adscode
adscode

ÖĞRENCİLER BU SORU TARZINDA NE KADAR BAŞARI GÖSTEREBİLİR?

MEB’in dün örnek soruları yayınlamasıyla birlikte en fazla konuştuğumuz konu bu oldu aslında.

ersanrehberlik@gmail.com




Şöyle ki bir öğrenci düşünün. Bu öğrenci öğrenin hayatının 7.5 yıllık sürecinde sürekli bilgi ve ezbere yönelik olarak eğitim almış ve buna uygun test soruları çözmüş. Dün itibariyle ise öğrencilerin daha üst düzey düşünme becerileri gerektiren bir sınavla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz.

Geçiş kısmının bu kadar sert ve ani olmaması gerektiğini düşünmekteyim. Çünkü öğrenciler en az 1,5 yıldır bu sınava hazırlanıyorlar ve bu zaman içerisinde hep belli soru tarzlarından soruları çözmeye alıştılar. Sınava 5 aylık bir süre kala soru tarzlarındaki bu ani değişim öğrenci üzerinde olumsuz etki olacaktır.

Diğer yandan sorular bu şekilde olacaksa ders anlatımlarında artık klasik yöntemlerin geride bırakılarak bu üst düzey düşünme becerilerine yönelik olması lazım. Tabiki bu bahsettiğim değişim kağıt üzerinde değil pratikte de hayata geçirilmeli. Yani öğretim programı planlanırken düşünülen ile derste öğretmenin aktarımı kısmında büyük farklılıklar olduğunu görmekteyiz.

Ayrıca böyle bir geçiş yapılacaksa buna uygun kaynak kitaplarında olması gerekmekte. Öğrencilerin şu an kullandıkları ders kitaplarına baktığımızda istenilen soruları çözmek için yeterli olmadığını söylemek mümkün.

MEB’in birkaç gün önce yayınlamış olduğu deneme sınavı formatı ile dün yayınlanan örnek soruların arasında çok büyük farklılıkların olması da birçok öğrenci ve velin kafasında soru işaretlerine sebep oldu.

Ayrıca uzun paragraf sorularının olması, yoruma yönelik soruların fazla olması öğrencilerin sınav süresi bakımından da sıkıntı yaşamasına sebep olabilir. Soruların genelini bakıldığında düşünmek için zamana ihtiyaç duyulacak soruların fazla olduğunu ve gerek sözel kısımdaki 75 dakikalık sürenin gerekse de sayısal bölümdeki 60 dakikalık sürenin öğrenciler için yeterli olacağı konusunda şüphe duymaktayım.

Tabiki hepimizin ortak isteği daha donanımlı, eleştiren, üst düzey düşünme becerilerine sahip olan bireyler yetiştirmek. Fakat bu soru tarzındaki değişiklik öğrencilerin geleceklerinde çok önemli olan bir sınav öncesinde yapılmadan önce öğrencinin daha önceki yıllardan itibaren buna hazırlanması gerekmekte.

Veli ve öğrencilerin şu an için yapması gereken en önemli şey morallerini bozmadan, ümitsizliğe kapılamadan çalışmalarına devam etmek. Bunun bir sıralama sınavı olduğunu unutmayın, emin olun ki bu sınavda sizin için oluşan tüm engeller aynı zamanda diğer öğrenciler için de geçerli olacaktır. Bu durum da tüm öğrencilerin eşit durumda olduğunu bilin ve pes etmeden çalışmalarınızı arttırarak devam edin.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)