adscode
adscode

​10 Adımda Üniversite Tercihi

Üniversitelerde de bugünden itibaren tercih maratonu başladı. Bu yıl getirilen bir dizi yenilikle, önceki yıllardan farklı bir tercih dönemi olacak. 14 Temmuz’a kadar tercih yapacak olan adaylar için…

​10 Adımda Üniversite Tercihi
Sınavlar
Mine Özdemir
 
 1- Kaç tercih hakkım bulunuyor?
Kılavuzda yer alan lisans ve önlisans programlarından toplam 30 tercih hakkınız var. Ancak 30 tercihin tümünü yapmak zorunda değilsiniz.
 
2- Başvurular nasıl yapılıyor?
Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. Ayrıca ÖSYM’ye posta, fax, elektronik posta vb. gibi yollarla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.

3- Bu yıl üniversiteye girişte hangi yenilikler getirildi?
Bu yıl en önemli değişiklik tıp ve hukuk programlarında gerçekleştirildi; her iki programa “başarı sırası sınırlaması” getirildi. Tıp programlarına başarı sırası en düşük 40 bininci sırada olan, hukuk programlarına ise başarı sırası en düşük 150 bininci sırada olan adaylar alınacak.
Yine bu yıl, hukuk başta olmak üzere bazı programların puan türleri değişti. Yeni uygulamaya göre önceki yıllarda TM-2 puan türünde öğrenci alan hukuk fakülteleri artık TM-3 puan türüne göre öğrenci alacak.
Bu yıl getirilen başka bir yenilikte tercih kılavuzundaki bilgilerde gerçekleşti. Buna göre başvuru kılavuzunda, her fakültenin hatta bölümün karşısına, kaç profesörü, kaç doçenti ve kaç doktoralı öğretim üyesinin bulunduğu detaylı bir şekilde yazıldı.

4- Tercihlerde puanı mı başarı sırasını mı dikkate alayım?
Sıralamaları yaparken başarı sıranızı dikkate alın. Çünkü puanlar, her yıl sınavların zorluk derecelerine göre değişiyor. Dolayısıyla sizin yarıştığınız adaylar arasındaki başarı sıranız tercihlerinizde daha doğru bir veri olacaktır. Ancak bu noktada öncelikle ilgi alanınıza göre tercih yapmanızda yarar var. Ayrıca üniversite, şehir gibi şartları da dikkate alın. Her yıl pek çok aday, sadece puanına göre tercih yaptığı için kazandığı halde gitmiyor. Bu da sonraki yıl puanlarının düşmesine neden oluyor.
 
5- Kazanıp gitmezsem ne kadar puanım düşer?
Kontenjansız açıköğretim programları hariç, bir programı kazanıp gitmezseniz Ortaöğretim Başarı Puanınız (OBP) düşüyor. 2015 LYS’de OBP’niz 0,06 ve kendi alanınızda ek puanlı bir programa yerleşirken de 0,03 katsayıyla çarpılacak. Yine özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazandığınızda da gelecek yıl puanınız düşecek, ancak sınavsız geçişten yararlanan adayların puanlarında bir düşüş olmayacak.
 
6- Tercihlerde puan aralığım ne olmalı?
Başarı sıranıza ve tercih yapacağınız puan aralığındaki aday sayılarına bakarak yüzde 20 ile 50 altında veya üstünde tercih yapabilirsiniz. Tercihlerinizde üstten 5’ini en çok istediğiniz bölümlere, alttan 5’ini de girme şansınız en yüksek bölümlere ayırmanızda yarar var.
 
7- Tercihlerimi değiştirme hakkım var mı?
Tercih süresi içerisinde adayların tercihlerinde değişiklik yapma hakları var. Bu değişiklikler de elektronik ortamda yapılacak. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılmayacak. Bu arada ÖSYS Kılavuzu’nda tercihlerin süresinin uzatılmayacağı bilgisine yer verilmiş. O nedenle tercihlerinizi olabilecek aksilikleri de göz önüne alarak, sakın son güne bırakmayın.
 
8- Puanı 180’in altında olanlar tercih yapabilecek mi?
LYS’den 180 ve üzeri puan alan adaylar, LYS puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarına yani 4 yıllık ve üzeri programları tercih edebilecekler. 180 puanın altında olanlar tercih yapamayacaklar. YGS’den 140 ve üzeri alanlar da meslek yüksekokullarındaki ön lisans programlarını seçebilecekler.
 
9- Kılavuzda her programın yanında özel şartlar var. Bunlar nedir?
Özel şartlar altında yer alan rakamlar, o programın ücretli olup olmadığı, yaş, sağlık, cinsiyet, okul türü gibi özel şartlar arayıp aramadığını gösteriyor. Kılavuzun sonunda o rakamların açıklamaları var. Tercih yaparken bunları dikkate alın. Eğer programın özel şartlarını taşımıyorsanız, kazansanız dahi, üniversiteye kaydınız yapılmayacak. Üstelik bu konuda, bilmiyordum, dikkat etmemişim gibi mazeretler kabul edilmeyecek. Kılavuzda ÖSYM, tercih yanlışlarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğun adaya ait olduğunun altını çiziyor. 
 
10- Özel yetenek sınavına gireceğim. Bu durumda tercih formu doldurmam gerekiyor mu?
Özel yetenekle öğrenci alan programlara girmek için tercih formu doldurmanız gerekmiyor. Eğer ayrıca puanla öğrenci alan programlar arasından tercih yapmak istiyorsanız, tercih formu doldurmalısınız.
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)