adscode
adscode

EBA TV’DE HATALI ÖĞRETİM   

Eba tv yayınlarını incelerken özel eğitim öğrencileri için okuma yazma öğretimi programına denk geldim. Öğretmenlerimiz son derece gayretliler. Kendilerini tebrik ederim lakin birçok teknik hata yapıyorlar. (Bu hataların bir kısmı ders kitabından kaynaklanıyor.)





Müfettişliği süresince birinci sınıfları denetlemiş. üniversitede öğrencilere ve aday öğretmenlere ilkokuma-yazma öğretimi dersi vermiş, okuma-yazma öğretimi formatörü birisi olarak bu konuda yeterli donanıma sahip olduğumu düşünüyorum. Programda tespit ettiğim hatalar şunlardır:

 

  1. Okuma-yazma öğretirken hece oluşturmaya geçtiklerinde iki sesten oluşan kapalı hecelerin başına ses ekleyerek üç sesli heceler oluşturmaları son derece yanlış.

Örnek;

“el” hecesinin başına “m” sesi getirip “mel” hecesini oluşturdular.

Oysa “me” hecesinin sonuna “l” sesi getirilerek "mel" yapılır.

Ekteki fotoğraflara bakarsanız bunun tesadüfen yapılmış bir hata olmadığını hece oluşturmada benzer bir teknik kullanıldığını ve bir çok yanlış yapıldığını görürsünüz.

 

  1. Öğretmenlerimizin “mel, mil, mol, mem, mim, mom, man, men, mon, mim” gibi anlamsız onlarca heceyi üstüste öğretmeye çalışmaları yanlıştır. Bir hece oluşturulduktan sonra onun anlamlı hale getirilmesi gerekir. Örneğin yukarıdaki “mel” hecesi oluşturulunca üzerine onlarca hece verilmemelidir. Önce “mel” hecesinden bir kelime yapılıp anlamlı hale getirilmelidir. "E-mel" gibi.

 

  1. Öğrenme sürecinde, ses-hece-kelime-cümle şeklinde ilerlemeye dikkat edilmemektedir. Tüm heceler verildikten sonra kelimeye geçilmektedir. Olması gereken süreç söyledir.

“m” sesi öğretildikten sonra em hecesi verilir bu heceden bir kelime yapılır Örneğin “Em-re”, sonra bundan bir cümle yapılır. “Emre iki kek al" gibi. Böylece çocuk öğrendiğini pekiştirerek ilerler.

 

  1. Tv programında heceleri pekiştirmek için bir oyun kurgulanmıştır. Oldukça güzel bir düşüncedir yalnız kullanılan heceler anlamsızdır (Ekte fotoğrafı var). Oyunda anlamsız heceler kullanmak yerine anlamlı kelimeler oluşturulup onların kullanılması daha doğrudur.

 

Sonuç olarak bu yanlış teknikle, değil özel eğitim gerektiren öğrenciler, normal öğrencilerin bile okuma-yazma öğrenmesi zordur. Bunca emek verilen EBA Tv yayınlarında işin teknik boyutuna biraz daha dikkat edilmesi, bir müfettişin ya da uzmanın görüşüne başvurulması faydalı olacaktır. En azından ders kitabından kaynaklanan hataların ve yanlış tekniklerin önüne geçilecektir.

Sonuçta hepimiz aynı gemideyiz ve ülkemize hizmet etmeye çalışıyoruz.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Okul önemini yitiriyor
Bir müfettiş masalı
Eğitim eğlence değildir