adscode
adscode

LGS'YE ÜÇ BUÇUK KALA

Evet geriye sayım başladı. LGS yaklaşıyor. Sorular nasıl olacak? Türkçe, matematik mi yoksa fen mi vurucu olacak? İnkılaptan belirleyici sorular bilgi temelli mi yoruma dayalı mı olacak?

gurbetduymus@gmail.com




Velilerin, öğrencilerin, öğretmenlerin soru yazarlarının kafasında deli sorular? Piyasadaki her güncelden, her görselden soru çıkarma çabası, örnek sorularla pişti olabilme gayreti,

kıyısından bile geçildiğinde çılgınca "Oley, yakaladım" sevinci... Adeta bir karnaval havasında herkes LGS'ye hazırlanıyor. Enteresan ve renkli görüntülerle izlemeye devam ediyoruz.

 

İşin espirisi bir yana sınav yaklaşırken nitelikli liseye yerleşme gayreti ve hedefi olan ya da sınavla öğrenci alan özel okullara hazırlanan çocuklarımız neler yapmalı?

Bir kere en geç  nisan ayında konular bitmiş olmalı; soru çözümü üzerinden konu tekrarı yapılmalı.

Denemelerde soru kaçırılan yerler gözden geçirilmeli, tekrarlı hataların bulunduğu yerlere nokta atışı yapılmalı.

Sözel derslerde İnkılap tarihi ve din derslerinde ders notu okumaları yapılmalı; çocuk not okumaktan sıkılmışsa seçilmiş ders videoları izletilerek en azından tekrarlar eğlenceli hale

getirilmeli.

Geriye dönük tekrarlarda özellikle DYK'lerde düzenli soru çözümü üzerinden boşluklar tespit edilerek, çocuklar tespit edilen eksikleri gidermeli.

Nisan ayı içerisinde mutlaka bir önceki yılın soruları çözülmeli, incelikleri dikkat edilerek noktalar üzerinde özenle durulmalıdır.

Öğretmen sınıfta öğrencileri motive edici konuşmalar yapmalı; moral, motivasyon için birlikte öğle yemeği yemek, ilerleme kaydeden öğrenciyi ödüllendirmek, okul panosunda onurlandırmak

gibi çalışmalar yapılmalı.

Çalışılan  okuldan mezun olmuş başarılı öğrenciler, okula davet edilerek, resmi değil sohbet ortamında öğrencilerle deneyimlerini paylaşmaları sağlanmalıdır.

Takip edeceğimiz müfredat evet sınav gününe kadardır, fakat belli bölgelerimizde çocuklar çobanlığa gitmekte, tarlaya gitmektedir; bazı bölgelerimizde hava erken ısınmakta bu da çocukları gevşetmektedir.

Bölgenin, yaşanılan çevrenin sosyal ve ekonomik şartları dikkate alınarak müfredat çocuklara verilmeli. Çocuklara konuları anlayıp sindirebilecekleri bir zaman aralığı tanınmalıdır.

Bir anlatım bozukluğu mayısın sonuna kalmamalı aynı şekilde diğer derslerde de son bir, bir buçuk ay tekrara, soru çözümüne, eksik tamamlamaya ayrılmalıdır.

Son ay çılgınca çalışarak değil, daha dengeli ve mantıklı çalışarak gidilecek dönemdir. Bu dönem başarılı öğrencilerin "demlenme dönemi"dir. Keskin çıkışlardan, moral motivasyonu

olumsuz etkileyecek davranışlardan kaçınılacak dönemdir.

Mayıs ayında içinde bulunulan eğitim öğretim yılının örnek soruları çözülmüşse bile yeniden çözülmeli, soru mantıkları etüd edilmeli, öğretmen ve öğrenciler fikirlerini değerlendirmeli,

sınıf ortamında değerlendirilemli, sınıf ortamında yorumlar yapılmalı.

 

Sonuç ne olursa olsun çocuğa güven duyulacağı hissettirilmeli, baskı oluşturulmamalı. Çünkü üzerinde baskı olan çocukta kaygı oluşmakta ve gerçek kapasitesini ortaya koyamamaktadır.

Bu noktaya özellikle dikkat etmek gerekir.

 

Hepimizin çabası çocuklarımızın mutluluğu, huzuru ve başarısı içindir. Bu noktada dikkatli olmak, doğru adımlar atmak zorundayız.

HEPİMİZE KOLAY GELSİN!


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)