adscode
adscode

'100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecek'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: -"Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecektir. Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye…

'100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecek'
Eğitim
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 100/2000 YÖK Doktora Bursu Projesi kapsamında Türkiye'nin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirileceğini belirterek, "Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimi odaklı süreçlerine de yöneliktir." dedi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk kez başlatılan 100/2000 YÖK Doktora Bursu Projesi kapsamında desteklenmesi uygun bulunan üniversitelerdeki ilgili yürütücü ve enstitü müdürleri ile YÖK'te istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri, başkan danışmanları ve proje kapsamında desteklenmesi uygun bulunan üniversitelerdeki alanların yürütücülüğünü yapacak öğretim üyeleri, bu alanlarda doktora eğitimi verilecek ilgili enstitü müdürleri ile proje kapsamında desteklenmesi uygun bulunan 53 üniversiteden yaklaşık 250 kişi katıldı.

- "Üniversitelere ciddi bir sorumluluk yüklendi"

Açıklamada, toplantıda yaptığı konuşmalara da yer verilen Saraç, projenin sadece bir fonlama ve burs projesi olmadığının net olarak bilinmesini gerektiğine dikkati çekerek, "Gelecek 10 Yıl İçin Güçlü Nesiller Yetiştirme" sloganı ile üniversitelerin projenin bizzat sahibi olduğunu ve üniversitelere ciddi bir sorumluluk yüklendiğini ifade etti.

Türkiye'nin 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesinin ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabileceğini kaydeden Saraç, YÖK Akademik, Taban Puan Uygulamaları, YÖK Program Atlası ve YÖKDİL gibi kamuoyu ile paylaşılan girdi ve süreç odaklı iyileştirmelere yönelik yeni ve yenilikçi çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Küresel rekabette yer alabilmek için girdi süreçlerinden çok daha fazla çıktı süreçleri odaklı bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu belirten Saraç, şunları anlattı:

"Kalite Kurulu ile ilgili olarak Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik kapsamında, çıktı süreçlerinin kontrolü ve bu süreçlerin yönetimi esas alınmış, YÖK'ün bir birimi, dairesi olarak değil, YÖK ile ilişkili ama ona bağımlı olmayan, ilgili paydaşların üye olarak yer aldığı Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulmuş ve kısa bir süre içinde yapılanma sürecini tamamlayarak faaliyetlerine başlamıştır."

- "Üniversitelerimiz farklı değerler üretmelidir

Yapısal değişikliği gerçekleştirecek ikinci hususun üniversitelerde misyon farklılığı odaklı ihtisaslaşma ve bu kapsamda beklenen çeşitlilik olduğunu vurgulayan Saraç, "Üniversitelerimizin tümünün aynı ve birbirinin kopyası olmasını tasvip etmiyoruz. Üniversitelerimiz farklı değerler üretmelidir. Bu kapsamda üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlamakta farklılaşmasını istiyoruz." ifadelerini kaydetti.

Programın Türkiye'deki doktoralı insan kaynağı oranını arttırabilmek üzere ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun soluklu ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlandığını belirten Saraç, şunları kaydetti:

"Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecektir. Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimi odaklı süreçlerine de yöneliktir. '100/2000 YÖK Doktora Burs Programı' Projesini, 2017 yılı itibarıyla başlatmak üzere gerekli ön hazırlıklar tamamlandı. Bu kapsamda öğrencilerin bahar döneminden itibaren eğitim almaları sağlanacak olup, öğrencilere 4 yıl süreyle yılda 12 ay tatminkar düzeyde bir burs, bin 550 TL verilecektir. Temel bilim ve mühendislik, sağlık, sosyal bilimler, mimarlık, sanat ve tasarım kategorilerinde toplam 100 tematik alanda verilecek doktora burs programı kapsamında YÖK çağrı açmış, üniversiteler bu alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK'e başvurularını yapmıştır."

Prof. Dr. Saraç, yeni YÖK'ün stratejik yaklaşımı ile hayata geçirilen projenin, önceki projeler gibi Türk yükseköğretimini artık keyfiliğe ve mühmelliğe bırakılmadığının ve bilimsel bir metotla ve rasyonel bir tarzda yeniden şekillendirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Toplantıda, YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, YÖK Başkanvekili Mandal ve Akademik Değişim Destek ve Lisans Tamamlama Birim Sorumlusu Ayşegül Kutay Gündoğan, doktora burs programına ilişkin katılımcıların sorularını yanıtladı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)