adscode
adscode

ARALIKSIZ 135 DAKİKALIK SINAVDA ÖĞRENCİ DİKKATİNİ TOPLAYABİLİR Mİ?

ersanrehberlik@gmail.com




SBS sisteminden vazgeçilip TEOG sisteminin detayları açıklandığında yapılan değişiklikler arasında beni en mutlu edeni sınav süresi ve soru sayısında yapılan azaltma ve sınavlar arasında araların olması olmuştu.

Çünkü OKS ve SBS gibi sınav sistemlerinde öğrencilerin en fazla zorluk yaşadıkları nokta 120 dakika gibi gayet uzun bir süre dikkatlerini kaybetmeden soru çözmeye çalışmaları olmaktaydı. TEOG sistemi ile bundan vazgeçilmiş ve gerekçe olarak da öğrencilerin yaş grupları göz önünde bulundurulduğunda uzun süre dikkatini koruyamadığı öne sürülmüştü.

Yeni açıklanan LKS sisteminde şu an daha çok soru sayısı artacak mı, süre ne olacak gibi tartışmalar devam etmekte. MEB yaptığı ilk açıklamada sınavın 90 soru ve 135 dakika şeklinde tek oturumdan oluşacağını belirtti. Özellikle özel okullar derneğinin çabaları ile şu an soru sayısı ve sürenin arttrıldı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz geçen gün bir konuşmasında 40 dakikalık ders süresinin çok uzun olduğunu ve öğrencilerin dikkatlerini koruyamadıkları için dersten koptuklarını belirtti. Bunun üzerine ders sürelerinin kısaltılması tartışılmaya başlandı.

Geçen gün öğrencilere “dikkatiniz dağılmadan en fazla kaç dakika soru çözebiliyorsunuz?” diye bir soru yönelttim. Öğrencilerden gelen cevaplar doğrultusunda yaklaşık %60’lık bir kısmı 30-40 dakikadan sonra sınavdan ve soru çözümünden kopmaya başladığını, dikkatlerinin dağıldığını söyledi.

Bana göre şu an tartışılması gereken en önemli konu soru sayısı ve süre ne olursa olsun arada mutlaka öğrencilere mola zamanının verilmesi gerektiği. TEOG’ da öğrenci 20 soruyu 40 dakika gibi bir sürede çözmesi isteniliyordu. Birçok öğrenci için aradaki 30 dakika çok önemli bir dikkat toplama süreciydi.

Kimi öğrencilerin bir önceki sınavda zorlandıkları için morali bozulabiliyordu. 30 dakikalık sürede en azından öğrencinin moralini toplayıp diğer sınava adapte edebiliyorduk.

Bu yüzden yeni sistemde de aralıksız 135 dakikalık bir sınav yerine mutlaka öğrencinin dikkatini toplayacağı mola zamanının olması gerekmekte.

MEB müsteşarı Yusuf Tekin dün yayınlanan bir röportajında sınav arasında 15-20 dakikalık bir aranın olabileceğinin sinyallerini verdi. En kısa sürede bakanlıktan da bu konuda resmi açıklamanın yapılmasını bekliyoruz.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)