adscode
adscode

14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı

14 Mart Tıp Bayramı kutlandı.

14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı
Üniversite

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı koordinatörlüğünde, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Şifa Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlıkları ile İzmir Tabip Odası birlikteliğinde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri resmi programı Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezinde devam etti. Açılış konuşmalarının ardından meslekte 40’ıncı yılını dolduran hekimlere sunulan plaket töreninde, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, plaketini Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda’dan aldı. Törende ayrıca, hafta nedeni ile Tıp Fakülteleri arasında düzenlenen spor müsabakalarında başarı gösteren takım ve sporcular ile sağlık haberi dalında basın emekçilerine ödül ve plaketleri verildi. 
 
“İnsan gücünün niteliği, sistemin başarısını belirleyen temel unsurdur ”
 
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aydan Çelebiler yaptığı açış konuşmasında 14 Mart Tıp Bayramı’nı da içine alan Sağlık Haftasında; düzenlenen bilimsel toplantılarda ülkenin sağlık sorunları, çözüm yolları ve bu konudaki öneriler dile getirildiğini söyledi. AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 346 hekim düşerken bu sayının Türkiye’de 171’de kaldığını, OECD ülkelerinde her 100 bir kişiye 840 hemşire düşerken bu sayının Türkiye’de sadece 144 olduğunu konuşmasında ifade eden Dekan Yardımcısı Çelebiler, “Sağlık, insan ve toplum yaşamının temelidir. Hangi sağlık sistemi kurgulanmış olursa olsun, sistemi çalıştıracak olan esas yapı, insan gücüdür. Bu kitlenin niteliği, sistemin başarısını belirleyen temel unsurdur” dedi. Yaklaşık 52 bin öğrenicinin Tıp Fakültesinde eğitim aldığı Türkiye’de 2014 kayıtlarına göre toplam 12 bin 910 öğretim üyesinin eğitim verdiğini kaydeden Çelebiler, “Tıp eğitimi ile ilgili yayınlanan raporlar; kadavra, laboratuvar ve diğer eğitim olanaklarının yeterli olduğu fakülte sayısının çok az olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.
 
“Hasta memnuniyeti yüzde 65, hekim memnuniyeti yüzde 10”
 
Yrd. Doç. Dr Aydan Çelebiler’in ardından söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Suat Kaptaner, kamuoyunda sürekli olarak sorunları ve hak talepleri ile gündeme gelen hekimlik mesleğinin son dönemde ciddi bir itibar kaybı yaşadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan anketlerde hasta memnuniyetinin yüzde 65’lere vardığını ancak hekim memnuniyetinin yüzde 10’larda kaldığını ifade eden Kaptaner, bu durumun ciddi bir çelişkiyi ortaya koyduğunu dile getirdi. Türkiye’nin ilaç ve tıbbi teknolojideki dışa bağımlılığının önemli tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Kaptaner, sağlık çalışanları açısındansa çalışma koşulları ve sosyal haklarının yetersiz olduğunu söyledi.
 
“14 Mart gerçek özveriyi gösterenlerin bayramıdır”
 
Sağlık çalışanlarının yeri geldiği zaman kendinden ve ailesinden feragat ederek çalışan üstün özverili insanlar olduğunu vurgulayan İzmir İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Ayhan İzzettinoğlu ise konuşmasında, “14 Mart, insana insan olduğu için hizmet veren, din, dil, ırk ve düşünce farkı gözetmeden hizmet verenlerin bayramıdır” dedi.
 
“Watson, hiçbir zaman bir hekimin şefkatine sahip olamayacak”
 
Özellikle tıp alanında gelişen teknolojinin insan genomunu çözümlemesi, hastalık genlerinin oluşturduğu ağların analiz edilmesi, Alzheimer, diyabet ve kanser gibi karmaşık hastalıkların daha iyi anlaşılabilmesi ve uygun ilaç terapilerinin geliştirilmesi yolunda önemli adımlar atılmasına rağmen hekimliğin insanlık için gelecekte de vazgeçilmez olacağını konuşmasında ifade eden İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, “IBM James Watson Center’da geliştirilen Watson adlı robot şu an Tıp Fakültesi 4’üncü sınıfta okuyan bir öğrencinin tüm bilgisine sahip, tüm veriler yüklenmiş durumda. Ancak kısa zamanda Tıp Fakültesini bitirecek olmasına ve ilk anda bir hekimden çok daha fazla veriyi analiz edebilecek olmasına rağmen Watson hiçbir zaman bir hekim olamayacak. Çünkü hiçbir zaman bir hekimin şefkati, insanla kurduğu bağlantıyı kuramayacak” dedi.
 
Kimler katıldı?
 
Töreni Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu,
İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel, Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, İzmir İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Ayhan İzzettinoğlu, İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Suat Kaptaner, Bornova İlçe Sağlık Müdürü Vahap Tevfik Oğuz, Konak İlçe Sağlık Müdürü İbrahim Padır, Karşıyaka Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Murat Işıl, İzmir Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Zafer Beken, Başhekim Vekili Dr. Orhan Satılmaz ve sağlık camiasının saygıdeğer üyeleri izledi.
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)