adscode
adscode

LGS ÖCÜ MÜDÜR?

Sınavlar... Sınavlar... Sınavlar...

gurbetduymus@gmail.com




Hayatımızın bir yerinde mutlaka var olan sınavlar. Bizim gibi toplumlarda zaruri olarak bulunan sınavlar... Öğrenci çok, yerleştirmek zor, yine en adil olanı sınav...

Toplum olarak bizi zorlayan, yoran durumlara hep önyargılı bakarız maalesef. Öğretmen, öğrenci, veli, doktor, avukat... Fark etmiyor.

İşte LGS'ye bakışımız da böyle. Sınavları eleştirdik, sistemi eleştirdik, yüzlerce espri havada uçuştu. Peki bu sınavın bize hiç mi katkısı yok?

 

Anadolu Liseleri, Fen Liseleri sınavları, OKS, SBS, TEOG ve LGS… TEOG farklıydı, seçiciliği düşük, sadece 8. sınıfı ölçen bir sınavdı. Ha, LGS tüm müfredattan mı sorumlu tutuyor? Tabiki hayır!

 

Fakat LGS genel anlamda zorlayıcı bir sınav. Öğrenciden temel isteyen bir sınav. Okuduğunu anlayacak, yorumlayacak, çıkarımda bulunacak öğrenci  istiyor. Çoklu bakış açısı ve yeterliliği gerektiriyor.

Bizler çocuklarımızı "Aman yorulmasınlar!" diye çok rahat yetiştirdiğimizden, çocuklarımızın soruları sonuna kadar okumaya sabrı yok, görsel yorumlama sorularına odaklanamıyorlar ve dikkatlerini toparlayamadıkları için de hata yapıyorlar.

 

Mantık muhakemede zayıflar çünkü veri kullanma ve analiz yetenekleri zayıf. Birkaç veriyi bir arada kullanmayı başaramıyorlar.

Soruların öncülünde bilgi sunuluyor size, bu bilgileri uygulamaya dönük kullanmanız isteniyor. Ezber alışkanlığı olan çocuk bu verileri soruda yerine koyamıyor; hazır lokmayı çiğneyip yutamıyor.

Oysa okuyacak, anlayacak ve yorumlayacak, emek sarf edecek. Yoksa olmuyor, olmuyor, olmuyor!

 

Beğenelim, beğenmeyelim bu sistemin artılarının fazla olduğunu düşünüyorum. Çünkü gittikçe yitirdiğimiz bir okuma alışkanlığımız vardı ve dipleri görmeye başlamıştık. Bu sistemle beraber okuduğunu anlamayan çocuklar fen, matematik, din, ınkılap tarihi sorularını  yapamıyor; Türkçeyi söylemiyorum bile, çocuğun okuduğunu anlaması şart.

İstediği kadar kafası çalışsın, okuduğunu anlama ve değerlendirme noktasında  öğrenci zayıfsa, ifade kaçırıyorsa genel anlamda istenilen sonuca ulaşılamıyor. Bana katılır mısınız bilmem ama genel anlamda biz dayatma olmadan, sınav olmadan bir şeyler yapmayan bir milletiz. Ne oldu şimdi?

Hamasetle "Kitap okuyalım, okuduğumuzu anlayalım, aman kitap önemli." derken alamadığımız yolu bu sınavlarla zorunlu olarak almaya başladık. Nasıl mı? Çocuk akademik yetkinliği olsun olmasın, nitelikli liselere hazırlanıyor. Öğretmenler bangır bangır bağırıyor: "Çocuk kitap okumazsa bu soruları yapamaz!"

Az çok sorulara vakıf olan herkes biliyor ki okuyan anlayan çocuk iyi olacak. İşte bu noktada veliler, öğretmenler, herkes daha erken ve ağırlıklı olarak çocukların üstüne düşmeye başladı, eskisine göre herkes daha fazla kitap okuyor ve okutuyor, çocuklarına, öğrencilerine, çevresine .Daha çok kitap tavsiye edilir oldu, kitap tavsiyesi istenir hale gelindi.

 

Sınav olsa da olmasa da okumanın bir zararı olmaz. Okuyan çocuğun ufku, penceresi geniş olur. Hayata bakışı, felsefesi değişir.” Okumak, aleme milyon tane pencereden bakmanın hazzını yaşamak “demek değil midir?

 

Evet sınav var ama muhakeme ve analize dayalı bir hazırlık ve okuma perspektifine dayalı çalışma zorlasa da gereklidir bize.

 

Akıllı arabalar, telefonlar, yerli üretim uçaklar, radarlar, alıcılar... Her şeye ihtiyacı var güzel ülkemin ve bunları üretecek beyin takımı da bizim çocuklarımız olmalı. İşte o zaman hedefe ulaşmış oluruz.

 

Yorulmadan, emek vermeden hiçbir şey olmaz. Mecburuz çocuklarımıza daha çok emek vermeye, onlarla ilgilenmeye. Okuyan, anlayan, sorgulayan, üreten çocuklar yetiştirmek zorundayız.

"midir?" soru ekini kelime zannedip anlamını soran çocuklarımız çoğaldı, bunun önüne sınavla, onunla ,bununla  veya başka yollarla  geçmek durumundayız. LGS'nin bu anlamda önemli bir getirisi olduğunu düşünüyorum, umutla bakmak istiyorum.

LGS'de en büyük sıkıntının nitelikli okul bandının çok dar olmasında görüyorum. Belki %20 nitelikli okul biraz daha geniş bir yelpaze ve umut demek. Eskinin gerçek Anadolu Liseleri, düz liseleri ve meslek liseleri var olmalı belki de ve saha uygulamalarına ağırlık verilmeli.

Nitelikli okul derken akademik, sosyal ve sportif anlamda güçlendirilmiş okullar daha nitelikli olmaz mı?

 

Örnek sorular ay ay yayınlanıyor. Hakikaten kaliteli sorular çıkıyor ortaya. İl bazlı deneme sınavlarında ve örnek sorularda görüyoruz ki ölçme, değerlendirme merkezlerinde görev alan arkadaşlar kendilerini gittikçe geliştirmekte. Bu da eğitimimiz açısından önemli bir gelişme. Sahadaki öğretmenlerimiz imkan verilince çok başarılı çalışmalar ortaya koyabilmekte.

Yani sözün özü "LGS ÖCÜ DEĞİLDİR." Biz reddettiğimiz, olumsuz baktığımız her şeyi öcüleştiriyoruz.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)