adscode
adscode

100 alanda 2 bin kişiye yönelik aylık bin 550 lira doktora bursu

Yükseköğretim Kurulunca ilk kez başlatılan 100/2000 YÖK Doktora Bursu Projesi kapsamında desteklenmesi uygun bulunan üniversitelerdeki ilgili yürütücü ve enstitü müdürleri ile YÖK'te İstişare Toplantısı…

100 alanda 2 bin kişiye yönelik aylık bin 550 lira doktora bursu
Eğitim
Toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın yanı sıra, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Başkan Danışmanları ve Proje kapsamında desteklenmesi uygun bulunan üniversitelerdeki alanların yürütücülüğünü yapacak öğretim üyeleri ile bu alanlarda doktora eğitimi verilecek ilgili enstitü müdürleri katıldı.
 
Proje kapsamında 100 tematik alanda 2 bin kişiye yönelik aylık bin 550 lira doktora bursu ile desteklenmesi uygun bulunan 53 üniversiteden yaklaşık 250 kişinin katılım gösterdiği toplantıda YÖK Başkanı Saraç bir konuşma gerçekleştirdi.
 
Başkan Saraç YÖK'ün bir prestij projesi olan 100/2000 YÖK Doktora Bursları Projesini detaylı ve teknik olarak ele almak üzere bir arada olduklarını belirterek konuşmasına başladı.
 
Bu projenin sadece bir fonlama, bir burs projesi olmadığını net olarak bilinmesini isteyen YÖK Başkanı Saraç "Gelecek 10 Yıl İçin Güçlü Nesiller Yetiştirme" sloganı ile üniversitelerin projenin bizzat sahibi olduğunu ve üniversitelere ciddi bir sorumluluk yüklendiğini ifade etti.
 
Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesinin ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabileceğini sözlerine ekleyen YÖK Başkanı, YÖK Akademik, Taban Puan Uygulamaları, YÖK Program Atlası ve YÖKDİL gibi kamuoyu ile paylaşılan girdi ve süreç odaklı iyileştirmelere yönelik yeni ve yenilikçi çalışmalardan bahsetti.
 
Herkesin bildiği üzere, küresel rekabette yer alabilmek için girdi süreçlerinden çok daha fazla çıktı süreçleri odaklı bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Başkan Saraç, "Bunlardan Kalite Kurulu ile ilgili olarak Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik kapsamında, çıktı süreçlerinin kontrolü ve bu süreçlerin yönetimi esas alınmış, YÖK'ün bir birimi, dairesi olarak değil YÖK ile ilişkili, ama ona bağımlı olmayan; ilgili paydaşların üye olarak yer aldığı Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulmuş ve kısa bir süre içinde yapılanma sürecini tamamlayarak faaliyetlerine başlamıştır." dedi.
 
Yapısal değişikliği gerçekleştirecek ikinci hususun üniversitelerde misyon farklılığı odaklı ihtisaslaşma ve bu kapsamda beklenen çeşitlilik olduğunu vurgulayan Saraç, "Üniversitelerimizin tümünün aynı ve birbirinin kopyası olmasını tasvip etmiyoruz. Üniversitelerimizin farklı değerler üretmelidir. Bu kapsamda üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlamakta farklılaşmasını istiyoruz." diye konuştu.
 
100/2000 YÖK Doktora Programı'nın, ülkemizdeki doktoralı insan kaynağı oranını arttırabilmek üzere ülkemizin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun soluklu ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlandığını belirten YÖK Başkanı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
"Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirilecektir. Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimi odaklı süreçlerine de yöneliktir.
 
'100/2000 YÖK Doktora Burs Programı' Projesini, 2017 yılı itibariyle başlatmak üzere gerekli ön hazırlıklar tamamlandı. Bu kapsamda öğrencilerin Bahar döneminden itibaren eğitim almaları sağlanacak olup, öğrencilere 4 yıl süreyle yılda 12 ay tatminkâr düzeyde bir burs, 1550 TL verilecektir. 
 
Temel bilim ve mühendislik, sağlık, sosyal bilimler, mimarlık, sanat ve tasarım kategorilerinde toplam 100 tematik alanda verilecek doktora burs programı kapsamında YÖK çağrı açmış, üniversiteler bu alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK'e başvurularını yapmıştır."
 
Yeni YÖK'ün stratejik yaklaşımı ile hayata geçirilen bu projenin, önceki projeler gibi Türk yükseköğretimini artık keyfiliğe ve mühmelliğe bırakılmadığının ve bilimsel bir metotla ve rasyonel bir tarzda yeniden şekillendirilmesine katkı sağlayacağı bir proje olduğunu özellikle belirten Saraç, "YÖK'ün, bilim hayatını üniversitelerimizin bilimsel gücüyle tekrar şekillendirmeye ve yükseköğretimi; kalite, ihtisaslaşma, öncelikli alanlar ve nitelikli doktora gibi kavramlarla yeniden yapılandırma gayreti içinde olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.
  
Açılış konuşmasının ardından YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal, 100/2000 YÖK Doktora Burs Programı'nın uygulamasına ilişkin ayrıntılı bilgiler içeren bir sunum yaptı.
 
Sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. YÖK Başkanı Saraç, YÖK Başkanvekili Mandal ve Akademik Değişim Destek ve Lisans Tamamlama Birim Sorumlusu Ayşegül Kutay Gündoğan, 100/2000 YÖK Doktora Burs Programı'na ilişkin katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)