adscode
adscode

10 Yıl Önce Başlanan FATİH Projesinin Tamamlanması 2023 Yılına Kaldı

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK, 28 Ocak 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesini ve gelen cevabı değerlendirdi.

10 Yıl Önce Başlanan FATİH Projesinin Tamamlanması 2023 Yılına Kaldı
Eğitim
Güncelleme : 08-Mar-21 16:14

"CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 28 Ocak 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde eğitimde dijitalleşme amacıyla 2011 yılında başlatılan ve 10 yıldır tamamlanamayan FATİH Projesine 2021 yılı için 1 milyar TL ek bütçe ayrıldığını ifade etmiş, proje maliyeti ve projenin bitirileceği tarihe ilişkin sorular yöneltmiştir.

3 Mart 2021 tarihinde önergeye cevap veren Milli Eğitim Bakanlığı FATİH projesinin amacını ve vizyonunu yineleyerek projenin 2023 yılında tamamlanacağını ifade etmiştir. Proje için 2012 – 2020 yılları arasında Mili Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca bugüne kadar KDV hariç olmak üzere 4.282.720.147 TL harcandığı açıklanmıştır. Harcama kalemleri ise Mamul Mal Alımı, Menkul Sermaye Üretim Giderleri, Gayri Maddi Hak Alımları ve Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri olarak belirtilmiştir.

Covid-19 salgının başlangıcından 9 yıl önce başlanan ve gerçekleştirilmesi için bugüne kadar KDV hariç 4.282.720.147 TL harcanan FATİH Projesi’nin büyük vizyonu öğrencilerin uzaktan eğitim sistemine erişimini sağlayamamıştır. Parlak ifadelerle tanıtımı yapılan eğitimde dijitalleşme projesine rağmen salgın süresince EBA sistemi defalarca çökmüş, 2020 yılı eğitim için kayıp bir dönem olarak kayıtlara geçmiştir. Bakanlık öğrencilere dağıtılan tablet sayılarını açıklarken evlerinde televizyon yayınına dahi erişemeyen çocuklarımıza ilişkin herhangi bir adım atmayı gerekli görmemiş, detaylı dökümü açıklanmayan devasa bir bütçe AKP hükümetleri tarafından berhava edilmiştir."

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

                                                                         

  

                                                                  Levent GÖK

Ankara Milletvekili

 

         Eğitimde asrın projesi olarak duyurulan, 2011 yılında başlayan ve 2014 yılında tamamlanması planlanan FATİH projesi halen gerçekleştirilememiş, proje için bugüne kadar harcanan 5 milyar Türk Lirasına rağmen 2021 yılında proje için 1 milyar TL kaynak ayrıldığı öğrenilmiştir. Bütün öğrencilere tablet dağıtılacağı vaadiyle başlatılan ve eğitimde dijitalleşmeyi artırması beklenen proje 10 yıldır devam etmesine rağmen 2020 yılında bütün dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 salgınında çok sayıda öğrencimiz uzaktan eğitim derslerine bilgisayar, tablet gibi imkânlara sahip olmadığı için katılamazken, projenin yeni tamamlanma tarihi 2023 olarak açıklanmıştır. Toplam tutarının 8 milyar TL’ye ulaşacağı duyurulan projenin başlangıcının üzerinden geçen 10 yıl ve harcanan milyarlarca liraya rağmen halen ülkemizin dijital eğitim alanında geride kalmış olmasının sebepleri izaha muhtaç durumdadır. Teknoloji ve hız çağında çocuklarımızın dijital imkânlara erişemiyor olması ülkemizin geleceğine ilişkin derin kaygılar oluşturmakta, adeta bir israf projesine dönüşen FATİH’in hedeflerine ivedilikle ulaşması beklenmektedir.

         Bu bilgiler ışığında:

  1. FATİH Projesinin başlangıcının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen projenin halen tamamlanamamış olmasının sebepleri nelerdir?
  2. Proje için şimdiye kadar harcanmış olan yaklaşık 5 milyar TL kaynağın gider kalemlerini açıklar mısınız?
  3. Projenin tamamlanması için 2023 yılına kadar harcanacak olan yaklaşık 3 milyar TL değerindeki kaynağın gider kalemlerini açıklar mısınız?
  4. 2011 – 2021 döneminde FATİH Projesi kapsamında öğrencilerimize bugüne kadar dağıtılan bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazların sayısını açıklar mısınız?
  5. 2020 yılında Covid-19 pandemisi sebebiyle başlatılan uzaktan eğitim derslerine bilgisayar veya tablet gibi imkanlara erişemediği için katılamayan öğrencilerimizin sayısını açıklar mısınız?

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)