi genişletmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kendinizin ötesine geçmenize yardımcı olur. Nispeten daha zor bir yoldur ama emin olun uzun vadede geri dönüşü de yüksek olacaktır. Ancak her üniversite için geçerli olmamakla birlikte, üniversitelerin kendi öğrencilerini de desteklemeye meyilli oldukları dönemlere denk gelirseniz, bazen sizin önünüze başka birinin geçmesi canınızı sıkabilir. Ama sıkılmayın, çünkü gerekli çabayı gösterdiğiniz takdirde, sizi hiç tanımasalar, hatta mezun olduğunuz okulun varlığından yeni haberdar oluyor olsalar bile, listeye girme şansınız var. Gerçekten var, başarı size bağlı.
  • Seçtiğiniz üniversitenin hayalinizdeki üniversite olması önemli tabii. Ama bunlar kadar önemli başka bir konu da, başvurduğunuz alandaki akademik kadro. Sizi, araştırmalarınızı destekleyecek hocalarla çalışmanız lisansüstü eğitimi için gerçekten bir öğrencinin hayatındaki en önemli noktalardan biri. Özellikle tez yazma süreçlerinde, çalışmak istediğiniz alana paralel konularda çalışan hocaları bulmak çok önemli çünkü bu tez sürecinizi oldukça besleyen ve mezuniyet sürecinizi kısaltan bir nokta olacaktır. 
  • 180’in üzerinde üniversitenin olduğu günümüz Türkiyesi’nde, eğer yöneticilik vb. yüksek pozisyonlarda gözünüz varsa, yabancı dille eğitim yapan üniversiteleri tercih etmenizde fayda var. Eğer tercihiniz daha çok lokal ihtiyaçlara yönelikse, o zaman eğitim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına sahip üniversiteleri de seçebilirsiniz. Hatta, bu durum hedefe daha hızlı ulaşmanızı sağlayabilir. 
  • Yurtiçi mi Yurtdışı mı? Üçüncü tercih, yurtiçi mi yurtdışı mı sorusunun dayanılmaz ağırlığı. Eğer yabancı diliniz iyi ise, hiç düşünmeyin, bir seneliğine bile olsa yurtdışına gidin. Hem yayın yapabilme kolaylığı açısından, hem de sayısı gittikçe artan vakıf üniversitelerinde yurtdışında eğitim almış akademisyene olan talebin gittikçe artmasına paralel olarak size olan talep de artacaktır. 
  • Yabancı Dil Gereklilikleri: Yurtdışına gidiyorsanız IELTS veya TOEFL vazgeçilmeziniz olmalı. En yakın zamanda, birinden birini edinin. İngiltere ve çoğu Avrupa ülkesi IELTS’i kabul etmekle birlikte, Amerikan üniversiteleri daha çok TOEFL’ı tercih ediyor hala. Bunlar için çeşitli kurslar var, yardım almaktan çekinmeyin.Türkiye içerisinde yapacağınız başvurularda YDS yeterli olacaktır. 
  • ALES:  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı kaçamayacağınız ilk durak. İster yalnızca yüksek lisans veya doktora yapın, isterseniz araştırma görevlisi kadrolarına başvurun, ALES ellerinizden öper efendim. Her yıl genellikle Mayıs ve Aralık aylarında yılda iki kez yapılmakta ve OSYM tarafından tarihleri yaklaşık bir buçuk ay evvel  ilan edilmektedir. 
  • Başvuru Süreci: Her üniversitenin başvuru süreci kendi içinde farklılık gösterir. En kısa ve sağlıklı yol, üniversitelerin enstitü müdürlükleriyle doğrudan iletişim kurmanızdır. Bu süreçte genel olarak istenilen evraklar, diplomanız veya geçici mezuniyet belgeniz, ALES ve yabancı dil yeterlilik belgeniz, transkript/not döküm belgesi,  referans mektubu ve niyet mektubudur. 

Tüm bu aşamalardan sonra gireceğiniz yüksek lisans/doktora sınavları ve/veya mülakatlarından başarılı olmanız durumunda artık siz de bir lisansüstü öğrencisisiniz. 

Okunacak makaleler, sınavlar ve araştırmaların büyülü dünyasına hoşgeldiniz!

Bugün sıklıkla “Yükseliyorum öyleyse varım” gibi algılanan bir sistemin parçaları olduk maalesef hepimiz. Siz siz olun, ne kadar yükselirseniz yükselin, en temel etiketin insan olmak olduğunu hatırlayın olur mu? Yüksek lisans veya doktora sadece sizden sonra gelenleri aydınlatabilmeniz için bir araç olsun sizler için…

Hadi yolunuz açık olsun!


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05